Cobot last klein-constructiewerk bij Claessen

0

Constructiebedrijf Claessen Staalwerken & Van Boesschoten in Breda heeft geïnvesteerd in Weld4You, een oplossing van Roboflex voor het lassen met een cobot.

“De cobot is inzetbaar voor uiteenlopende werkzaamheden”, zegt Gijs Jobse, bedrijfsleider van het tien medewerkers tellende constructiebedrijf. “In ons bedrijf wordt hij voornamelijk ingezet voor het lassen van kleine series klein-constructiewerk, waarbij de lasmedewerker de werkstukken opspant op de lastafel en de cobot het product volledig aflast. Dit kan veilig bij de cobot gebeuren omdat de arm gemakkelijk tegengehouden kan worden en de cobot meteen stopt bij onvoorzien contact met de operator.”

Gemakkelijk in gebruik

De collaboratieve robot – kortweg cobot – heeft de laatste twee jaar aan populariteit gewonnen in het MKB. De cobot is compact en eenvoudig verplaatsbaar, gemakkelijk in gebruik, er is geen specifieke robotkennis nodig, hij levert consistente kwaliteit, heeft een snelle terugverdientijd en werkt veilig samen met de productiemedewerker.

Dat waren voor Gijs Jobse allemaal redenen om de cobotunit aan te schaffen. Jobse: “Wij hebben al enige jaren goede service-ervaringen met RoboFlex met een grote industriële lasrobot van het merk Yaskawa met manipulator voor volumineuze constructies, maar het belangrijkste in onze aankoopbeslissing was: de cobot van Yaskawa kan uitgevoerd worden met een lasnaadzoek- en lasnaadvolgsysteem, waardoor de lassen altijd op de juiste plaats worden gelegd.”

De Yaskawa ‘Weld4You’ lascobot in actie.
De Yaskawa ‘Weld4You’ lascobot in actie.

Snelle terugverdientijd

Tim van Meer van Roboflex uit Oosterhout, partner van Yaskawa en leverancier van de Weld4You cobotunit: “Afhankelijk van de toepassing en het aantal uren per dag dat je hem inzet is het mogelijk om de cobot in een relatief korte periode terug te verdienen. Zeker ook omdat de cobotunit gemakkelijk verplaatst kan worden naar de werkplek, en je hem ook ander werk, zoals bijvoorbeeld oppak- of inpakwerk, kunt laten doen.

Het programmeren gebeurt eenvoudig: pak de robotarm vast en beweeg hem in de route die hij moet afleggen. Specifieke robotkennis is niet nodig. Wil je toch meer complexere robot programma’s maken, is dit mogelijk. Dit komt omdat deze cobot dezelfde type besturing heeft als de industriële Yaskawa robot.”

Hoge efficiëntie

“Doordat de cobot het laswerk overneemt, kan de lasmedewerker intussen op dezelfde lastafel de opspanning doen van het volgende werkstuk, zodat er geen tijdsverlies is; een beduidend hogere productie is het resultaat”, aldus Jobse. Hij is bijzonder tevreden met de nieuwe aanwinst en vooral met de hoge consistente kwaliteit van de lasnaad. Dit is een pré in de branche van Claessen met samenstellingen van staalconstructies, RVS trappen, balustrades en hekwerken.