Compacte alleskunner voor medische onderdelen

0
327

Met de tweede generatie van het draai- en freescentrum NTX 1000 biedt DMG Mori maximale stabiliteit, de hoogste nauwkeurigheid en een brede range van toepassingen. De machineproducent richt zich hiermee met name op de bewerking van onderdelen voor medische toepassingen, waaraan hoge eisen worden gesteld.

Medische onderdelen zijn vaak complex, worden vervaardigd uit uitdagende materialen en gaan gepaard met extreme eisen qua nauwkeurigheid, herhaalnauwkeurigheid en oppervlaktekwaliteit. Daarnaast wordt ook nog eens een hoge productiviteit verlangd. Op al deze eisen speelt DMG Mori in met de nieuwste generatie van het draai- en freescentrum NTX 100. Het is geschikt voor draaien en frezen tot en met 5-assig simultaan bewerken.  Ondanks de integratie van verschillende bewerkingstechnieken is het toch een heel compacte machine, die weinig ruimte nodig heeft.

Grote werkruimte
De eerste NTX was met meer dan honderd verkochte systemen al een bestseller in de medische hoek. Het succes van deze turn-key oplossing is volgens DMG Mori onder andere te danken aan de grote werkruimte. De spindel kan bijvoorbeeld een maximale draaidiameter van 430 mm aan met een swing diameter van 680 mm. De draailengte is 800 mm en het bereik van de spindel is 455 x ±105 x 800 mm (in X, Y en Z). Dat geeft de gebruikers van deze machines een breed toepassingsbereik en dus meer flexibiliteit voor het nog steeds toenemende aantal units dat ze bewerken.

Parallel bewerken
Vooral de krachtige B-as draagt bij aan de toegenomen productiviteit. Zijn zwenkbereik van ± 120° en Capto C5 interface vormen de basis voor 5-assig simultaan bewerken met snelheden tot 12.000 min -1  in de standaard versie (20.000 -1 is een optie). Verder is er de als tweede gereedschap opgebouwde BMT turret die met zijn direct aangedreven gereedschappen tal van productiviteitsverhogende mogelijkheden biedt. Dit inclusief 4-assig bewerken en parallel bewerken op de hoofd- en subspindel. Juist door de mogelijkheid van parallel bewerken – wat resulteert in kortere bewerkingstijden per onderdeel – is de nieuwe NTX 1000 volgens DMG voorbestemd als turn-key oplossing voor serie productie.  Dit is ook van toepassing op ander mogelijk gebruik van de (optioneel) tweede opgebouwde tool. Een meelopende centerpunt kan op de turret worden opgebouwd om lange werkstukken te ondersteunen tijdens de bewerking.

DMG benadrukt ook nog het geavanceerde koelsysteem van de NTX 1000, waarmee temperatuurschommelingen worden gecompenseerd. Dit komt de nauwkeurigheid ten goede.  Het bewerkingscentrum is modulair opgebouwd, zodat het precies kan worden afgestemd op de eisen van iedere klant. Ook zijn er verschillende automatiseringsmogelijkheden, zoals stafaanvoer, een gantryloader en een robot. De NTX 1000 is verder voorzien van de Ergoline besturing met multitouch screen en Celos voor de snelste route van idee tot gereed product.