Dubbelzijdige ontbraammachine ideaal voor lange plaatdelen

0

Om goed te kunnen voldoen aan de toenemende kwaliteitseisen van klanten, heeft Arendsen Plaatwerk in Ulft het machinepark uitgebreid met een dubbelzijdig werkende ontbraammachine van het Italiaanse fabricaat Costa. De machine is geleverd door Tuwi en het is de eerste in deze configuratie die in Nederland is geplaatst.

Arendsen Plaatwerk beschikt al een aantal jaren over een machine voor het ontbramen van RVS en aluminium onderdelen. Maar ook de klanten die stalen onderdelen bestellen, stellen steeds hogere eisen qua afwerking. Ze verlangen dat onderdelen keurig zijn afgebraamd en dat de kanten zijn gebroken en afgerond, dit ten behoeve van het coaten en verzinken.

Dubbelzijdige machine
Costa levert voor deze bewerkingen al jaren een machine met een schuurband voor het ontbramen en een oscillerende borstel-unit voor het kanten breken en afronden. Maar dat was een enkelzijdige machine. Arendsen wilde echter een dubbelzijdige machine, die in één doorgang zowel boven- als de onderkant van het plaatmateriaal kan bewerken. “Want we verwerken hier veel lange plaatdelen”, zegt commercieel/financieel directeur Michel Ruesink. “Qua handling is het lastig en tijdrovend om zulk materiaal twee keer te moeten doorvoeren en het daarbij telkens te moeten omdraaien.”
Sinds kort kan Costa aan die bezwaren tegemoet komen met een dubbelzijdige machine, die gelijktijdig beide kanten van de plaat ontbraamt en de kanten afrondt. De machine die bij Arendsen is geplaatst, is een Costa MB4 CV + CV 1350. Zowel boven als onder heeft de machine twee units. De eerste unit wordt onder en boven benut door een cilinder met slijprol en schuurband voor het verwijderen van de braam. De tweede onder en boven voor de oscillerende borstelunit met elk elf quick-lock borstels om de kanten een afronding te geven. De machine heeft een werkbreedte van 1350 mm. Er kunnen plaatdelen worden doorgevoerd met een minimale productlengte van 160 mm tot 6 meter. Arendsen verwerkt materiaaldikten van 1 tot 25 mm, maar de machine kan dikten van 0,5 tot 60 mm aan.

Gelijkmatige afwerking
De Costa is nu zo’n twee maanden in bedrijf. De machine is vlot in te stellen, de bediening is eenvoudig en Michel Ruesink is zeer tevreden over het resultaat. “In het verleden moesten we de stalen delen handmatig slijpen en afbramen. Dat was niet alleen arbeidsintensief, het resultaat was ook minder mooi. Met deze machine verkrijgen we een mooie en gelijkmatige afwerking over de hele lengte van de plaat. Wij en onze klanten kunnen dit materiaal met een gerust hart laten coaten of verzinken. Met goed afgebraamd en afgerond materiaal heb je de garantie dat de finish-laag overal even goed hecht en nergens begint af te bladderen.