Cobot ontlaadt draaibank

0

Vorig jaar lanceerde Yaskawa zijn eerste cobot in de Benelux markt. Deze HC10 heeft een bereik van 1,2 m en kan lasten tot 10 kilo dragen. Bij BMO Automation wordt veelvuldig geëxperimenteerd met deze cobot, de eerste toepassing waarin deze wordt ingezet is het ontladen van een Doosan Lynx 2100 draaibank.

Deze draaibank draait volcontinu productie van gedraaide bussen, deze worden door de HC10 op een pallet gelegd en gestapeld. Een ongestoord 24/7 proces waarbij productieaantallen van meer dan 500 stuks op pallet worden gestapeld
De HC10 is een nieuw ontwerp en speciaal gemaakt voor veilige mens-robotinteracties. Er zijn ronde vormen gebruikt zonder scherpe randen, de motoren en bedrading zijn volledig geïntegreerd en het ontwerp is vrij van knelpunten om beknelling te vermijden. De cobot is voorzien van detectietechnologie op alle bewegingsassen waardoor hij veilig kan samenwerken met mensen. De nieuwe robot heeft gepatenteerde duale koppelsensoren in elk gewricht. Deze maken het mogelijk voor de robot om druk waar te nemen wanneer hij in contact komt met een mens (of een ander object) en tijdig te stoppen, zonder gevaar op te leveren voor verwondingen. De robot voldoet aan alle veiligheidsnormen en is een PLd Cat.3-gecertificeerd product.

De HC10 is voorzien van de nieuwe generatie YRC1000 robotbesturing, waarmee ook alle andere robots uit het Yaskawa programma kunnen worden aangestuurd. Hierdoor is naast de collaboratieve mode ook het uitgebreide pakket aan softwaremogelijkheden beschikbaar voor het aansturen van de HC10 robot, zoals bijvoorbeeld aansturing vanuit een PLC door middel van MotoLogix. BMO Automation volgt de ontwikkelingen op het gebied van collaboratieve robots op de voet. De HC10 van robotica partner Yaskawa wordt al geruime tijd ingezet om mee te testen en toepassingsproeven te draaien. Producten die bij BMO Automation worden ontwikkeld kunnen in de testomgeving bij BMO Precision Parts beproefd worden. De beide bedrijven vullen elkaar in deze aan. Bij BMO Precision Parts draaien daarom al meerdere automatiseringsoplossingen van BMO Automation waarbij robots van Yaskawa worden ingezet.

www.bmoautomation.nl