DAF start assemblagefabriek e-trucks

DAF breidt zijn productiefaciliteiten uit met een Electric Truck Assembly in Eindhoven. De realisatie van deze assemblagefabriek voor elektrische trucks is in anderhalf jaar voltooid.

In de nieuwe assemblagefabriek start dit voorjaar de productie van de nieuwe generatie DAF XD en XF Electric.

In deze nieuwe assemblagefabriek start dit voorjaar de productie van de nieuwe generatie DAF XD en XF Electric. Deze volledig elektrische voertuigen bieden een rijbereik van meer dan 500 ‘emissieloze’ kilometers. DAF gaat ervan uit dat de productie de komende jaren zal stijgen naar enkele duizenden voertuigen per jaar, in lijn met een toenemende marktvraag naar volledig elektrische trucks.

Chassis zonder aandrijflijn

De basis voor elke elektrische DAF truck van de nieuwe generatie, is een zogeheten glider; een chassis zónder aandrijflijn maar mét cabine. Zo’n glider wordt geproduceerd in de reguliere truckfabriek van DAF. Op de productielijn van de Electric Truck Assembly worden de 4×2 en 6×2 bakwagens en 4×2 trekkers vervolgens in acht stappen afgebouwd tot XD en XF Electric trucks.

Twee assemblagelijnen

De nieuwe fabriek telt feitelijk twee assemblagelijnen. Terwijl op de sub-assemblagelijn de batterij-pakketten worden samengesteld, worden op de hoofdlijn alle hoogspanningscomponenten aan het chassis gemonteerd, inclusief batterijen en aandrijflijn. Op de laatste stations vinden uitgebreide controles plaats om zeker te zijn dat de truck perfect functioneert.

De nieuwe Electric Truck Assembly staat op het terrein van DAF Trucks in Eindhoven. De realisatie van deze fabriek voor elektrische trucks is in anderhalf jaar voltooid.

De nieuwe Electric Truck Assembly staat op het terrein van DAF Trucks in Eindhoven. De realisatie van deze fabriek voor elektrische trucks is in anderhalf jaar voltooid.

Maatwerk

Zoals elke DAF, worden ook de XD en XF Electric volledig op maat samengesteld, zodat ze optimaal aansluiten op de wensen van de klant. De elektrische PACCAR-aandrijflijnen zijn daarom modulair. Niet alleen zijn twee PACCAR EX-motoren (met zes verschillende vermogens) beschikbaar, ook kunnen de batterijpakketten naar klantwens op verschillende plaatsen aan het chassis worden gemonteerd voor een zo groot mogelijke opbouwvriendelijkheid.

DAF XD en XF Electric

De DAF XD en XF Electric werden in september 2022 op de IAA-beurs in Hannover gepresenteerd. De volledig elektrische PACCAR-aandrijflijnen leveren vermogens van 170 tot 350 kW (210 tot 480 pk). Ook biedt DAF een ruime keuze aan batterijpakketten. De kleinste (210 kWh) telt twee ‘strings’ en geeft een rijbereik van tot zo’n 200 kilometer. Het grootste pakket heeft 5 ‘strings’ (525 kWh) en is goed voor een actieradius van meer dan 500 kilometer. De elektrische trucks zijn vanzelfsprekend geschikt voor snelladen, waarmee zelfs het grootste batterijpakket in iets meer dan drie kwartier van 0% tot 80% kan worden opgeladen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Transport en Logistiek

Mammoet start assemblage van ’s werelds grootste kraan

01-07 De SK6000 ringkraan getuigt van Mammoet’s toewijding aan innovatie, maar ook duurzaamheid. De kraan…

Bedrijf en Economie

Productie auto’s en trucks komt mondjesmaat weer op gang

06-05 Na een productieloze periode van 6 weken heeft VDL Nedcar in Born deze week…

Transport en Logistiek

Verbeterd laadsysteem bezorgt DAF CF Electric met VDL E-Power nieuwe mogelijkheden

08-01 Door een verbeterd laadsysteem kan met de door DAF Trucks en VDL Groep ontwikkelde…

Toeleveren

Verdubbeling van Boge compressoren bij DAF

27-11 Persluchtfabrikant Boge heeft afgelopen zomer bij DAF Trucks het aantal perslucht compressoren mogen verdubbelen;…

Bedrijf en Economie

VDL boekt minder omzet maar beter resultaat

26-08 De omzet van VDL Groep is het eerste halfjaar van 2019, conform verwachting, licht…

Transport en Logistiek

Verkoop nieuwe trucks hoogtepunt voorbij

26-06 Na topjaar 2018 neemt de verkoop van nieuwe trucks in 2019 en 2020 af.…

Bedrijf en Economie

NEVI PMI noteert laagste inkoopprijsinflatie in 2,5 jaar

01-04 Maart liet de kleinste verbetering zien van de bedrijfsomstandigheden sinds juni 2016. De PMI…

Bedrijf en Economie

Cao metalektro definitief na instemming vakbonden

20-03 De cao metalektro is definitief vastgesteld. Na de andere vakbonden, hebben ook de leden…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV