‘De rol van de engineers verandert radicaal’

De ene ondernemer trapt (noodgedwongen) op de noodrem, de ander vindt in de Corona-crisis inspiratie om te vernieuwen. De Cadac Group pleit zonder enige aarzeling voor de tweede optie. Deze crisis gaat voorbij, weten Jan Baggen en Paul Smeets, samen verantwoordelijk voor het beleid bij Cadac Group. “Bedrijven die nu digitaliseren, automatiseren, robotiseren; zij zijn straks klaar voor de toekomst.”

“Juist dit kan de tijd zijn om de bedrijfsprocessen eens goed tegen het licht te houden en na te denken over de strategie op de langere termijn”, zegt Jan Baggen, eigenaar van de Cadac Group. “De wereld draait door, net als de economie. Digitalisering zet door, zonder enige twijfel. Misschien wel harder dan ooit, nu we noodgedwongen meer op afstand doen. Enabling digital is onze corebusiness, wij ondersteunen organisaties en bedrijven in het realiseren van hun digitale ambities. Natuurlijk zijn we een commercieel bedrijf, maar we helpen anderen vooruit.”

Digitalisering zet door

Paul Smeets, Chief Technology Officer, vult aan: “De digitalisering blijft het issue van de komende jaren. In de maakindustrie, de overheid en zeker ook in de bouw die nog een achterstand aan het inlopen is. Bedrijven en organisaties die de middelen hebben, kunnen juist nu de slag maken. Na 2008 hebben we ook gezien dat bedrijven die konden investeren beter uit de strijd kwamen. Ik zie wel parallellen met tien jaar geleden.”

Nieuwe website

Op 1 mei gaat de nieuwe website van de Cadac Group live. Een corporate site waarin de snel gegroeide digitale webshop volledig is geïntegreerd. Een platform waar klanten en specialisten elkaar ontmoeten en waarop alles digitaal afgehandeld wordt. “De lancering van de site heeft niets te maken met de coronacrisis”, zegt Jan Baggen. “Dit was zo gepland. Het is wel zo dat de crisis onze keuzes bevestigt. We zijn ervan overtuigd dat de markt voor ontwerpsoftware, onze corebusiness, steeds meer digitaliseert. De tijd dat salesmanagers de boer opgingen om softwarepakketten te verkopen is definitief voorbij. Nu wordt er gehuurd of geleased. Niks nieuws onder de zon, maar we zien nu ook dat trainingen en workshops net zo goed online kunnen. Ik zelf heb na ruim een maand wel een beetje genoeg van al het ‘ge-skype’ en ‘ge-zoom’, ik mis het directe sociale contact, maar ik zie wel dat er online meer mogelijk is dan ik eerst dacht. Afgelopen jaar hebben we een Expert-platform opgezet met 150 specialisten. In eerste instantie bedoeld voor de Benelux, Duitsland en UK, maar digitaal uit te breiden naar Zuid-Europa en later naar het noorden. Juist omdat online ondersteuning zo goed werkt. Een direct effect van de crisis dat we niet meteen voorzien hadden. Maar voor ons wel een kans, net als voor veel andere organisaties.”

Rol engineers verandert

Cadac Group is een van de grootste Europese partners van ontwerpsoftware ontwikkelaar Autodesk. Het domein van designers en tekenaars, maar Paul Smeets ziet een revolutie die zich onder onze ogen afspeelt. “De rol van de engineers verandert radicaal”, legt hij uit. “Nu nog werken zij aan oplossingen voor hun werkgever of klanten. Ze ontwerpen een machine, een gebouw, modules of wat dan ook. Dat is hun vak, maar de tijd nadert snel dat de computer dat doet. Aan de hand van ingevoerde data presenteert de computer na het invoeren van een vraag of opdracht een aantal voorstellen. Puur rationeel, zonder emotie, zonder iets te vergeten en in een razend tempo. De engineer beoordeelt dan wat de beste oplossing is, afgezet uiteraard tegen kosten, randvoorwaarden en technische mogelijkheden. Zijn rol verandert daarmee radicaal.”

Een ontwikkeling die zich ook in sneltreinvaart voltrekt: Configure to Order in plaats van Engineer to Order. Paul Smeets: “Machines of modules worden niet meer specifiek achter het CAD-systeem ontworpen, maar de klant stelt met een configurator zelf de gewenste machine samen. Zoals een consument online zijn auto configureert. In de maakindustrie gaat dat heel snel. Er zijn al honderden voorbeelden van machinebouwers waar klanten zelf hun machine kunnen samenstellen, meteen zien wat die moet kosten en direct een offerte aanvragen. Configure, Price, Quote, CPQ, om in vaktermen te blijven. Wij ontwikkelen deze CPQ oplossingen op basis van diverse platforms voor deze bedrijven. Zeker, het opbouwen van zo’n systeem is een enorme inspanning. Het vullen van de bibliotheek met honderden componenten en onderdelen vergt grote investeringen.”

Standaardisering cruciaal

Standaardisering is cruciaal. “Dat geldt voor een groot bedrijf alsook voor het MKB. De vraag is altijd: wat doe je het meest en wat kun je standaardiseren en automatiseren? Zowel in de industrie als de bouw. Data-analyse is in dit verband belangrijk, net als Product Data Management en Product Lifecycle Management. Bedrijven hebben vaak niet helder wat ze het beste kunnen standaardiseren. We werken daarom met data-analisten in dienst die onderzoek doen en algoritmes ontwikkelen. Zij krijgen op basis van de verkoophistorie boven water wat het beste gestandaardiseerd kan worden. Uiteindelijk moet dat een configurator opleveren waarmee door het gebruik van standaarden veel sneller en efficiënter een machine gebouwd en geleverd wordt.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Cadac toont CAM-mogelijkheden Autodesk bij Promas

01-11 De huidige trend naar multi-tasking draaibanken is duidelijk merkbaar en bedrijven hebben naast de…

Automatisering

Machinefabriek De Valk stapt over op Autodesk Fusion360

12-10 “Ja, het is druk”, zegt directeur John Hagelaars terwijl hij naar de twintig CNC-bewerkingscentra…

Toeleveren

Negende editie Safety Event

07-05 ‘Iedereen wordt geacht de wet te kennen.’ Maar hoe dient een opdrachtnemer, bijvoorbeeld in…

Automatisering

MA-IT kennispartner B&R

06-05 B&R Industriële Automatisering en MA-IT MyAutomation hebben een letter of intent getekend. Ze willen…

Automatisering

Samenwerking Cadac met CNC-Machineworks

10-05 De CAM-activiteiten van Cadac Group en CAM specialist CNC-Machineworks zijn sinds 1 mei  ondergebracht…

TIV Hardenberg

Ervaar de hololens

25-08 Op de stand van Cadac kunnen TIV-bezoekers zelf de Hololens ervaren. De Hololens is…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV