De juiste manier om te diversifiëren

Er zal sprake zijn van een ‘volgend normaal’ voor fabrikanten in de nasleep van Covid-19 – aldus een rapport van McKinsey. Doordat in sommige sectoren inkomsten verloren gaan, terwijl andere te maken hebben met onverwachte pieken in de vraag, dwingt de crisis fabrikanten tot diversificatie.  James Thorpe, productmanager bij Sandvik Coromant, legt uit waarom het kiezen van de juiste gereedschappen en de juiste gereedschapsberekeningen van vitaal belang zijn om de diversificatie-uitdagingen te overwinnen.

Het kiezen van de ‘juiste’ boor betekent normaal gesproken een gereedschap dat langer presteert en gaten van een betere kwaliteit kan realiseren, vooral in taaie materialen.

McKinsey voorspelt dat fabrikanten permanente verschuivingen in klantenmarkten kunnen verwachten en dat veerkracht nodig zal zijn wanneer fabrikanten een ‘economisch en sociaal haalbaar pad willen bewandelen’. Met andere woorden: ze moeten diversifiëren om te overleven.

Gelukkig zijn de hedendaagse ingenieurs goed toegerust voor gemengde productie en de meesten zijn behoorlijk veel verder geëvalueerd dan het stereotype van ‘geknutsel in een schuurtje’.  Dit gezegd hebbende, is het diversifiëren van de productie niet zonder uitdagingen.

Snijgegevens

Het kiezen van de juiste gereedschapsoplossing is essentieel om veranderingen in de productie mogelijk te maken. Dit is met name essentieel voor ingenieurs die werken met moeilijke materialen, zoals duplex roestvaststaal, Inconel of hittebestendige superlegeringen (HRSA ‘s) en bedrijven die werken met multi-materialen.  Bewerkingen zoals deze vereisen geoptimaliseerde gereedschappen met zorgvuldig berekende snijgegevens. Boorgereedschappen zijn een goed voorbeeld.

De penetratiesnelheid van een boor kan doorgaans variëren van 50 tot 1000 mm per minuut. Voor deze gereedschappen zijn nauwkeurige berekeningen van vitaal belang om een slechte standtijd te voorkomen en, in het slechtste geval, voortijdige gereedschapstoringen te veroorzaken. Eenvoudig gezegd, wanneer het materiaal van het component wijzigt, dan moeten ook de boorsnijgegevens worden gewijzigd.

Gereedschap voor alle materialen

Wat wordt bedoeld wanneer we het hebben over ‘het juiste’ gereedschap? Wanneer het gaat over boren verwijst dit doorgaans naar gereedschappen die langer presteren en gaten van een betere kwaliteit produceren, met name in moeilijke materialen zoals Inconel. Sandvik Coromant heeft een reeks CoroDrill® 860 volhardmetalen boren ontwikkeld met geoptimaliseerde geometrieën die geschikt zijn voor verschillende toepassingen waarbij zowel taaie, moeilijke materialen alsmede smeedbare, abrasieve en zachte materialen worden gebruikt die doorgaans voorkomen in de ISO-K- en ISO-N families. Het programma omvat de CoroDrill 860-GM met verbeterde -GM geometrie, geoptimaliseerd voor multi-materialen en toepassingen.

Andere gereedschappen in het programma, zoals de CD860-PM, zijn geoptimaliseerd voor het boren van ISO-P staalsoorten. De CD860-SM is geoptimaliseerd voor ISO-S materialen voor de productie van lucht- en ruimtevaart componenten. De CD860-GM is nuttig voor algemene engineering met gemengde materialen, waar productiviteit belangrijk is en ingenieurs op zoek zijn naar diversificatie in hun productie.

Het innovatieve, gepolijste spaangroefontwerp van de CD860-GM verbetert de spaanafvoer en levert een betere gatkwaliteit op. Deze wordt vervaardigd op basis van een fijnkorrelig substraat dat de hardheid verhoogt terwijl de taaiheid behouden blijft. Daarnaast is de boorpunt gecoat met een meerlaagse dunne PVD (physical vapor deposition) filmcoating, welke cruciaal is voor het verbeteren van de productiviteit van de boor en de standtijd.

Deze werd op de proef gesteld door een automotive engineering bedrijf in Zuid-Korea. Het bedrijf gebruikte de CD860-GM voor het bewerken van een transmissie-connector in ISO-P materiaal en vergeleek vervolgens haar prestaties met de boor van de concurrent op hetzelfde component. De gebruikte snijgegevens waren een snijsnelheid (Vc) van 100 m/min, een snijvoeding (Fn) van 0,21 mm/omw en een boordiepte van 10 mm. Uiteindelijk rapporteerde de klant een toename van 1,150% in de standtijd met de CD860-GM.

De CD860-GM volhardmetalen boor wordt gebruikt voor algemene techniek met gemengde materialen in uiteenlopende productie-opstellingen.

De CD860-GM volhardmetalen boor wordt gebruikt voor algemene techniek met gemengde materialen in uiteenlopende productie-opstellingen.

Online gaan

Productiviteitsvoordelen, zoals diegene die werden aangetoond in Zuid-Korea, zouden cruciaal kunnen zijn om fabrikanten te helpen hun productie te diversifiëren en toch concurrerend te blijven. Maar net zo belangrijk zijn de berekeningen van de snijgegevens die voor elke toepassing geoptimaliseerd moeten worden. Echter voor het bepalen hiervan voor een nieuw product kan een mening van een expert nodig zijn.

Om snel en nauwkeurig het juiste gereedschap en de juiste verspaningsgegevens te kiezen voor nieuwe of bestaande toepassingen, heeft Sandvik Coromant de CoroPlus Tool Guide ontwikkeld. De Tool Guide selecteert niet alleen het juiste gereedschap, maar biedt ook snijgegevens en de verwachte standtijd voor de specifieke toepassing.

De mogelijkheid om dergelijke belangrijke beslissingen te nemen, in relatie tot het gereedschapsgebruik en haar berekeningen, is van vitaal belang voor fabrikanten die moeten diversifiëren en dit effectief moeten doen. En wat belangrijker is, de mogelijkheid om online toegang te krijgen tot deze begeleiding zou wel eens cruciaal kunnen zijn voor ingenieurs die zich aanpassen aan de omstandigheden van Covid-19. In combinatie met geoptimaliseerde gereedschappen zoals het CoroDrill 860 programma, kunnen de uitdagingen van wat McKinsey het ‘volgende normaal’ noemt, ook een periode vormen van kansen voor fabrikanten en ingenieurs.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Sandvik Coromant opent nieuwe productiviteits- en innovatiecentra

08-07 Momenteel zijn er 17 Sandvik Coromant applicatiecentra verdeeld over Europa, Noord- en Zuid-Amerika en…

Verspanen

De Verspaningstafel: “Maakindustrie stevent af op goede jaren”

28-06 Leveranciers van verbruiksartikelen kunnen over het algemeen snel inschatten hoe een marktsegment er economisch…

Verspanen

Sandvik Coromant introduceert CoroPlus Tool Supply

05-05 Het volgen van snijgereedschappen kan een moeilijk en tijdrovend proces zijn, vooral in  machinewerkplaatsen…

Verspanen

Hogere standtijd met precisiekoelmiddel

28-04 Precisiekoelmiddel is gunstig voor het bewerken van ISO S, M en P werkstukmaterialen en…

Verspanen

Sandvik Coromant verbetert T200 en T300 tapgereedschappen

02-03 Het CoroTap programma, onderdeel van Sandvik Coromant’s aanbod van volhardmetalen ronde gereedschappen, biedt materiaalspecifieke…

Verspanen

Kies digitaal, kies de juiste boor

21-12 Hoe kunnen fabrikanten winstgevend en volgens hun eigen voorwaarden digitaliseren? James Thorpe, wereldwijde productmanager…

Automatisering

Sandvik Coromant en Autodesk Fusion 360 kondigen samenwerking aan

30-11 Sandvik Coromant heeft een nieuw samenwerkingsverband aangekondigd met Autodesk. De aankondiging markeert een langdurige…

Verspanen

Beter werken met aluminium

14-07 De automotive industrie heeft te maken met een gewichtsdilemma. In 2017 bijvoorbeeld, wogen lichte…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X