D-TEC wint Trailer Innovation Award

4

Trailerbouwer D-TEC uit Kesteren sheeft op de bedrijfswagenvakbeurs IAA in Hannover een track and trace containerweegsysteem op trailers geïntroduceerd. Hiermee kunnen zeecontainer vervoerende transporteurs en verladers eenvoudig voldoen aan de SOLAS-wetgeving.

Journalisten van 16 Europese transportmagazines beloonden D-TEC hiervoor met de 3e prijs bij de Trailer Innovation Award 2019. “Het unieke aan ons systeem is niet alleen dat containers wereldwijd gewogen kunnen worden zonder dat er een weegbrug voor nodig is, maar dat het wegen en transporteren van elke container tegelijkertijd online te volgen is. Track and trace dus”, vat D-TEC directeur Gerrit van Vlastuin samen.

Dankzij de ingebouwde track and trace in de truck en trailer kan een importeur uit bijvoorbeeld West-Europa precies zien waar, wanneer en hoeveel er in zijn container is geladen – ook wanneer het tussentijdse ladingen of lossingen betreft. Deze data staat ter beschikking voor geautoriseerde personen binnen de gehele keten. De traceerbaarheid is dus volledig transparant. D-TEC directeur Van Vlastuin: ‘Ook vermindert het de administratieve lasten, omdat een verlader het gewicht niet meer hoeft door te geven aan bijvoorbeeld de rederij. Verder hoeft een chauffeur geen extra kilometers meer te maken om een weegbrug te zoeken. Dit scheelt kostbare tijd en het is beter voor het milieu.’

Het containerweegsysteem weegt de containerlading wanneer de chauffeur gaat rijden en een snelheid van ongeveer 8 km/uur bereikt. Ter verificatie verricht het systeem de weging meerdere keren en schrijft vervolgens het juiste gewicht weg naar de cloud. Via een app op z’n smartphone ontvangt de chauffeur een bericht dat de meting geslaagd is. Vervolgens kunnen geautoriseerden uit de keten aan de hand van het containernummer de informatie ophalen uit de cloud.

Facebook Comments