Denk ook eens aan kunststof!

Kunststoffen, een evenement van Mikrocentrum, is inmiddels een begrip in de Benelux. En met editie 2016, die op 28 en 29 september wordt gehouden in Veldhoven, ook daarbuiten, getuige onder andere een internationaal deelnemersveld. De slogan van editie 2016 is ‘Van idee tot product’. De hele kunststofketen is van de partij om uit te leggen dat er veel meer met kunststof kan dan dat de meeste mensen denken.

Al decennia lang neemt het gebruik van kunststoffen exponentieel toe. Raar is dat niet. Kunststof is een veelzijdig materiaal dat licht en sterk is en op tal van manieren verwerkt kan worden. Toch zijn er ook negatieve associaties. Ten aanzien van het milieu, lastige engineering en het kostenplaatje bij lagere volumes. “In veel gevallen onterecht”, vindt beursmanager Els van de Ven van Mikrocentrum. “Natuurlijk moeten we op een veel duurzamere manier met kunststoffen omgaan. Maar technisch gezien kan er al heel veel. En met de juiste tools bieden kunststoffen de eigenschappen bij uitstek om belangrijke vernieuwende producten snel op de markt te krijgen.”

Snelle productontwikkeling
Een belangrijk productvoorbeeld dat Van de Ven aan het hart gaat, is Braster: een Poolse vinding waarmee vrouwen zichzelf moeiteloos kunnen controleren op borstkanker. “In Nederland heeft meer dan 1 op de honderd vrouwen borstkanker. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Wat dat betreft is het prijzenswaardig dat Braster samen met Pezy hun idee binnen één jaar van idee tot volledig operationeel product wisten te brengen. Naast elektronica en software, speelde het op de juiste manier omgaan met kunststof een cruciale rol.” Het is slechts één van de bijzondere verhalen die tijdens Kunststoffen 2016 aan bod zullen komen. Weer een ander gaat bijvoorbeeld over crowdfunding. Want ook het beschikken over voldoende saldo is van belang voor snelle productontwikkeling.

n samenwerking met de Kamer van Koophandel is er ook een Meet&Match

n samenwerking met de Kamer van Koophandel is er ook een Meet&Match

Het cirkeltje rond
Na Canada en de VS ging enkele weken geleden ook Groot-Brittannië overstag met een verbod op zogenoemde plastic micro beads. Ook voerde Nederland onlangs een plasticverbod in, en wel op gratis plastic supermarkttasjes. Plastic soepen en microscopisch kleine plastic deeltjes in lijf en leden zijn dan ook geen verzinsels van obscure figuren met geitenwollen sokken, maar een harde realiteit. Net als snel stijgende CO2-niveaus en de opwarming van de aarde. Van de Ven: ”Natuurlijk is duurzaamheid een belangrijk thema tijdens Kunststoffen. Zo zijn er diverse lezingen over hoe je de transitie naar een circulaire economie maakt, waarbij bijvoorbeeld bioplastics een veel grotere rol spelen. Ook behandelen we wat dit betekent voor de ontwerpfase, waarin al meer dan 80 procent van de totale milieu-impact van een product kan worden vastgelegd. Wat dat betreft kunnen kunststoffen zelfs een grote duurzame bijdrage leveren. Door auto’s, vliegtuigen en andere energieslurpers lichter en energiezuiniger te maken bijvoorbeeld.”
Ook opnieuw naar productiemethoden kijken helpt. Voor een oud, maar steeds populairder wordend product als de langspeelplaat bijvoorbeeld. “Een leuk circulair onderwerp is overigens ook het Green Vinyl Project”, besluit Van de Ven. “Hierin kijkt Symcon met diverse partners of de lp van de toekomst zowel PVC-loos, als goedkoper en met minder energie gemaakt kan worden.”

Kunststoffen 2016
28 en 29 september 2016
NH Conference Centre Koningshof Veldhoven
Toegang:  Gratis

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Bert-Jan Woertman nieuwe directeur Mikrocentrum

03-06 “Nu de organisatie in alle opzichten klaar is om een nieuwe fase in te…

Materialen

Voorbereidingen Kunststoffenbeurs in volle gang

19-04 Na een onzekere periode waarin de 2020 editie van Kunststoffen niet door kon gaan,…

Automatisering

Vision, Robotics & Motion geannuleerd

17-04 “We hebben ons als organisator zo lang mogelijk volledig ingezet om een veilige en…

Bedrijf en Economie

Directeur Geert Hellings vertrekt bij Mikrocentrum

01-03 Geert Hellings heeft meer dan 18 jaar leidinggegeven aan de kennis- en netwerkorganisatie voor…

Automatisering

Whitepaper over Artificial Intelligence

15-02 Wat is Artificial Intelligence en waarom wordt het steeds belangrijker voor de industrie? Dat…

Automatisering

Mikrocentrum in de startblokken voor veilige vakbeurzen

08-02 De veiligheid voor alle bij de vakbeurzen betrokken personen staat voor Mikrocentrum en de…

Personeel en Opleiding

André Heesterbeek ontvangt Kees Kooij Award

16-12 Mikrocentrum-docent André Heesterbeek heeft de Kees Kooij Award 2020 ontvangen. Deze prijs wordt sinds…

Verspanen

Precisiebeurs en Vakbeurs Kunststoffen geannuleerd

15-10 De Precisiebeurs en de Vakbeurs Kunststoffen gaan dit jaar niet door. Dit heeft organisator…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X