Dymato toont oplossingen voor verspanings-uitdagingen

Gebrek aan vakmensen, kortere doorlooptijden, hogere nauwkeurigheidseisen en absolute reinheid van componenten: de uitdagingen waar verspaners voor staan, zijn niet min. Tijdens de Tech Demoweek in Veenendaal en Ede toont Dymato hoe technologie antwoorden biedt op deze uitdagingen.

Röders ultranauwkeurig 5-assig frezen met korte cyclustijden.

Zeven technologieleveranciers voor de maakindustrie presenteren zich deze week (14-17 maart) gezamenlijk onder de vlag van Tech Demoweek. Zij tonen weer ‘ouderwets’ moderne productietechnologie.

Dymato demonstreert oplossingen voor de vele uitdagingen die verspanende bedrijven ervaren. “Daarvoor leveren we steeds vaker turn key oplossingen. Dus niet alleen een bewerkingsmachine, maar een complete technologie-oplossing inclusief bijvoorbeeld automatisering, opspanningen en proceskennis”, zegt Theo Coffeng, directeur-eigenaar van Dymato.

Het zal niemand ontgaan dat de hightech en semiconductor industrie floreren. De lat voor toeleveranciers in deze sectoren ligt echter hoog. Om deel uit te maken van deze selecte toeleveringsketen worden strenge eisen gesteld aan certificeringen, reinheid van producten, en ultranauwkeurige onderdelen die betrouwbaar en efficiënt geproduceerd kunnen worden. CNC-machinefabrikanten Röders en Mitsubishi Electric gaan hier dieper op in tijdens twee lezingen op donderdagmiddag 16 maart bij Dymato.

Precisie draadvonken

Draadvonken wordt nog steeds ingezet als zeer hoge nauwkeurigheden worden gevraagd. Maar ook dan blijven productiviteit en kosten belangrijk. Mitsubishi Electric optimaliseert de balans tussen deze drie waarden in de MP1200 Connect draadvonkmachine. De productiviteit is bijna 30% hoger dan die van andere draadvonkmachines, terwijl het draadverbruik bijna de helft lager ligt. De Mitsubishi draadvonkmachine is voorzien van de unieke Tubular Shaft Motor, een zelf ontwikkelde variant van de lineaire aandrijving. Tijdens de Tech Demoweek is deze MP1200 Connect bij Dymato te zien. Daarnaast houdt een EDM-expert van Mitsubishi Electric een lezing over de reinheid van de componenten die van de EDM-machine komen.

Precisie onderdelen frezen

Het Duitse Röders is de nummer 1 fabrikant van hightech HSC machines waarmee bewezen succesvol precisie onderdelen worden gefreesd voor onder meer de hightech industrie. Voor het eerst in Nederland vertelt een Röders expert tijdens een lezing bij Dymato alles over het proceszeker, hoogstnauwkeurig 5-assig verspanen van middelgrote precisie werkstukken. En toont daarbij aan de hand van een meetrapport van een live verspaand werkstuk aan, welke nauwkeurigheden kunnen worden behaald.

Als het om de hoogste nauwkeurigheidseisen gaat, bijvoorbeeld in de halfgeleiderindustrie, speelt Röders mee aan de top. Dymato demonstreert de Röders RXP501DS onder spaan. De Duitse machinebouwer bouwt CNC-bewerkingscentra die met de hoogste nauwkeurigheid frezen (en eventueel slijpen) voor veeleisende sectoren zoals de semiconductor industrie, medische industrie en matrijzenindustrie. De hoge nauwkeurigheden in combinatie met korte bewerkingstijden zijn te danken aan de stijve constructie en lineaire motoren in alle assen én aan de zelf ontwikkelde besturing.

Door de toepassing van lineaire aandrijvingen in alle assen kunnen voedingen in alle richtingen gelijk blijven. Röders vermijdt met de lineaire aandrijvingen de omkeerspeling bij 5-assig frezen. De nauwkeurigheid wordt verder verhoogd door de realtime spindelcompensatie in de Z-as. De Röders TEC 601 DSH besturing compenseert voor de eventuele uitzetting van de Z-as van enkele microns. Tevens volgt deze besturing nagenoeg 100% de punten van de baan die de CAM-software programmeert, waar andere besturingen een gemiddelde lijn pakken. Ook dit verhoogt de nauwkeurigheid.

Slimme besturingen Hyundai Wia

Méér productie maken met hetzelfde aantal medewerkers kan niet alleen met automatisering worden bereikt. Ook aan de machinekant worden grote stappen gezet, zoals onder andere bij Hyundai Wia te zien valt. Dymato demonstreert de Hyundai Wia SE2200LY en LSY evenals de Hyundai Wia KF5600 II.

De Hyundai Wia KF 5600 II is een 3-assig bewerkingscentrum (bereik 1.100 bij 560 mm). Optioneel is een hogere kolom mogelijk waardoor het bereik in de Z-as toeneemt tot 630 mm. De machine is uitgerust met de nieuwste Hyunda Wia Fanuc SMART Plus besturing. In deze besturing – op meerdere machines leverbaar – zijn verschillende slimme functies geïntegreerd, die de besturing Industrie 4.0 ready maken. Features als Smart Guide i (dialoogbesturing) vergemakkelijken het programmeren; Adaptive Feed Control optimaliseert automatisch de bewerking en Machining Condition Selection minimaliseert het aantal loze bewegingen van de spindel. Optioneel zijn Tool Monitoring en Thermal Displacement Compensation leverbaar. Deze laatste functie verhoogt de nauwkeurigheid nog verder.

De SE Y-serie draaimachines van Hyundai Wia onderscheiden zich niet alleen door hun stabiele opbouw en thermische stabiliteit; de Y-as op het LSY-model maakt van deze CNC-machine een multitasking machine. Op de Y-as (bereik 110 mm) staat een BMT 45 turret met 12 of 24 posities voor aangedreven gereedschappen. Met de aangedreven gereedschappen op de Y-as kunnen zowel frees-, boor- en tapbewerkingen worden uitgevoerd. Doordat de Y-as onder een hoek staat ten opzichte van de X-as (zogenaamde wigconstructie) kunnen de Y- en Z-as simultaan bewegen. Dankzij de overnamespil van de machine worden onderdelen in één keer compleet bewerkt.

Praktische automatisering

Praktisch alle metaalbewerkende bedrijven kampen met een tekort aan vakmensen. In de recent gepubliceerde Benchmark Verspanen 2022 geeft bijna de helft van de bedrijven aan vacatures voor verspaners te hebben. 56% van de deelnemers zegt daarom het werk anders te willen organiseren; 50% wil meer automatiseren. Deze trends spelen niet alleen in Nederland, ook internationaal. “De machinefabrikanten waar Dymato mee samenwerkt, spelen hierop in met hun innovaties”, zegt Theo Coffeng.

Dymato demonstreert hoe metaalbedrijven relatief eenvoudig hun productiviteit kunnen vergroten. Automatisch beladen is dan voor de hand liggend. Moderne CNC-draaitechnologie met Y-as, aangedreven gereedschappen en subspil passen echter minstens zo goed in het concept van manarme productie. Dymato demonstreert tijdens de Tech Demoweek beide in de combinatie van de Hyundai Wia SE2200LY CNC draaimachine met de Hanwha HCR-12 cobot als flexibele automatiseringsoplossing, als oplossing voor het tekort aan vakmensen.

Kritische componenten contamination-free bewerken met Mitsubishi Electric.

Kritische componenten contamination-free bewerken met Mitsubishi Electric.

Hanwha langdraaier

De nieuwe Hanwha XD10Y langdraaimachine met dubbele Y-as leent zich uitstekend voor de productie van complexe precisieproducten. Hanwha biedt de mogelijkheid om deze af fabriek in een zogenaamde convertibele versie te bestellen. Dan kan de machine omgebouwd worden van langdraaier naar kortdraaier. De machine is voorzien van de PCRIII chip-breaking module. Ook deze interessante Hanwha XD10Y is bij Dymato te zien tijdens de Tech Demoweek.

Andere fabrikanten

Het Duitse bavius levert 5-assige bewerkingscentra voor uiteenlopende materiaalsoorten zoals titaan, staal, aluminium en composiet. Alle modellen leveren topprestaties in nauwkeurigheid, productiviteit en rendement. Dymato toont aan de hand van werkstukken en een video tot welke resultaten bavius in staat is.
Gurutzpe levert draaimachines die op basis van een modulair systeem aangepast worden aan de specifieke wensen van de gebruiker. Combinatie van diepgat boren, frezen, slijpen op een draaimachine is mogelijk. Ook is het mogelijk reeds geleverde Gurutzpe draaimachines later te voorzien van bepaalde modules om het de gebruiker mogelijk te maken in te spelen op veranderende marktomstandigheden.
Hegenscheidt MFD levert machines voor re-profilering van railvoertuigen, zonder deze te demonteren. Elke railvoertuiggebruiker is verplicht zijn wielen in optimale conditie te houden door het vervangen van versleten wielen door wielen met het juiste profiel. De noodzaak van optimale inzet van het railvoertuig vereist een machine die de wielen kan re-profileren zonder deze demonteren.

Bezoek Dymato tijdens de Tech Demoweek van 14 tot en 17 maart. Het volledige programma, nieuws en gratis tickets staat op www.demoweek.nl. Gedetailleerde informatie over de lezingen en machines staat bij Dymato op de site.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Tech Demoweek opent deuren

06-03 Het betreft de bedrijven Bendertechniek, Cellro | CNC Automation, DMG Mori, Dormer Pramet, Dymato,…

Verspanen

Tech Demoweek brengt alle facetten van productietechnologie samen

20-02 De nieuwe slogan én de vernieuwde naam geven in één oogopslag weer dat dit…

Verspanen

Kick off Tech Demoweek: Rondetafelgesprek op 16 februari

08-02 Bendertechniek, Cellro, DMG Mori, Dormer Pramet, Dymato, Heidenhain en Mitutoyo hebben medio maart een…

Verspanen

VerspaningsNieuws weer volop in productie

06-02 We zijn net een maand onderweg in het nieuwe jaar en de eerste editie…

Verspanen

Dymato presenteert Hyundai Wia instapmodel voor vijfvlaks verspanen

06-10 De KF3500/5a is gebaseerd op de drie-assige verticale KF5600 van Hyundai Wia. In tegenstelling…

Verspanen

Röders combineert drie-assig frezen en slijpen in grootformaat

22-06 De nieuwe drie-assige RXU2000 van Röders is ontworpen voor het leveren van hoge prestaties…

Verspanen

Röders introduceert compacte, modulaire automatisering

20-12 Röders heeft de RCF 150 voor het eerst voorgesteld tijdens EMO Milano 2021. Hier…

Automatisering

Hanwha cobot voorprogrammeren is verleden tijd dankzij 3D Vision

18-10 Daarnaast werd er als Nederlandse primeur de nieuwe Hanwha 3D Vision RAIV gepresteerd. Deze…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen