Dé Maakindustrie Dag geeft sector positieve schwung

Met twintig deelnemende bedrijven en bijna 400 bezoekers kan Style CNC Machines tevreden terugkijken op Dé Maakindustrie Dag. De vierde editie van het evenement, dat ooit begon als een aanloopje richting de TechniShow, vond plaats in het nieuwe pand van Style in Bunschoten. Met diverse demonstraties konden bezoekers niet alleen het assortiment draai- en freesbanken aanschouwen, maar zich ook verdiepen in diverse producten en diensten zoals gereedschappen, software en automatisering van partnerbedrijven.

Met twintig deelnemende bedrijven en bijna 400 bezoekers kan Style CNC Machines tevreden terugkijken op Dé Maakindustrie Dag.

Hoewel Style al in mei 2020 is verhuisd, werd de officiële opening door de coronapandemie op de lange baan geschoven. Dé Maakindustrie Dag eind maart was voor de machinebouwer dus een perfecte gelegenheid om het nieuwe pand alsnog aan het publiek voor te stellen. De indrukwekkende nieuwbouw is duurzaam gebouwd. Het pand is gasvrij en het dak is volledig voorzien van zonnepanelen, waardoor een groot gedeelte van de benodigde energie zelf kan worden opgewekt. Verder is de nieuwbouw vier keer zo groot als voorheen.

Een vloeroppervlak van maar liefst 6.000 m2 geeft voldoende ruimte om de komende jaren verder te groeien. Op de begane grond van het pand bevinden zich de productieafdeling en een showroom van 350 m2. De showroom, ook wel het Experience Center genoemd, is ingericht om demo’s te kunnen geven op verschillende CNC-machines. Daarnaast wordt de ruimte ingezet voor trainingsdoeleinden en voor evenementen zoals Dé Maakindustrie Dag.

Huisshow efficiënt en laagdrempelig

“Het is fijn dat we nu eindelijk het Experience Center in kunnen zetten waarvoor het bedoeld is”, vertelt Marlon van Dijk, marketingmanager bij Style. “Een huisbeurs is een ideale setting om op een laagdrempelige manier in contact te komen met bestaande en nieuwe klanten. Ten opzichte van een gewone beurs neemt het weinig tijd in beslag om te bezoeken, is het kostentechnisch interessant om te organiseren én heb je meer tijd om met klanten dieper op de materie in te gaan. Bovendien zijn we nog niet helemaal zeker hoe dit jaar de TechniShow gaat lopen, dus hebben we hiermee alvast een heel mooi evenement te pakken.”

Net zoals Style zijn er in de markt meer leveranciers die twijfels hebben over TechniShow. Niet alleen omdat de beurs in de staart van de zomervakantie is gepland, maar ook omdat het een uitdaging is om op tijd machines te krijgen. “De hele industrie gaat gebukt onder lange levertijden. Onze machineframes worden bijvoorbeeld gemaakt in Taiwan en die zijn door verstoorde ketens veel langer onderweg. En zo zijn er nog allerlei factoren die de levertijd negatief beïnvloeden. De vraag die we onszelf dus moeten stellen is of we de beschikbare machines vast willen houden voor een beurs of ze juist direct bij de klant willen leveren. Dat laatste heeft op dit moment de voorkeur.”

Draaibank voor technisch onderwijs

Tijdens Dé Maakindustrie Dag presenteerde Style diverse CNC-machines live onder spaan. De grootste ontwikkelingen bevinden zich volgens salesmanager Erwin Koelewijn vooral in de gebruiksvriendelijke machinebesturing en de ergonomie van de machines. “Onze besturing is echt gericht op het draaien en frezen van enkelstuks en kleine series. De intuïtieve besturing is gemakkelijk aan te leren en een programma is heel snel te maken.

Bovendien wordt het programmeren visueel ondersteund, waarbij alles te zien is van de klauwplaat tot aan het materiaal en het gereedschap. Hierdoor zijn onze machines geschikt voor bedrijven die kleine series of enkelstuks produceren en snel moeten kunnen omschakelen naar andere producten.”

Tijdens Dé Maakindustrie Dag konden bezoekers de besturing zelf uittesten en kondigde de machinebouwer de komst aan van een nieuwe besturingsversie die binnenkort wordt uitgerold. Dat was overigens niet het enige nieuws dat Style bekendmaakte. Het bedrijf is namelijk ook een nieuwe draaibank aan het ontwikkelen puur voor het technisch onderwijs.

De draaibank, waarvan het frame tijdens het evenement al werd gepresenteerd, is heel compact en modern vormgegeven om jongeren te enthousiasmeren. De draaibank zal worden voorzien van de bekende Style besturing die eenvoudig is aan te leren. Door de complete machine in eigen huis te maken, kan Style de draaibank tegen een gunstige prijs aanbieden, zodat het heel toegankelijk wordt voor het technisch onderwijs.

Highlights van partnerbedrijven

Naast Style presenteerden tijdens Dé Maakindustrie Dag ruim twintig partners al hun producten, diensten en kennis op het gebied van metaalbewerking. Zo konden bezoekers zich bij ECI Software Solutions laten informeren over procesautomatisering. “Het is voor ECI enorm zinvol om deel te nemen aan dit soort evenementen. Veel bedrijven in de maakindustrie hebben nog best veel huiswerk te doen als het op het optimaliseren van processen aankomt. Te veel bedrijven werken nog met Excel-sheets en door hier te staan kunnen we die partijen informeren over de mogelijkheden en voordelen van gekoppelde hedendaagse software oplossingen”, vertelt Rianne Heesen, Demand Generation Specialist bij ECI.

Maakindustrie Hoffmann Group
Hoffmann Group

Hoffmann Group had tijdens de beurs de spotlights gezet op het Holex 24seven C-artikel uitgiftesysteem. Met het artikeluitgiftesysteem kan het inkoopproces van C-artikelen of MRO-artikelen en de levering van verbruiksartikelen geoptimaliseerd worden. Het systeem registreert het verbruik, maakt het verbruik en de kosten inzichtelijk voor een efficiënt bedrijfs- en productmanagement en bestelt automatisch de benodigde artikelen.

De complete inkoopstrategie kan hiermee in een enkele database geïmplementeerd worden en daarmee kunnen bedrijven de inkoopkosten en magazijnvoorraden drastisch verlagen. Tegelijkertijd neemt de leveringszekerheid van artikelen toe. Op de TechniShow zal Hoffmann de Holex uitgiftesystemen ook presenteren, evenals de uitgebreidere uitgiftesystemen van Garant en nieuwe automatiseringsoplossingen.

Young Cutting Tools

Young Cutting Tools

Op het gebied van verspanende gereedschappen was er ook genoeg te zien. Zowel Young Cutting Tools, PB Tools, Seco Tools en Sandvik Coromant hadden een uitgebreid assortiment gereedschappen tentoongesteld. Young Cutting Tools bracht onder andere de producten van Röhm onder de aandacht. “De boorkopjes, klauwplaten en centers van Röhm passen uitstekend op de machines van Style. Dit is dan ook een uitstekend evenement om ze hier onder de aandacht te brengen”, vertelt directeur Rene van Ommen.

Naast Röhm stonden ook de gereedschappen van Avantec in de spotlights. Avantec behoort al vijf jaar tot het portfolio van Young Cutting Tools en richt zich op de bewerking van moeilijke materialen op kleinere machines met lagere vermogens. “De Nederlandse verspanende industrie is vergelijkbaar met de industrie in het gebied rond Stuttgart waar Avantec is gevestigd.

Onze gereedschappen worden ontwikkeld en in eigen huis geproduceerd om moeilijke materialen efficiënt op kleine machines te kunnen bewerken. Dat betekent bijvoorbeeld dat de gereedschappen lichtsnijdend zijn”, aldus Michael van Well, Area manager bij Avantec. Er mag nog niks over geschreven worden, maar tijdens het evenement lag er tussen de gereedschappen van Avantec een nieuwe Eagle frees voor de bewerking van roestvast staal en titanium. Deze frees wordt later dit jaar tijdens de AMB in Stuttgart officieel voorgesteld.

PB Tools

PB Tools

Tegenover Young Cutting Tools presenteerde PB Tools onder andere gereedschappen van Maykestag, Taegutec en Albrecht, waarbij de focus lag op de spantanghouders van Albrecht. Deze houders kenmerken zich door de hoge stabiliteit, rondloopnauwkeurigheid en mechanische trillingsdemping. Dankzij deze features is volgens Peter de Bruine, directeur van PB Tools, de standtijd van het verspanende gereedschap drie keer zo hoog. Tevens zorgt de spantanghouder dat de frees dankzij een dwarspen niet uit de houder getrokken kan worden. De spantanghouders zijn leverbaar in diverse afmetingen, van hele slanke houders voor hoge nauwkeurigheden en robuuste houders voor een hoge materiaalafname. De nieuwste spantanghouders van Albrecht zijn voorzien van meer koelkanalen voor een betere centrering van de koelemulsie.

Rhenus Lub

Rhenus Lub

Over koelemulsie gesproken, koelsmeermiddelleverancier Rhenus Lub presenteerde op het event de voordelen van een geautomatiseerd koelsmeermiddelbeheer. Op de stand werd de Fluid Fill Matic gepresenteerd, een betaalbaar, automatisch bijvulsysteem voor koelsmeermiddelen. Het systeem zorgt dat de concentraties op peil blijven en garandeert zo de constante kwaliteit van het koelsmeermiddel. Bovendien hoeft de gebruiker het koelsmeermiddel dankzij het automatische bijvulsysteem nooit meer handmatig bij te vullen.

Dat biedt vele voordelen op het gebied van efficiëntie, productiviteit en continuïteit. Daarmee is het systeem ideaal voor 24/7 productie. “Koelvloeistof is altijd een ondergeschoven kindje geweest, maar met een hoge automatiseringsgraad kan dat niet meer. Een automatisch bijvulsysteem zoals de Fluid Fill Matic geeft dan een belangrijke kwaliteitsimpuls”, vertelt directeur Marcel Gros.

De ontwikkeling staat overigens niet stil bij Rhenus Lub. De nieuwste versie van het bijvulsysteem die momenteel in de praktijk getest wordt, is voorzien van een Fluid Brix Sensor, waarmee de Brix waarde gemeten en bijgestuurd kan worden. Tevens richt het bedrijf zich op kwaliteitsbewaking met behulp van data dat overzichtelijk in een app en online platform kan worden weergegeven. “Door inzicht te krijgen in de specificaties van het koelsmeermiddel tijdens de productie, kan er veel gerichter geoptimaliseerd worden.”

Andere partners die onderdeel waren van Dé Maakindustrie Dag waren onder andere IMS Nederland, Outokumpschunku, Schunk en Fanuc.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

ZIE verbindt maakindustrie Zuid-Holland

07-11 Met zijn 30.000 maakbedrijven en toeleveranciers in de lucht- en ruimtevaart, tuinbouw, scheepsbouw en…

Bedrijf en Economie

MKB-maakbedrijven digitaal veiliger

12-10 Metaalunie heeft hiertoe een partnercertificaat ondertekend met MKB-Nederland en IVBB (Instituut voor Verenigingen, Branches…

Bedrijf en Economie

Metaalunie: kabinetsplannen zijn recept voor zware tijden voor MKB-maakbedrijven

21-09 “Het kabinet gaat de uitdagingen te lijf met een aanzienlijk pakket aan maatregelen om…

Toeleveren

Netwerk- en kennisevent D2M biedt alles voor het nieuwe maken

12-09 D2M is de nieuwe naam van de beurzen Prototyping en MNE. In 2020 besloten…

TechnishowNieuws

Belang maakindustrie neemt fors toe

30-08 De maakindustrie draagt jaarlijks voor 18% bij aan de Nederlandse economie en toont de…

TechnishowNieuws

Prodec live in actie op ESEF

24-08 Tijdens ESEF Maakindustrie zijn de superieur verspanende eigenschappen van Prodec live te zien op…

Plaatbewerking

Plaatwerk webshop voor elke toeleverancier

17-08 Veel – met name grote en middelgrote – plaatwerkbedrijven zijn op zoek naar een…

TechnishowNieuws

Vol gas richting TechniShow en ESEF Maakindustrie

08-08 Dat betekent onder meer dat onze nieuwsbrieven – die vanaf nu weer iedere dinsdag…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen