Drie kwart industriële ondernemers berekenen kostenstijgingen niet door

Net als in andere sectoren geeft drie kwart van de bedrijven in de industrie aan dat ze hogere kosten niet (geheel) kunnen doorberekenen aan klanten.

Van de industriële bedrijven noemt 29,1% een verwachte verslechtering van de concurrentiepositie als reden voor het niet volledig doorberekenen van de kostenstijgingen.

Dit meldt het CBS op basis van de Conjunctuurenquête Nederland, die wordt gehouden in samenwerking met KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW. De gegevens voor dit onderzoek zijn begin april 2023 verzameld bij niet-financiële bedrijven met minimaal 5 werkzame personen.

Verslechtering concurrentiepositie

Van de industriële bedrijven noemt 29,1% een verwachte verslechtering van de concurrentiepositie als reden voor het niet volledig doorberekenen van de kostenstijgingen. 24% zegt niet dit niet te kunnen doen omdat prijzen of afspraken over prijsstijgingen vast liggen in contracten. 21,1% doet het niet omdat doorberekening voor (veel) minder verkoop zou zorgen.

Van de industriële bedrijven zegt 1,9% geen kostenstijgingen te ervaren en 21,4% geeft aan de kostenstijgingen volledig te kunnen doorberekenen.

Schuldenlast

Het merendeel van de bedrijven in Nederland beoordeelt hun schuldenlast als lager of ongeveer even hoog als vorig jaar. Voor bijna 95 procent van de bedrijven is de schuldenlast dragelijk. Ruim 5 procent van de bedrijven beoordeelt de schuldenlast als problematisch.

Een hogere schuldenlast is niet voor alle bedrijven problematisch. Bijna 11 procent van de bedrijven geeft aan dat de schuldenlast hoger is dan vorig jaar en dat de omvang van de schuldenlast niet problematisch is. Ruim 2 procent van de bedrijven zegt dat de schuldenlast hoger is en dat de schuldenlast wel problematisch is.

In veel branches van het niet-financiële bedrijfsleven oordelen bedrijven dat hun schuldenlast lager is geworden ten opzichte van april 2022. Dit geldt voor bijna 20% van de bedrijven in de industrie.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Margedruk in metaalbewerking door stijgende energie- en materialenprijzen

31-03 Dat zegt ABN AMRO in haar sectorprognoses voor 2022. De explosief stijgende gas- en…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema