Demto past mouw aan groeiende hoeveelheid laswerk

Demto in Raamsdonksveer ontwikkelt, produceert en assembleert onder meer hydraulische trilblokken, watervernevelaars voor een stofvrije omgeving, tapijtstrippers en volautomatische vloerenzaagmachines. De machinebouwer verzorgt voor onder meer Dehaco een aantal innovatieve productlijnen. Eind 2022 is er een Yaskawa AR 2010 lasrobot met manipulator geïnstalleerd in de productieruimte van Demto.

Er is een Yaskawa AR 2010 lasrobot met manipulator geïnstalleerd in de productieruimte van Demto.

Binnen het bedrijf zijn verschillende afdelingen bij het realiseren van het eindproduct betrokken. Naast de afdeling voor het constructiewerk voor bijvoorbeeld de frames, is er ook een (elektronische en mechanische) afbouwafdeling en een eigen verspaanafdeling. Door de groeiende afzet van de diverse productlijnen is automatisering erg belangrijk, zowel voor de medewerkers als voor de toekomstbestendigheid van het bedrijf.

Samenwerking

Begin 2022 waren Arno Schermers, R&D Manager, en Cornee van Zandvliet van de constructieafdeling dan ook begonnen met het onderzoek naar een lasrobot of -cobot. Alle mogelijkheden werden onderzocht: cobot- en robotsystemen bij de verschillende lasrobotproducenten. “Uiteindelijk zijn we bij Yaskawa uitgekomen. Ze hebben goed naar onze ideeën geluisterd, naar het totale concept. Aangezien wij de robot willen inzetten voor onze eigen productie en niet voor werk van derden, wilden we afwijken van de standaard oplossingen. Toen zijn we om de tafel gegaan met Kor Blijenberg (Accountmanager Yaskawa Benelux). We kwamen al snel tot iets dat helemaal in ons straatje paste. Wij hadden ideeën hoe we het wilden doen en Kor begreep die snel.”

Geleidelijke integratie

De lasrobot is met een lange termijn visie aangekocht. Door de groei van producten én productlijnen komt er meer laswerk bij. “We hebben de lasrobot nu reeds een aantal maanden en gaan hem steeds vaker inzetten”, vertelt Arno. “Zo’n investering moet je niet pas doen als deze direct productie moet gaan draaien. Je zult eerst de nodige tijd erin moeten stoppen om alles te leren en correct te laten werken zonder het gevoel van druk voor het moeten produceren. Hier hebben we dan ook echt de tijd voor genomen. Nu zijn we zover dat we met deze robot de eerste halffabricaten kunnen maken.” Doordat de lassers vanaf het begin bij het proces betrokken zijn geweest, is de integratie vloeiend en op een geleidelijke manier verlopen.

Training

Er zijn twee dagen training geweest bij de Yaskawa Academy in Eindhoven en de trainers zijn ook twee dagen op locatie bij Demto geweest. “We hebben eerst gezegd, we kunnen nu eigenlijk een aantal producten al lassen dus dat gaan we ook doen. Dan krijgen we daar ervaring in en wordt het makkelijker om de volgende stap te zetten.” Binnenkort volgen nog twee trainingsdagen die in het teken zullen staan van het lassen van meerdere lagen. Naast het opleiden van de lassers om de robot zelf te programmeren bepalen ze ook zelf welk werk de robot gaat uitvoeren waardoor het werk voor hun leuker is geworden.

Vervolg

Of er nog meer robots bij gaan komen? Dat moet nog blijken. De huidige installatie kan uitgebreid worden met een tweede rotatietafel of een slede. “Als je er eenmaal eentje hebt en je kunt er goed mee werken, dan is het ook makkelijker om een tweede robot te kopen. Dan heb je de ervaring en weet je waar je aan begint”, vertelt Arno. De lasrobot is op twee vlakken een uitkomst: hij ondersteunt de lasser zelf en biedt bedrijfsmatig de continuïteit die ze zochten. Cornee en Arno hebben samen zelf een lasdampafzuigkap ontworpen die speciaal gemaakt is voor gebruik van deze robot. “Want de standaard beschikbare afzuigkap was niet praktisch en voldeed niet aan onze wensen. Dus hebben we die gewoon zelf gemaakt”, aldus Cornee.

Yaskawa
Hal 5, stand 5A27

 

 

 

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

WeldBuilder app voor gebruiksvriendelijke lasautomatisering

19-04 Door middel van de WeldBuilder software op de Smart Pendant kan een grote variëteit…

Verbinden

D-TEC lost capaciteitsprobleem op met twee extra lasrobots

05-04 ‘Vooral wanneer we één van de vier robots moesten programmeren, kwamen we in de…

Verbinden

Dubbele productiesnelheid met Yaskawa lasrobots

18-01 De installatie is verzorgd door Yaskawa partner VSE Technologies. Deze had al werkzaamheden verricht…

MetavakNieuws

Lascobots en compacte robotlascel bij Yaskawa op METAVAK

27-09 De serie ArcWorld booglas robotcellen van Yaskawa biedt al jaren een flexibele oplossing voor…

MetavakNieuws

Lasrobots en cobotapplicaties bij Valk Welding op Welding Week

26-09 Omdat bij deze frame opstelling de werkplekken naast elkaar zijn geplaatst, zijn deze voor…

Verbinden

Valk Welding Groep over naar derde generatie

05-09 Het eigendom, waarvan de overdracht al in 2018 voor 49% heeft plaatsgevonden, is nu…

TechnishowNieuws

Vier dagen cobot en robot oplossingen bij Yaskawa op TechniShow

25-08 Onlangs werd de nieuwste cobot van de Yaskawa HC-familie gepresenteerd: de HC30PL met maar…

TechnishowNieuws

Slim malwisselsysteem voor lasrobot

11-07 De kracht van het malwisselsysteem is zijn eenvoud om snel en simpel een mal…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema