Eén accu voor alles

0
56

Negen producenten van elektrisch gereedschap hebben met CAS een gemeenschappelijk accu-systeem gepresenteerd. Het doel hiervan is optimale vrijheid voor professionele gebruikers in bouw en industrie: zij kunnen met het accu-systeem niet alleen snoerloos werken, maar ook de machines van verschillende producenten gebruiken.

De volgende producenten van elektrisch gereedschap en machines hebben hun krachten gebundeld: Metabo, Rothenberger, Mafell, Eisenblätter, Collomix, Haaga, Starmix, Eibenstock en Steinel. De basis van het Cordless Alliance System (CAS) is de accu-technologie van Metabo. Het bedrijf uit Nürtingen heeft in de afgelopen jaren op dit gebied een serie innovaties gepresenteerd. De nieuwste generatie van de Metabo LiHD-accu-packs levert in de 18 Volt-uitvoering met 10 accu-cellen een vermogen van max. 1.600 Watt bij een capaciteit van 8.0 Ah. “Met LiHD hebben wij zelfs voor toepassingen waarvoor zeer veel energie nodig is voldoende vermogen. Daarom kunnen wij tegenwoordig elk elektrisch gereedschap als accu-machine bouwen – en wel zo dat deze aan de eisen voldoet van professionele gebruikers wat vermogen en duur betreft”, zegt Horst Garbrecht, CEO van Metabo.

Gebruikersvoordeel
Aan de professionele gebruikers heeft men ook gedacht toen het idee voor CAS ontstond. “Wij spreken intensief met de gebruikers over hun eisen- en wensenpakket. En in veel van deze gesprekken staat één wens helemaal bovenaan: de flexibiliteit om met slechts één accu-systeem en de machines van verschillende merken te kunnen werken. Bij machines met snoer is dat natuurlijk ook geen probleem, daar is het stopcontact de universele interface van alle merken. Maar de accu-systemen van de afzonderlijke merken zijn tot nu toe niet onderling uitwisselbaar. Dat willen wij in ieder geval voor de machines van de CAS-partners veranderen.

Zo hebben de gebruikers twee mogelijkheden: de keuze om zonder snoer te werken – en die om machines van verschillende merken net als bij gesnoerde machines te kunnen combineren”, zo legt Garbrecht de basisgedachte van CAS uit. “Daarbij zou technisch gezien geen eigen merk voor de samenwerking noodzakelijk zijn. De uitwisselbaarheid van accu-packs, laders en machines zou ook een feit zijn, als alle producenten de desbetreffende componenten onder hun vaste merken zouden verkopen. Maar natuurlijk is het samenwerkings-merk voor de informatie van de gebruikers enorm belangrijk. Zonder CAS zouden zij niet makkelijk kunnen herkennen welke producenten met hetzelfde accu-systeem werken en daarom onderling 100% uitwisselbaar zijn.”

CAS moet groeien
Met de tot nu toe negen ondernemingen als basis, gaat CAS, aldus Garbrecht, ook in de volgende jaren verder groeien, om steeds meer kleine en grotere ondernemingen ten behoeve van de accu-technologie onder één dak te verzamelen.