Digitale hulp biedt veel besparingspotentieel

Trumpf laat op de Blechexpo zien hoe de inspanningen om een order door de productie te halen dankzij digitale oplossingen met misschien nog wel 50 procent kunnen worden verminderd.

“We maken zeer productieve machines”, begint Heinz-Jürgen Prokop, CEO Machine Tools bij Trumpf, zijn uitleg. “Toch wordt slechts 20 procent van de kosten voor het voltooien van een order gemaakt tijdens de eigenlijke bewerkingsfase op het machinesysteem zelf. Met onze producten en diensten die alles digitaal met elkaar verbinden, kunnen onze klanten de efficiëntie van hun productieprocessen die voor en na de bewerking op de machine plaatsvinden, verbeteren.” 80 Procent van een order wordt volgens Trumpf daar bewerkt. Op de beurs in Stuttgart zal worden gedemonstreerd hoe bijvoorbeeld met ‘Fabriekdesign’ tot wel 50 procent van deze inspanningen kan worden verminderd.

Bestaande machines aansluiten
De nieuwe slimme fabrieksoplossingen die Trumpf zal laten zien, baseren zich op sensoren, software en dienstverleningen. Een van de dingen die worden gedemonstreerd is hoe digitaal verbonden toepassingen kunnen worden toegevoegd aan bestaande machineparken. “Digitale oplossingen zijn tegenwoordig een voorwaarde voor het automatiseren van productieprocessen”, vervolgt Prokop. “Op alle machines en werkstations kunnen ze worden gebruikt om productieprocessen te optimaliseren, de kwaliteit te verbeteren, stilstand te voorkomen en meer te bereiken.” Tijdens de Blechexpo toont Trumpf een volledig verbonden systeem en een nieuwe software-oplossing, die het alledaagse werk van medewerkers gemakkelijker maakt. Deze oplossing ondersteunt in de toekomst medewerkers op verschillende werkplekken in de productie, bijvoorbeeld aan de machine of in de montage. Passend bij de betreffende order verstrekt de ‘digitale hulp’ op de tablet informatie, die de dagelijkse werkzaamheden ondersteunt – van aanwijzingen voor het correct inrichten van de machine tot tips voor het commissioneren van de delen tot de noodzakelijke gereedschappen en hulpmiddelen. Zowel ervaren als ongeschoold personeel kan hierdoor zelfstandig, met eigen verantwoordelijkheid en efficiënter werken. Deze digitale oplossing vermindert de tijd die wordt besteed aan het zoeken naar gereedschappen en verbetert de kwaliteit van de productie.

De digitalisering ondersteunt plaatbewerkers bij hun dagelijkse werkzaamheden.

Meer service in de toekomst
Aan de hand van de Power Tube zal Trumpf ook haar toekomstversie van een voorspellende service tonen. Dit onderdeel, dat het hart van de laserbron vormt in bijna alle CO2-lasersnijmachines, rapporteert automatisch de status aan de operator. Hierdoor weet de gebruiker wanneer het onderdeel moet worden vervangen en wanneer het tijd is om een nieuw onderdeel te bestellen. Dit is een efficiënte manier om ongeplande machinestilstand te voorkomen.

Met de snelle machines TruBend 7036 en 7050 kunnen kleine onderdelen dynamisch – en dankzij BendGuard Auto ook veilig en betrouwbaar – worden gekant.

Expositie machines
Uiteraard toont Trumpf op de stand ook een groot aantal machines. De vlakbedlasersnijmachine TruLaser 3030 fiber met automatisering is een productiecel met intelligente ondersteunende systemen, een hoge processtabiliteit en een hoge productiviteit. De TruLaser Weld 5000 is een turnkey systeem voor geautomatiseerd laserlassen, inclusief robots, lasers, procesoptieken, veiligheidscabine en positioneersystemen. Op het gebied van kantbanken presenteert Trumpf de TruBend series 7000. Met de snelle machines TruBend 7036 en 7050 kunnen kleine onderdelen dynamisch – en dankzij BendGuard Auto ook veilig en betrouwbaar – worden gekant. Het TruMark Station 7000 R is een compleet markeersysteem, gebouwd op de betrouwbare en robuuste TruMark 6300 markeerlaser, die een maximale prestatie en korte procestijden garandeert. Ook gereedschappen worden getoond, zoals de TruTool TSC 100 slakreiniger, die snel en moeiteloos het vuil van slak op de bedden van lasersnijmachines verwijdert.

Pad naar eigen Smart Factory
Met als invalshoek de prangende vraag ‘Heb je je Smart Factory potentieel al volledig benut?’ biedt Trumpf op de stand ook gratis individuele adviesgesprekken van een half uur aan.

Iedere plaatbewerker zou zich volgens Trumpf eens de volgende vragen moeten stellen:
– Heb je ieder moment een helder zicht op je processen, de voortgangsstatus van de jobs en de benuttingsgraad van je machines?
– Zijn je processen ingericht voor grote en kleine seriegroottes zodat deze op ieder moment efficiënt, snel en flexibel worden geproduceerd?
– Kun je zeggen dat lange zoektijden voor jobs en materiaal voor jou geen thema zijn en geen extra problemen opleveren in de dagelijkse praktijk?
– Belemmeren hoge productiekosten het scoren van extra orders in de toekomst?
– Kun je dankzij korte doorlooptijden snel en flexibel reageren op veranderende marktomstandigheden?

Wie één of meer van deze vragen met ‘nee’ beantwoordt kan zich op de speciale Blechexpo-pagina van Trumpf inschrijven voor een Quick check adviesgesprek tijdens de beurs. Hier kan men dan met een deskundige spreken over een mogelijke weg – met de eerste stappen – naar een eigen Smart Factory.

Trumpf, hal 1, stand 1404

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Trumpf presenteert volautomatische zwenkbuigmachine

22-10 “Geen enkele andere zwenkbuiger op de markt kan dit prestatieniveau leveren qua dooshoogte en…

Plaatbewerking

Euromac laat klanten meegroeien in automatisering

22-10 Euromac zet hiervoor in op compacte en modulaire automatisering met systemen voor plaatbelading- en…

Plaatbewerking

Sterk duo in slitten en rolvormen

21-10 “ZMM Pobeda is onze belangrijkste partner”, vertelt Teun Pasterkamp. “De helft van onze omzet…

Plaatbewerking

Komst van nieuwe pons-/lasermachine is opmaat voor automatiseringsslag bij DMI

21-10 Operationeel directeur Aard Slagman weet zeker dat de nieuwe machine een groot succes wordt.…

Plaatbewerking

Voortman met live online demo’s op Blechexpo

20-10 Via een live online verbinding met het Voortman Experience Center in Rijssen kunnen bezoekers…

Plaatbewerking

Steeds meer efficiency

20-10 “80 procent van de doorlooptijd van een order komt voor rekening van niet-productieve neventijden”,…

Plaatbewerking

Q -Fin presenteert SmartLink

19-10 Zoals de meeste aanbieders van ontbraammachines is Q-Fin verhuisd naar hal 5 van het…

Plaatbewerking

LVD toont 20 kW laser en nieuwe softwarefuncties

19-10 Met de krachtige 20 kW Phoenix FL-3015 liggen productiviteit en efficiëntie hoog, ook bij…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X