Compacte uitbreiding van snijcapaciteit Daamit

Hans Lodewijks, directeur-eigenaar van Daamit Plaatbewerking in Oud Gastel, heeft de avonddiensten voor zijn medewerkers kunnen afschaffen. Want het geautomatiseerde lasersnijsysteem met platenmagazijn en beladingsunit dat Bystronic heeft geïnstalleerd, biedt zoveel snijcapaciteit, dat het niet meer nodig is ’s avonds twee of drie keer terug te komen om de laser te voorzien van vers materiaal. De nieuwe snij-installatie levert een belangrijke bijdrage aan de verdere ontwikkeling van het Brabantse plaatbewerkingsbedrijf.

Joris Meesters van Bystronic en Hans Lodewijks van Daamit Plaatbewerking bij het geautomatiseerde lasersnijsysteem met platenmagazijn en beladingsunit. In een vrij beperkte ruimte is een compact systeem met veel snijcapaciteit en flexibiliteit gerealiseerd.

Daamit viert op 2 juli het 50-jarig bestaan. Het bedrijf is een halve eeuw geleden opgericht als een producent van hardmetalen frezen voor elektriciens in de bouw. Toen Lodewijks Daamit ruim 10 jaar geleden overnam, was het bedrijf al getransformeerd in een plaatwerkbedrijf. Maar het was wel verouderd. Machines hadden geen updates gekregen en er was niks geautomatiseerd. Een kolfje naar de hand van een ondernemer als Lodewijks om daar zijn tanden in te zetten.

Snel en op tijd leveren

Al snel verhuisde hij het bedrijf naar het huidige pand op het bedrijventerrein tussen Oud Gastel en Roosendaal, langs de autosnelweg A17. Eerst huurde hij een deel van het pand, later kocht hij het om het helemaal te kunnen gaan gebruiken. Hier is Daamit sterk gegroeid tot een toeleverancier van lasersnijdelen en gekante onderdelen voor de machinebouw, carrosseriebouw, constructie en offshore. Daarnaast bedienen de acht medewerkers (vijf man in de productie en drie man op kantoor) een hele variëteit aan klanten, van kunstenaars tot las- en constructiebedrijven en onderhoudsbedrijven. “Onze kracht is dat we snel en op tijd leveren”, zegt Lodewijks. “Als een machine bij ons twee dagen stil staat gaan klanten bellen. Want ze zijn niet gewend dat we een dag te laat leveren.”

Beste van het beste

Het komt echter zelden voor dat een machine stilstaat. Want Lodewijks hanteert een heldere filosofie als het om machines gaat: “Ik wil A-merken hebben en probeer altijd het beste van het beste te kopen.” Zo is hij ook uitgekomen bij Bystronic. De eerste machine van de Zwitserse machineproducent kocht hij 4 jaar geleden, toen een oude kantbank die gebreken begon te vertonen, moest worden vervangen. “We wilden bovendien naar een kwalitatief hoog niveau, omdat we merkten dat onze klanten steeds meer hoogwaardig werk bij ons gingen wegleggen.” Daamit kocht daarom een Xpert kantpers met alles er op en er aan voor groot en complex kantwerk. Met een werkbereik van 4 meter, dat genoeg ruimte biedt tussen de staanders voor grote onderdelen en de flexibiliteit om meerdere opstellingen naast elkaar te kunnen maken.

Deze aanwinst zat binnen een jaar helemaal vol. Daamit moest in shifts gaan werken om de dagen wat te verlengen. Maar een medewerker die er alleen voor stond in de vroege of late uren, was niet ideaal. Daarom werd er een tweede kantpers gekocht: een 3 meter Xact Smart, een eenvoudiger model kantpers van Bystronic, uitstekend geschikt voor het normale kantwerk.

Zo compact mogelijk

Daarmee was de kantcapaciteit up-to-date en ontstond een bottleneck bij het lasersnijden. Daamit werkte al met een semi-automatische CO2 lasersnijmachine met 15 locaties voor elk één plaat. De wens was hierin verder op te schalen en de productie geautomatiseerd door te ontwikkelen.

Een probleem hierbij was de vrij beperkte ruimte. “Voor ons was de uitdaging om hier een zo compact mogelijk systeem met veel snijcapaciteit en flexibiliteit operationeel te krijgen”, zegt Joris Meesters van Bystronic. “Dat was wel even passen en meten.”

Flexibiliteit

Maar het is gelukt. Bystronic heeft bij Daamit een ByStar Fiber 3015 met 10 kW laservermogen geplaatst met daarbij een ByTower torenmagazijnsysteem met 37 laden. In deze laden kunnen via een shuttle hele pakketten platen worden geladen. In het magazijn is een ByTrans systeem geïntegreerd om de laser te beladen met plaatmateriaal en gesneden onderdelen af te leggen. Met het oog op maximale flexibiliteit is daarnaast een extra mogelijkheid gecreëerd om de laser niet via het magazijn, maar apart te kunnen beladen met restplaten en enkelstuks. Bijkomend voordeel hiervan is dat er altijd op twee posities kan worden afgelegd.

Uitstekende snijkwaliteit

De nieuwe lasersnij-installatie levert Daamit veel voordeel op. Allereerst is de 10 kW laser vreselijk snel en de snijkwaliteit uitstekend. “Ook onderdelen uit platen van 20 tot 25 mm dik komen er keurig netjes uit”, zegt Lodewijks. “Die kunnen we er zo uit trekken. Wel moet je een fiberlaser wat meer aandacht geven dan een CO2-laser om de gewenste snijkwaliteit te realiseren. Het is allemaal wat kritischer, je moet iets meer voorbereidend werk doen. We plannen nu elke week bijvoorbeeld 2 uur in voor onderhoud. Preventief onderhoud is heel belangrijk.”

Ook is er een kostenvoordeel doordat een fiberlaser minder stroom verbruikt dan een CO2 laser. En doordat de machine zo snel is hoeven medewerkers ’s avonds geen overuren meer te maken. Ook is er veel meer rust in de werkplaats. Het aantal heftruckbewegingen is veel minder geworden en de medewerkers hebben veel minder fysiek werk te doen dan voorheen. Wel hebben ze nu meer uitraapwerk, want de productiviteit is flink omhoog gegaan. En deze kan verder worden opgevoerd zodra dat gewenst is. Want het snijsysteem is voorbereid op een tweede laser, een sorteerunit en een tweede magazijn.

Overname las- en constructiebedrijf

“Ons algehele kwaliteitsniveau is veel hoger geworden met de Bystronic machines en daar blijven we verder in investeren”, zegt Lodewijks, die ook nog op een andere manier investeert. Hij staat op het punt de overname af te ronden van Las- en Constructiebedrijf Schetters, dat op een steenworp afstand is gevestigd. Daamit werkt hiermee al veel samen voor een klant in de carrosseriebouw. Door het las- en constructiewerk toe te voegen aan het lasersnijden en kanten kan Daamit completere producten aan de klant aanbieden, wat past in de huidige marktrend. Zo is het bedrijf ook in dat opzicht volop in ontwikkeling.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Orfa Visser is weer terug bij Bystronic

28-09 Orfa Visser is een begrip in de Nederlandse metaalbewerkingsindustrie. Het bijna 100 jaar oude…

Plaatbewerking

Bystronic showt software-oplossingen op Experience Days

23-08 Inderdaad, dat zijn ook de dagen dat de TechniShow wordt gehouden. Bystronic neemt daar…

Plaatbewerking

Romonta snijdt in eigen huis, met eigen stikstof

18-08 Romonta – opgericht in 1978 – is hoofdzakelijk actief in de voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf…

Plaatbewerking

Bystronic wapent zijn machinesystemen tegen cyberaanvallen

12-04 De twee bedrijven zullen hun eerste gezamenlijke oplossing voor het beschermen van de snij-,…

Plaatbewerking

Terug naar dagdienst met twee lasers

15-03 Directeur/eigenaar Jessica van Schijndel en haar team zijn drukdoende Van Schijndel Metaal – dat…

Plaatbewerking

CLT Metal Service trekt sprint in productiesnelheid en capaciteit

01-12 Met deze configuratie zet het Limburgse metaalbedrijf in op de toekomst met een optimale…

Plaatbewerking

Productiviteitswinst met nieuwe laser en software

21-10 Vlonder Plaatwerk is een toeleverancier die op klantspecificatie producten in staal, RVS en aluminium…

Plaatbewerking

KUBO snijdt grote diversiteit in een hoog tempo

07-09 En dat is precies wat KUBO nodig heeft. Het bedrijf realiseert complete kasprojecten en…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X