Cobotassist-project automatiseert nabewerking

Een aantal organisaties heeft de krachten gebundeld in het Cobotassist-project om bedrijven te ondersteunen, die stappen willen zetten in het automatiseren van nabewerkingsoperaties.

Het Cobotassist-project richt zich op de automatisering van het schuren, ontbramen en polijsten van staal- en kunststofproducten.

De maakindustrie staat voor de uitdaging om kwalitatieve gepersonaliseerde producten aan te bieden tegen lagere kosten en met korte levertijden. Om deze kwaliteit te waarborgen, is het regelmatig nodig om producten na te bewerken (ontbramen, schuren en polijsten) om typische onvolkomenheden zoals krasjes en scherpe kanten weg te werken. Momenteel verlopen deze operaties voornamelijk manueel. Het nabewerken van producten is een arbeidsintensief proces dat specifieke operator expertise vraagt. Daarnaast ervaren operatoren dit werk vaak als vuil, saai en belastend. Cobotassist bundelt expertise om praktische oplossingen en opleidingen te ontwikkelen die de toepassing van cobots in de nabewerking van producten ondersteunen, gericht op het verbeteren van productieprocessen en arbeidsomstandigheden.

Cobotassist streeft ernaar de maakindustrie te transformeren door de adoptie van cobottechnologie te versnellen, waardoor processen niet alleen efficiënter en kwalitatiever worden, maar ook aangenamer en veiliger voor werknemers. Het project legt de basis voor duurzame innovatie en concurrentievermogen in de sector. Het is een samenwerking tussen verschillende organisaties die zich inzetten voor de implementatie van cobots. Dat zijn Avans Hogeschool, Breda Robotics, Fontys Hogeschool, High Tech NL, POM Limburg, Sirris en SyntraPXL.

Samen werken ze aan een innovatieve oplossing voor MKB-bedrijven in de maakindustrie om de nabewerkingsoperaties te automatiseren. Het project wordt ondersteund door het Interreg-programma, dat grensoverschrijdende samenwerking bevordert tussen België en Nederland. Het streeft naar verbeteringen in de productie-efficiëntie en werkomstandigheden door de integratie van cobottechnologieën.

Het project heeft een bevraging heeft opgesteld om input te verzamelen van experts, professionals en belanghebbenden in MKB-maakbedrijven. Met deze bevraging willen de projectpartners inzicht krijgen in de behoeften, uitdagingen en verwachtingen met betrekking tot het automatiseren van het nabewerken van staal- en kunststofproducten met collaboratieve robots. Deze bevragingslijst is bereikbaar via de websites van onder andere hightechnl en Breda Robotics.

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV