NEVI PMI noteert laagste inkoopprijsinflatie in 2,5 jaar

Maart liet de kleinste verbetering zien van de bedrijfsomstandigheden sinds juni 2016. De PMI daalde dan ook van 52.7 in februari naar 52.5 in maart.

De nieuwe orders zagen de kleinste toename in 37 maanden, ondanks het herstel van de exportorders na de stagnatie in februari. De productie nam iets meer toe dan vorige maand, maar dit was op februari na nog steeds de kleinste stijging sinds september 2016. De voorraad gereed product bleef min of meer stabiel en de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde voor de vierde keer in zes maanden. Desondanks breidden de producenten opnieuw hun personeelsbestanden uit, zij het in de geringste mate sinds juni 2016. De inkoopactiviteiten namen in maart opnieuw toe en de voorraad ingekochte materialen steeg voor de eenendertigste maand op rij. Ook de levertijden waren wederom langer. De inkoopprijsinflatie daalde naar het laagste niveau in twee en een half jaar en de verkoopprijzen lieten de kleinste verhoging sinds november 2016 zien.

Geen reden tot paniek
In zijn maandelijkse commentaar op de cijfers wijst Bart Vis, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement aan de Universiteit van Tilburg er op dat de PMI internationaal overal rond de 50 schommelt. “De Nederlandse score ligt ook nog boven het gemiddelde in de Eurozone (49.3).” Vis noemt het vooral positief dat het aantal nieuwe exportorders na een stagnatie in de eerste maanden van 2019 is toegenomen. Daar staat dan weer tegenover dat het aantal nieuwe orders bij Nederlandse productiebedrijven in maart nagenoeg tot stilstand is gekomen. “De aankondiging van DAF om voor het eerst in drie jaar de productie terug te schroeven past bij deze ontwikkeling. Verder waarschuwt ASML voor een dip op de chipmarkt, een belangrijke indicator voor dit zeer innovatieve bedrijf. Op zich zijn deze signalen zeker geen reden tot paniek, 2018 was immers voor veel bedrijven een topjaar. Een soort adempauze is dan ook niet gek en mogelijk zelfs wel goed.”

Brexit soap
Ook op macroniveau ziet Vis wisselende ontwikkelingen. “Positief is dat China en de VS weer praten over een handelsakkoord. Het kan nog maanden duren voor er een deal is, maar het hervatten van de besprekingen is aanleiding tot voorzichtig optimisme. Dat geldt zeker niet voor de Brexit soap. De aanvankelijke deadline van 29 maart is verstreken, maar er is nog steeds geen duidelijkheid over het hoe precies en wanneer Brexit vorm gaat krijgen. De onzekerheid blijft dus en het gaat voor ons bedrijfsleven om veel geld. Een harde, no deal Brexit zal naar verwachting niet gunstig uitpakken voor de Nederlandse export naar het VK, in totaal gaat het dan om circa 35 miljard Euro. Het blijven dus spannende tijden voor zowel de politiek als het bedrijfsleven, waarbij de NEVI PMI een belangrijke barometer blijft om te volgen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Afvlakking groei zet door

03-01 De productie nam voor de 17e maand op rij toe, zij het deze maand…

Bedrijf en Economie

Machine-industrie blijft groeimotor in 2022

22-12 Het bankconcern noemt de enorme groei in 2021, waarmee de krimp van 5 procent…

Bedrijf en Economie

Verkoopprijzen stijgen in recordtempo

01-12 Ook de toename van de nieuwe orders, inclusief de exportorders, was de laagste van…

Bedrijf en Economie

Recordverhoging verkoopprijzen

01-11 De toename van de nieuwe orders uit binnen- en buitenland bleef fors, maar vlakte…

Bedrijf en Economie

Orders blijven binnenstromen

02-08 De toename van de productie nam iets af in vergelijking tot juni, maar bleef…

Bedrijf en Economie

Trumpf start nieuwe boekjaar met dik gevulde orderboeken

22-07 “We zijn het nieuwe boekjaar begonnen met een stabiele omzet en een zeer goede…

Bedrijf en Economie

Grootste groei orders ooit

01-06 Om tekorten en vertraagde leveringen voor te blijven, breidden de producenten hun inkoopactiviteiten in…

Bedrijf en Economie

Recordgroei zet door

03-05 De ongekende groei van de productie werd gestuwd door grote stijgingen van het aantal…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X