Drone inventariseert de voorraad

Het gebruik van drones kan de inventarisatie van voorraad extreem vergemakkelijken. Op de LogiMAT in Stuttgart presenteert Linde Material Handling dit prototype drone. Door de drone te koppelen aan een geautomatiseerde stapelaar wordt een continue stroomvoorziening gegarandeerd. De drone kan overal in de hal gevolgd worden.

De drone Flybox van Linde robotics en Balyo is ongeveer 50 cm breed. Deze is uitgerust met zes rotoren, een camera, barcode scanner en afstandsmeter. De drone vliegt per racking langzaam omhoog en maakt foto’s van iedere pallet opslag locatie en legt daarmee de barcodes van ieder product vast. Aan het einde van de racking vliegt de drone mee met de stapelaar op de grond. Gaat deze naar de racking rechts, dan gaat de drone hier ook naartoe. Om vervolgens het proces opnieuw te beginnen. Alle gegevens worden per rack opgeslagen. Applicatie software toont de positie van het rack inclusief de bijbehorende barcode per product en foto.

“Het innovatieve aan deze uitvinding is dat we gebruik maken van de drone, samen met een autonome industriële truck”, zegt Tobias Zierhut, Hoofd Product Management Warehouse trucks bij Linde Material Handling. Tijdens de inventarisatie wordt de Flybox begeleid door een geautomatiseerde Linde stapelaar; de L-Matic. De stapelaar en Flybox zijn met elkaar verbonden via een transformator en een zelfinstellende kabel.

Inventieve geo-navigatie
Door deze innovatie koppeling heeft Linde een oplossing gevonden voor de twee uitdagingen die tot nu toe het gebruik van drones in het warehouse belemmerden: voeding aan de ene kant (batterijen van drones kunnen vaak maar 15 minuten mee) en de lokalisatie zonder gps ontvangst aan de andere kant. Dankzij inventieve geo-navigatie weet het Linde systeem altijd exact waar de drone zich bevindt. De stapelaar zendt de oppervlakte coördinaten. Een hoogte sensor, welke in de drone is geïnstalleerd, meet de respectievelijke hoogte.

Tijd besparen
Linde Material handling en Balyoj hebben de drone zo ontworpen dat deze het wettelijk verplichte inventarisatieproces versimpeld en daarmee kostbare tijd bespaart. Volgens experts spenderen bedrijven tot 8 procent van de geïnventariseerde voorraadwaarde aan (tijdelijk) personeel, formaliteiten en aan de aanschaf van hulpapparatuur. Op hetzelfde moment leidt het handmatige telproces ook tot fouten in operaties, ongelukken of schade aan goederen en materiaal. Met de Flybox zijn deze problemen verleden tijd. De drone is ontworpen om volledig autonoom te werken. Daarmee kan de drone ook buiten de reguliere werktijden de inventarisatie doen; bijvoorbeeld in het weekend of tijdens feestdagen.

Linde Material Handling biedt de drone in de toekomst als extra optie bij de geautomatiseerde MATIC voertuigen. De drone wordt geleverd in een 1.5 x 2 m. stapelaar-compatible krat. Deze kan gemakkelijk op de laadarmen of vorken van een Linde robotics truck worden geplaatst. Zodra de drone de ingegeven rack posities heft gescand, keert het terug naar de ‘landingsplaats’ in de container en wacht hier op zijn volgende opdracht.

De drone die op LogiMAT gepresenteerd wordt is een prototype. De marktlancering van de Flybox wordt in 2018 verwacht.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Primeur Nederlandse brandweerdrone op ESEF Maakindustrie

13-03 De Almelose machinefabriek Boessenkool wil met mega-drones de wereld veroveren en introduceert de zogeheten…

Transport en Logistiek

Sensor op Linde reachtrucks voorkomt schade aan stellingen

04-03 Schade aan stellingen door een aanrijding resulteert in aanzienlijke kosten en vertragingen door stilstand.…

Transport en Logistiek

De Perfecte Heftruck

02-07 Linde heeft een speciale editie van de Roadster ontwikkeld: de Perfecte Heftruck. De Linde…

Toeleveren

Defensie test Drone4-innovatie

29-05 De Koninklijke Landmacht heeft onlangs bij het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) een prototype…

Logistiek

MotracLinde exclusief distributeur van ULMA in Nederland

25-03 Per 1 maart is MotracLinde de exclusieve distributeur van ULMA in Nederland. De Spaanse…

Werkplaatstechniek

Podiumplek Nederland bij Staplercup

14-10 Het Nederlandse team, bestaande uit Tonny Koster, Alexander Starzew en Arend-Jan Beens, is op…

Bedrijf en Economie

Motrac Hydraulics is nu Motrac Industries

28-09 Motrac Hydraulics heet sinds kort Motrac Industries. Gekozen is voor deze commerciële bedrijfsnaam omdat…

Transport en Logistiek

CVS Ferrari heft 32 ton bij Franklin Offshore

01-05 De eerste CVS Ferrari heftruck, geleverd door MotracLinde, rijdt bij Franklin Offshore Europe in…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV