Een eigen grijper met één muisklik

0

Schmalz heeft met de SLG een vacuüm grijpsysteem ontwikkeld, dat eenvoudig en snel online op maat geconstrueerd en geconfigureerd kan worden. De productie met behulp van 3D-printing optimaliseert het totale bouwproces. De lichtgewichtgrijper is geschikt voor inzet in de diverse gebieden van de material handling.

Automatisering bij enkelstuks is een uitdaging bij de digitalisering van processen. Het is een uitdaging voor zowel robotintegrators als ook gebruikers grijperoplossingen voor individuele handlingsvraagstukken te vinden, zeker in een dynamisch productieproces. Schmalz biedt oplossingen hiervoor, uiteenlopend van losse componenten tot volledig uitgeruste en direct inzetbare grijpers voor cobots en lichte robotsystemen. Nog een stap verder gaat Schmalz met de lichtgewicht SLG: gebruikers kunnen met dit systeem snel, op maat en zonder specifieke voorkennis een eigen grijper online configureren.

De passende grijper voor ieder werkstuk – intuïtief binnen enkele minuten geconfigureerd.
De passende grijper voor ieder werkstuk – intuïtief binnen enkele minuten geconfigureerd.

Schmalz heeft daarvoor een eigen 3D-platform ontwikkeld. Door combinatie van 3D-printing applicatietechniek en haar expertise in vacuümtoepassingen is Schmalz in staat geweest een intuïtieve engineeringstool te ontwikkelen voor de automatisering in vacuümtechniek voor cobots. De gebruiker kan zich nu meer concentreren op het oplossen van de eigenlijke problemen bij handlingsprocessen.

Voor dozen tot vrije vorm

Om te beginnen definieert de gebruiker het handlingsprobleem. Naast verschillende voorgedefinieerde werkstukken kan hij ook eigen objecten uploaden – onafhankelijk of deze een vierkante, hoekige, ronde of  een ongedefinieerde vorm hebben. Vervolgens start de configuratie voor een passende grijper. Intuïtief voert  de tool de gebruiker langs de verschillende ontwerpfases, waarbij hij keuzes maken kan bij de zuignappen in aantal, diameter en type uit het Schmalz-Select programma. De slimme software kan dan de positie en de plaatsingshoek van de zuignap bepalen, maar als alternatief kan de gebruiker deze ook kiezen.

Tenslotte kiest de gebruiker een passende flensaansluiting en een vacuümbron. Zijn alle componenten en parameters bepaald, dan verkrijgt de klant een CAD-model en een bijbehorende aanbieding voor zijn grijperoplossing. Deze moderne productietechniek is volgens Schmalz een aanvulling en sleutel voor kostenbewuste, efficiënte en snelle  productie van enkelstuks. Daarnaast worden vreemde en storende vormen vermeden, bijvoorbeeld door de volledig geïntegreerde luchtkanalen. Het grijpsysteem is eenvoudig met verschillende vacuümcomponenten zoals de CobotPump ECBPi of de vacuümschakelaar VSi te combineren. Op deze manier creëert Schmalz in korte tijd een lichte en robuuste grijper, die voor iedere toepassing ontworpen kan worden. Aangebouwd aan een lichtgewicht robot of cobot kan deze grijperoplossing tot 10 kg zware lasten opnemen.