DeburringEXPO rekent af met bramen

Ze zijn vaak klein en onopvallend, maar bramen kunnen toch flink wat schade aanrichten. Deze overblijfselen van de productie tasten steeds weer de kwaliteit aan en leiden zelfs tot het terugroepen van producten. Daar komen in veel sectoren in de industrie hoge eisen met betrekking tot braamvrijheid, zuiverheid en oppervlakafwerking van onderdelen bij. De DeburringEXPO presenteert van 10 tot en met 12 oktober 2023 in Karslruhe (D) de laatste trends op het gebied van ontbraamtechnologie en de nieuwste technologieën voor de productie van precisieoppervlakken.

Voor nieuwe producten en productietechnologieën zijn ook bij het ontbramen, bij het afronden van randen en bij oppervlakafwerking nieuwe en aangepaste oplossingen noodzakelijk. Deze staan centraal bij de DeburringEXPO.
(Foto: acp systems)

Hier gaat een accu in vlammen op, daar ontstaan reclamaties van klanten vanwege een gebrekkige onderdelenkwaliteit, of een ondicht component leidt tot regresvorderingen – de voorbeelden van door bramen veroorzaakte schade zijn talrijk en in alle gevallen duur. Ondanks deze enorme betekenis voor de productkwaliteit, -functie en -veiligheid is het ontbramen een vaak onderschatte processtap bij de productie. En dat terwijl in op groei gerichte industriële sectoren, bijvoorbeeld bij onderdelen voor de op accu en brandstofcel gebaseerde elektromobiliteit, hydraulica, sensor- en analysetechniek, de toeleveringsindustrie voor halfgeleiders, medische en farmaceutische techniek, alsook bij de installatie- en machinebouw, de eisen aan braamvrijheid, zuiverheid en oppervlakafwerking van onderdelen steeds hoger worden.

Parallel daaraan worden onderdelenfabrikanten door ontwrichtende ontwikkelingen gedwongen om voet aan de grond te krijgen in nieuwe marktsegmenten. Dat kan echter alleen slagen door de verdere ontwikkeling en aanpassing van bestaande vaardigheden en processen. Het ontbramen, het afronden van randen, het reinigen en de productie van precisieoppervlakken spelen daarbij definitief een doorslaggevende rol. Om zich voor de toekomst concurrerend te positioneren, zijn talloze bedrijven op zoek naar de juiste partners en oplossingen.

Een omvangrijke aanbod

Met de DeburringEXPO van de particuliere beursorganisator fairXperts staat hiervoor een internationaal uniek communicatie en inkoopplatform ter beschikking. De beurs bestrijkt branche- en materiaaloverkoepelend het gehele spectrum aan technologieën, processen, gereedschappen en dienstverlening voor ontbramen, reinigen en oppervlakafwerking. “Het omvangrijke aanbod maakt de DeburringEXPO voor gebruikers tot de ideale marktplaats om voor veranderde en nieuwe taken bij het ontbramen en de productie van precisieoppervlakken gericht te zoeken naar een op oplossingen gerichte partner”, verklaart Gitta Steinmann, projectleidster bij fairXperts. “44 procent van de bezoekers van de beurs in 2021 kwam om investeringsbeslissingen voor te bereiden of af te ronden.”

Door de enorme betekenis van de DeburringEXPO voor het zakelijke inkoopproces is het ook geen wonder dat alle bedrijven die toonaangevend zijn op de markt en in de technologie al een stand hebben geboekt voor de aanstaande beurs. “De vraag naar expositieruimte van bedrijven uit binnen- en buitenland is sinds eind februari aanzienlijk gestegen”, vult Gitta Steinmann aan. Daaronder bevinden zich ook bedrijven en start-ups die samen met onderzoeksinstellingen en universiteiten hun ontwikkelde processen aan het publiek willen voorstellen.

Als enige internationale platform biedt de DeburringEXPO de mogelijkheid om op één dag informatie te vergaren over verschillende technologieën voor werkzaamheden betreffende ontbramen, afronden, reinigen en de productie van precisieoppervlakken. (Foto: Kullen-Koti)

Als enige internationale platform biedt de DeburringEXPO de mogelijkheid om op één dag informatie te vergaren over verschillende technologieën voor werkzaamheden betreffende ontbramen, afronden, reinigen en de productie van precisieoppervlakken. (Foto: Kullen-Koti)

Interessant bijprogramma

Het bijprogramma van de DeburringEXPO van dit jaar is eveneens perfect aangepast aan de stijgende eisen aan kwaliteit, reproduceerbaarheid en efficiëntie in de productie, en aan de veranderde productietechnologieën. Zo toont het themapark “Automatisiertes Entgraten” (geautomatiseerd ontbramen) hoe het polijsten, slijpen en ontbramen van onderdelen met robots kan worden geautomatiseerd.

De automatisering is daarbij tegelijkertijd een oplossing om aan het gebrek aan gespecialiseerd personeel tegemoet te komen. Voor of na het ontbramen: een op de eisen afgestemde technische zuiverheid is een essentiële voorwaarde voor de kwaliteit van navolgende bewerkingsprocessen en dus voor hoogwaardige onderdelen. Dienovereenkomstige processen en procedures worden in het themapark “Reinigen nach dem Entgraten” (reinigen na het ontbramen) gedemonstreerd. Specificaties bij het ontbramen, het afronden van randen en oppervlakteafwerking worden steeds concreter gedefinieerd, bijvoorbeeld afrondingen op micrometergebied of duidelijk aangegeven ruwheidswaarden. Om mogelijke gebreken uit te sluiten is een in de processen geïntegreerde of aansluitende kwaliteitscontrole vereist. Een overzicht over de verschillende meetprocessen alsook hun sterke punten en grenzen geeft het themapark “Qualitätssicherung im Entgratprozess” (kwaliteitsborging in het ontbraamproces).

Een vaste aanvulling van het expositieprogramma is het geïntegreerde driedaagse vakforum van de DeburringEXPO. In het middelpunt van de simultaan (Duits <> Engels) vertaalde lezingen staan oplossingen voor concrete toepassingen, evenals actuele ontwikkelingen en trends, en toekomststrategieën

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

DeburringEXPO in teken van efficiënt en duurzaam ontbramen

25-09 Maakbedrijven worden momenteel geconfronteerd met grote uitdagingen die moeten worden overwonnen om concurrerend te…

Oppervlaktetechniek

DeburringEXPO: alles over ontbramen en finishen

23-09 Meer dan 170 exposanten presenteren van 8 tot en met 10 oktober op de…

Oppervlaktetechniek

Ontbramen en reinigen in één keer

17-09 Betrouwbaar en procesveilig ontbramen en reinigen is cruciaal voor een onberispelijke werking van componenten…

Oppervlaktetechniek

DeburringEXPO biedt alles over verwijderen van bramen

04-03 De DeburringEXPO is de enige vakbeurs ter wereld die exclusief gaat over het verwijderen…

Geen categorie

Olielaagje voorkomt bramen bij lasersnijden

02-12 Of het nu heel dun folieachtig materiaal betreft of dikker plaatmateriaal, je wilt het…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema