Ceratizit DirectCooling richt koeling direct op de snijkant

Om een optimale koeling, smering en spaanafvoer te realiseren bij het groefsteken en afsteken, heeft Ceratizit het nieuwe DirectCooling-systeem ontwikkeld. Deze oplossing bestaat uit een gereedschapshouder die is voorzien van interne koelkanalen met twee nozzles die de koelemulsie exact op de snijkant brengt. Het resultaat is een hogere standtijd van het gereedschap, een betere procesbetrouwbaarheid en een hogere productiviteit.

Het DirectCooling-systeem bestaat uit een gereedschapshouder die is voorzien van interne koelkanalen met twee nozzles die de koelemulsie exact op de snijkant brengt.

Vooral bij het groefsteken of afsteken ontstaan vaak problemen omdat de snijkant volledig wordt ingekapseld door spanen aan de bovenkant, het werkstuk aan de zijkanten en de wisselplaat aan de onderzijde. Waar traditionele koelmethoden royale hoeveelheden koelmiddel naar het bewerkingsgebied leiden, kiest het DirectCooling (DC)-systeem van Ceratizit voor een meer gerichte levering van koelsmeermiddel om het verspaanproces betrouwbaarder te laten verlopen.

De nieuwe MonoClamp GX-DC gereedschapshouders zijn voorzien van twee interne koelkanalen die de koelemulsie direct op de snijkant richten. De ene nozzle richt de koelemulsie van boven op het spaanvlak, een tweede is gericht vanaf onder op het vrijloopvlak. Hierdoor ontstaat een gerichte koelsmeermiddeltoevoer die zorgt voor een langere standtijd, een betere procesbetrouwbaarheid en een hogere productiviteit. Met name bij het verspanen van diepe groeven voorkomt DirectCooling dat een ingesloten spaan de snijkanten van het gereedschap in gevaar brengt.

De MonoClamp GX-DC gereedschapshouders zijn niet alleen voorzien van twee interne koelkanalen om een betrouwbaar proces te realiseren. De wisselplaatzitting is ook herzien om de groefsteekwisselplaat stabieler te maken wanneer deze wordt ingeklemd. Om de wisselplaat snel te wisselen is de klemschroef nu zowel van boven als van onder te bedienen.

Houder met 4-in-1 functionaliteit

In termen van veelzijdigheid is de nieuwe VDI-houder met DirectCooling een opvallende verschijning. Waar twee varianten normaal gesproken nodig zijn voor normale en ondersteboven inzet, is er nu dankzij het dubbele tandprofiel van de nieuwe VDI-houder slechts één houder nodig. Daarnaast is het mogelijk om de onderlegplaten aan de boven- of onderkant te plaatsen, zodat er met één houder gebruik gemaakt kan worden van zowel links als rechts gereedschap.

Daarmee heeft de nieuwe VDI-houder met DirectCooling echt vier features in één. Bovendien kunnen de lengtes van alle DirectCooling-houders ook optimaal op elkaar worden afgestemd. Dit maakt een einde aan interferentie en creëert een compact totaalpakket voor optimale stabiliteit en onbeperkte flexibiliteit. DirectCooling is uiteraard voor elke toepassing te gebruiken. De enige voorwaarde is dat het koelmiddel via de revolver van het draai- of frees-draaicentrum moet kunnen worden overgebracht.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetaalNieuws Extra IM

Koelen en ventileren met het klimaatconcept van Alius

30-05 Lassen en het gebruik van een lasermachine zijn hier voorbeelden van. Met het klimaatconcept…

Toeleveren

Koelen en smeren met geïoniseerde lucht

17-06 EcoCooling is een innovatie waarin geïoniseerde lucht wordt gebruikt om werkstukken en snijgereedschappen te…

Verspanen

Goede vloeistoffen optimaliseren productie in matrijsbouw en kunststof verspaning

23-09 2-S Service & Specialties is producent, leverancier en servicepartner van hoogwaardige productievloeistoffen voor de…

Werkplaatstechniek

Omgekeerde osmose verhoogt kwaliteit koelsmeermiddel

11-03 Vanwege de toenemende behoefte aan een hoge kwaliteit koelsmeermiddel (KSM), introduceert Moor Filtertechniek een…

Geen categorie

Binnenkoeling voor Suhner booreenheden

30-04 De belangrijkste functie van koelmiddel is het smeren en koelen van het snijgereedschap en…

Geen categorie

Nieuwe spanhouders voor koelmiddel onder hoge druk

25-07 Voor een betere toevoer van koelmiddel onder hoge druk (HPC), introduceerde Sandvik Coromant een…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV