Derde variant van circulaire Biocoat

Circulairstaal, een concept van Brink Staalbouw, heeft een derde variant ontwikkeld van de CO2-arme en circulaire staalcoating Biocoat. Deze Biocoat Snowflake ECO30 is een poedercoating die voor minimaal 80 procent uit gewonnen restafval afkomstig is.

Aniek Averesch van Circulairstaal toont een deel van een stalen balk, voorzien van Biocoat Snowflake.

De Snowflake zal dit jaar worden voorzien van een LCA en worden opgenomen in de Nationale Milieu Database. Hierdoor past deze coating volledig binnen de nieuwe gestelde eisen van de Circulaire Bouweconomie 2021, in het kader van de subsidies BREAAM en Circulair bouwen.

Hechting op gewalst profiel

Circulairstaal heeft de Biocoat-lijn samen met Van Merksteijn Staalcoating in Raalte ontwikkeld en bracht vorig jaar al twee transparante coatings op de markt. Er is ruim een jaar gewerkt aan de ontwikkeling van deze innovatieve coatings.

Biocoat is een nieuwe, milieuvriendelijke generatie staalconservering; milieuvriendelijk, omdat het met minder grondstofverbruik, energie, transport en afval wordt aangebracht op stalen balken. De transparante coatings, type ECO10 en ECO20, zijn een vervanger voor het nabehandelen van staalconstructies met lijnzaadolie. Ook kunnen ze een alternatief zijn voor het natlakken van constructies in binnensituaties.

Staalconstructies in binnensituaties

Biocoat is gebruiksvriendelijk, volledig dekkend en toegankelijk voor elk doeleinde van staalconstructies in binnensituaties waarbij de luchtvochtigheid maximaal 40% is (belastingsklasse C1 en C2). De coating bevordert de kwaliteit en levensduur van een staalconstructie ten opzichte van een onbehandelde constructie of een staalconstructie die is nabehandeld met lijnzaadolie en heeft een beschermende functie in de bouwfase.

De transparante look zorgt voor een robuuste, industriële maar ook natuurlijke look. Dat maakt deze toepassing geschikt voor bedrijfshuisvesting, sporthallen, distributiecentra, maar ook voor utiliteitsbouw, zoals kantoren en winkels/winkelcentra.

Tweelaags systeem

Biocoat was reeds verkrijgbaar in de varianten Natural (ECO10 transparant mat) en Shine (ECO20 transparant glans). Hier is nu de Snowflake  (ECO 30) in de kleur gebroken wit aan toegevoegd. Deze is onder andere geschikt voor conservering van staalconstructies in distributiecentra en tevens als tweelaags systeem toe te passen. Dit maakt de Snowflake ook toepasbaar voor situaties met een hogere luchtvochtigheid (klasse C3)

Biocoat is onder andere toegepast in het nieuwe bedrijfspand van uitgeverij Davo in Deventer. Dit heeft een staalskelet dat volledig demontabel is. Geen enkele verbinding is gelast, alle profielen zijn bevestigd met boutverbindingen. Hierdoor kan Circulairstaal de garantie afgeven dat ze het staal aan het einde van de levensduur van het gebouw terugkoopt.

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X