Duurzame coatinghars DSM

0

Koninklijke DSM heeft de nieuwe coatinghars NeoCryl XK-117 gelanceerd. Het is een zogeheten DTM-hars (direct-to-metal) op watergedragen basis. Het nieuwe product onderstreept volgens DSM haar streven om coatingharsen te ontwikkelen die beter zijn dan conventionele coatingtechnologieën in termen van duurzaamheid en functionele prestaties.

DSM presenteert NeoCryl XK-117 als een alternatief voor oplosmiddelgedragen coatings voor toepassing in de bouw en het zware machinesegment. De hars bevat een laag niveau aan VOS (vluchtige organische stoffen) en heeft weinig geur. Daarbij kan de nieuwe coatinghars direct op metaal worden aangebracht, terwijl traditioneel voor het aanbrengen van zulke lagen een 2-trapstoepassing nodig is. Dat scheelt om te beginnen al tot 50 procent energie tijdens droogprocessen. XK-117 is verder duurzamer, verlengt de levensduur van de behandelde eindproducten en vermindert het gebruik van kostbare metaalgrondstoffen.

De nieuwe hars zorgt ook voor tal van functionele en esthetische voordelen doordat de verschillende eigenschappen van traditionele meerstaps primer-topcoat-systemen worden samengebracht in een coatingoplossing met één laag. Op deze manier kan de hars helpen procestijden en het ruimtegebruik bij bedrijven te verminderen, zonder de praktische eigenschappen van de eindcoating in gevaar te brengen. Met een hoog gehalte aan vaste stof (50%) heeft deze hars volgens DSM verder een uitstekende corrosiebestendigheid en is de hoogglans finish optimaal. “Met deze nieuwe hars lanceren we een coatingproduct dat uitstekend presteert, zonder de gezondheid van mensen of onze aarde te schaden”, zeg Ap Heijenk, global technical application manager van Industrial Coating Resins DSM.