ConDoor kan groei bijbenen dankzij dubbel langgoedmagazijn aalbers|farina

In de productievestiging van ConDoor in Emmen is een dubbel langgoedmagazijn met een lengte van 12,5 meter van aalbers|farina geïnstalleerd. ConDoor is een producent van deuren en groeit zo hard dat alles op alles moet worden gezet om de beschikbare productiecapaciteit maximaal te benutten en de gewenste levertijd van drie weken voor elke deur te halen. Er wordt daarom druk geautomatiseerd en gerobotiseerd om de schaarste aan arbeidskrachten op te vangen en medewerkers te ontlasten van zwaar werk.

Het langgoedmagazijn bestaat uit twee torens met daartussen een liftsysteem. Het beladen van het systeem gebeurt aan de ene kant, het lossen aan de andere kant, waar de zaagmachine staat.

ConDoor produceert industriële en residentiële (privé) deuren. Op de hoofdvestiging in Zeewolde worden de deuren zelf gemaakt (de panelen en de loopdeuren), in Emmen de hardwaresets. Dat zijn alle onderdelen die achter een deur zitten. Maar recent is daar ook de productie bij gekomen van de zogeheten struts. Dat zijn profielen die op een deur worden geschroefd om de gewenste windbelasting te halen. In Zeewolde was hier geen ruimte meer voor en daarom is de productie van de struts overgeheveld naar Emmen.

Zaagcapaciteit beter benutten

Maar dat betekende wel dat er daar ineens heel wat meer kokers/profielen moesten worden gezaagd dan alleen voor de assen tot dan toe. De voorraad voor de zaagmachine – veel lang materiaal met lengtes tot 6 à 7 meter – lag opgeslagen in draagarmstellingen. Een groot probleem hierbij was dat er niet kon worden gezaagd als de voorraad moest worden bijgevuld. Want dan liepen de medewerkers elkaar in de weg. De capaciteit van de zaag werd dus niet maximaal benut.

ConDoor wilde dat probleem oplossen met een paternostersysteem. Gezien de hoeveelheid materiaal die daarin moest worden opgeslagen, zouden er heel wat kasten met een lengte van 6 meter nodig zijn. “Dat zou een veel te diep systeem zijn geworden”, zegt projectmanager Johan Oosting van ConDoor. Gert Bottenberg van aalbers|farina kwam met de oplossing: “Waarom neem je niet een langgoedmagazijn met bakken van 12 meter?” Dat bleek het Ei van Columbus.

Dankzij de open bakken en het opduwsysteem aan de beladingszijde van het dubbel langgoedmagazijn, kan een zijlader moeiteloos hele bundels tegelijk laden.

Dankzij de open bakken en het opduwsysteem aan de beladingszijde van het dubbel langgoedmagazijn, kan een zijlader moeiteloos hele bundels tegelijk laden.

Gescheiden laden en lossen

Het langgoedmagazijn dat nu is geplaatst, bestaat uit twee torens vlak naast elkaar met daartussen een liftsysteem dat de bakken ophaalt/terugzet en beschikbaar stelt voor laden en lossen. Het beladen van het systeem gebeurt aan de ene kant, het lossen aan de andere kant, waar de zaagmachine staat. Zo lopen medewerkers elkaar nooit meer in de weg.
Het magazijn is een kolossaal gevaarte in de productieruimte van ConDoor (“een muur”, aldus Oosting), want het reikt tot vlak onder het dak om de beschikbare ruimte maximaal te benutten.

De twee torens bieden plek aan in totaal 22 bakken van 12,5 meter. Deze zitten heel dicht op elkaar – volgens de voor aalbers|farina systemen zo kenmerkende compacte bouwwijze, waardoor een enorme opslagcapaciteit ontstaat op weinig ruimte. “Het is een ideaal systeem voor ons”, zegt Oosting. “Het zijn maar twee torens en in de bakken kunnen we twee keer 6 meter profielen naast elkaar leggen, maar ook bijvoorbeeld kokers van 7 en 5 meter.”

Open bakken met opduwsysteem

Normaal zijn de bakken in een magazijn van aalbers|farina aan de onderzijde dicht. Speciaal voor ConDoor is dit magazijn echter uitgerust met bakken die aan de onderzijde open zijn. ConDoor belaadt de bakken namelijk niet met een bovenloopkraan, maar met zijladers. Aan de beladingszijde van het magazijn zit daarom een opduwsysteem. Als een bak uit het systeem wordt uitgevoerd, duwt dit systeem de liggerbalken waarop de materialen liggen omhoog. Zo kunnen de bakken moeiteloos door een zijlader met hele bundels tegelijk worden beladen.

Eenvoudig te bedienen

Het magazijn is in augustus geïnstalleerd en al volop in gebruik. Aan de kant van de zaagmachine is een afzonderlijk handlingsysteem gemonteerd met een luchttakel met magneten om de profielen op de aanvoerlijn voor de zaagmachine te leggen. Het magazijn is makkelijk te bedienen door de medewerkers. Dat gebeurt via touchscreens die aan beide zijden van het systeem zijn geplaatst.

Hierop draait de software van aalbers|farina, die inzicht geeft in de actuele inhoud van het magazijn. De medewerker bij de zaagmachine toetst in wat hij nodig heeft en het systeem zet de bak met het juiste materiaal voor hem klaar. Bij de zaagtafel is een buffer voor vier kokers geplaatst, zodat het zagen altijd door kan gaan. Daarnaast werkt het magazijn zo eenvoudig en snel, dat je een nieuw product al kunt laten komen, terwijl je nog een ander product zaagt. “Het is echt voor de kleinere series”, zegt Oosting.

Het gebruik van het magazijn vergt wel enige discipline van medewerkers. Zij moeten in het systeem invoeren wat ze er uit halen. “Dat is me 100 procent meegevallen. De mensen hebben dit heel snel opgepakt.” De medewerkers geven nu nog aan elkaar door wat er veel is gebruikt en wat moet worden bijgevuld. Hier kan ConDoor nog een volgende efficiencystap maken, namelijk door vanuit het kantoor in het langgoedmagazijn te kijken wat er moet worden bijgevuld. Dit is reeds mogelijk met de software die aalbers|farina bij het systeem heeft geleverd.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Transport en Logistiek

Volautomatisch opslagsysteem voor platen versnelt leveringen thyssenkrupp

13-03 Door minder handling bij het picken, versnelt de dagelijkse levering van producten in uiteenlopende…

Automatisering

Platenmagazijn van aalbers|farina bevalt uitstekend; dus koopt Romonta nu ook een langgoedmagazijn

04-03 Romonta ontwikkelt en produceert transportbanden en RVS bordessen trappen voor de voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf…

Plaatbewerking

aalbers|farina breidt activiteiten uit naar Duitsland

23-10 De nieuwste generatie magazijnsystemen van aalbers|farina biedt efficiënte en geautomatiseerde opslag van plaatmateriaal en…

Plaatbewerking

Martens geeft reststukken voorrang dankzij platenmagazijn aalbers|farina

20-09 Directeur Wim Martens kijkt trots naar de nieuwe fiberlaser met de twee platenmagazijnen van…

Transport en Logistiek

Imminkhuizen optimaliseert materiaalbeheer

14-03 Imminkhuizen Metaaltechniek is een metaalbewerker die hoogwaardige onderdelen produceert voor onder de andere de…

Plaatbewerking

aalbers|farina steunt aanstormend karttalent

16-01 De 12-jarige Luca uit Leerbroek geldt als een groot talent in de kartsport. Afgelopen…

Plaatbewerking

Kortst mogelijke handlingstijd voor plaatmateriaal

28-09 Elke dag voorziet thyssenkrupp Materials Nederland heel veel klanten van een breed pakket aan…

Plaatbewerking

Eenvoud kenmerkt plaattransportsysteem sheetliner van aalbers|farina

12-09 In de afgelopen jaren heeft aalbers|farina veel magazijnsystemen geplaatst bij klanten die in dagdienst…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV