Goede vloeistoffen optimaliseren productie in matrijsbouw en kunststof verspaning

2-S Service & Specialties is producent, leverancier en servicepartner van hoogwaardige productievloeistoffen voor de verspaning van matrijzen en kunststoffen. Op Kunststoffen 2019 (25 en 26 september in Koningshof, Veldhoven) zal het bedrijf uitleggen dat deze productievloeistoffen niet alleen zorgen voor betere oppervlaktekwaliteit, maar ook voor schonere matrijzen, werkstukken en machines.

Matrijzenbouwers en kunststof verspaners hebben hun eigen specifieke eisen ten aanzien van productievloeistoffen. Waar een kunststof verspaner een schuimvrije koelemulsie wil hebben, wil een matrijsbouwer bijvoorbeeld een EDM-fluid hebben, die zorgt voor optimale warmte-afdracht en spoeling. In ieder geval één eis stellen ze allebei: de oppervlaktekwaliteit moet perfect zijn.

Totaalleverancier
2-S Service & Specialties in Helmond heeft alle productievloeistoffen in huis. Van EDM-fluids tot minimaalsmeringolie en koelemulsies tot industriële reinigingsmiddelen. Ze zijn allemaal afkomstig van een en dezelfde producent en leverancier: het Duitse familiebedrijf Petrofer.

Kunststof spuitgietmatrijzen
De Emulcut 160 van Petrofer is een koelemulsie die geen vettigheid achterlaat, standtijden van gereedschappen verlengt en vriendelijk is voor de handen van de medewerkers. Klein Mechaniek in Westervoort, producent van kunststof spuitgietmatrijzen voor eigen productie, gebruikt deze koelemulsie sinds enkele jaren. Sindsdien zijn standtijden van gereedschappen fors toegenomen en zijn huidklachten bij werknemers niet langer aan de orde.

Extreme nauwkeurigheid
Naast het frezen wordt bij de productie van matrijzen veelvuldig gebruikt gemaakt van zinkvonkmachines. Hierin wordt vaak gebruik gemaakt van ‘standaard’ EDM-fluids. ‘De vloeistof kregen we bij de machine meegeleverd’, wordt vaak gezegd. Maar hoe kleiner de toleranties in een werkstuk, hoe beter de EDM-fluid moet zijn. Op het gebied van oppervlaktekwaliteit kan veel gewonnen worden. Dielektrikum-producten van Petrofer zijn ontwikkeld voor verschillende eisen met betrekking tot nauwkeurigheid. Voor iedere eis is er dus een mogelijk product, of het nu gaat om superfinishen of een grovere bewerking.

Betere oppervlaktekwaliteit
Bij het verspanen van POM, PEEK of bijvoorbeeld polycarbonaat is het aan te raden gebruik te maken van een geschikte koelemulsie. Een koelemulsie draagt door warmte-afdracht bij aan een verbeterde oppervlaktekwaliteit. Echter, de koelemulsie mag geen invloed hebben op de kwaliteit van het kunststof. Bij de keuze voor een verkeerde koelemulsie is de kans op schuim groot. Weekmakers uit het kunststof gaan een reactie aan met de koelemulsie waardoor schuimvorming ontstaat bij hoge druk. Een gerenommeerde kunststofverspaner uit de Achterhoek heeft de ervaring dat de Emulcut 160 BW zéér geschikt is. Schuimproblemen zijn niet meer aan de orde, de oppervlaktekwaliteit is verbeterd en vettigheid in machines en op werkstukken is significant verbeterd.

Werkstukken reinigen
Elke producent wil de kunststof werkstukken en matrijzen naar zijn klant natuurlijk zo schoon mogelijk opleveren. Naast productievloeistoffen om werkstukken en matrijzen ‘vies’ te maken, heeft Petrofer industriële reinigingsmiddelen ontwikkeld die zijn afgestemd op de ‘vies-makers’. Voor een perfecte reinheid kunnen de Feroclean-producten worden gebruikt, een reeks van reinigingsmiddelen, speciaal ontwikkeld voor kunststoffen en matrijzen.

FSM-programma
Het opstellen van smeerschema’s, voorraadbeheer en monsteranalyse draagt bij aan optimale productieomstandigheden. 2-S Service & Specialties biedt hiervoor het Fluid- & Service Management (FSM) programma. Zo kunnen klanten het beheer van hun vloeistoffen onderbrengen bij de leverancier om kwaliteit te garanderen en hun personeel te ontzorgen. 2-S Service & Specialties is op Kunststoffen 2019 te vinden op stand 164A.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

2-S presenteert nieuw oplosmiddel voor dampontvettingsmachines

09-11 Richard Geiss en 2-S zijn eerder dit jaar met elkaar in contact gekomen op…

Verspanen

KMWE kiest voor tussenreiniging met Feroclean

31-08 KMWE werkt voor vrijwel alle high-tech markten, waaronder de semicon-, medical- en luchtvaartindustrie. Omdat…

Toeleveren

2-S benadrukt noodzaak van schoon produceren op Clean

27-04 Aangejaagd door hightech OEM’s zoals ASML, Zeiss, Cern en Thermo Fisher, komt er steeds…

Verspanen

Ceratizit DirectCooling richt koeling direct op de snijkant

15-11 Vooral bij het groefsteken of afsteken ontstaan vaak problemen omdat de snijkant volledig wordt…

Verspanen

2-S biedt doe-het-zelf pakket voor koelsmeermiddelanalyse

13-04 2-S Service & Specialties analyseert al jaren de kwaliteit van metaalbewerkingsvloeistoffen bij klanten. Hierbij…

Verspanen

Besparing en technische verbeteringen door vloeibaar gereedschap

02-03 Het maken van krullen is voor iedere machinefabriek hoofdzaak. Of het nou gaat om…

Verspanen

Verspaning straks in een cleanroom?

15-10 Verschuift de verspaning voor de hightech industrie naar de cleanroom? Ja, zei 2-S directeur…

Materialen

Kunststoffenbeurs met focus op duurzaamheid en circulariteit

19-09 De vraag naar kunststofproducten stijgt onverminderd. Zo wordt er in 70 procent van alle…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?