Een einde aan slecht voorraadbeheer

Slecht voorraadbeheer is een belangrijke oorzaak van verspilde tijd. Het is van cruciaal belang voor fabrikanten om het juiste gereedschap beschikbaar te hebben op het juiste moment. Francis Richt van Sandvik Coromant legt uit hoe gespecialiseerde gereedschapssoftware fabrikanten kan helpen hun voorraden en winsten op peil te houden.

Een beter voorraadbeheer is niet het exclusieve domein van grote multinationals. Met software kunnen kleinere of middelgrote fabrikanten ook hun eigen voorraadbeheerprocessen automatiseren.

In een typische werkplaats kan tot 20% van de tijd van een operator worden besteed aan het zoeken naar gereedschappen, terwijl 15% van de taken wordt verplaatst of vertraagd omdat de juiste gereedschappen niet gevonden konden worden. Deze bevindingen, gebaseerd op Sandvik Coromant’s onderzoek bij zijn eigen klanten, tonen aan in welke mate slecht voorraadbeheer tijdverlies oplevert voor fabrikanten.

Ontoereikend voorraadbeheer leidt tot geaccumuleerde voorraadniveaus met hoge waarde, grote hoeveelheden die verouderd raken of niet voorhanden zijn. Andere effecten zijn onder meer problemen bij het meten van de gereedschapsprestaties en hogere kosten voor voorraadbeheer en het verwerken van bestellingen.

Waar gaan fabrikanten de mist in met voorraadbeheer? Eén probleem is dat gereedschapsbeheer en gereedschapsuitgifte-automaten op zich zelf staan in veel organisaties. Tevens vertrouwen deze bedrijven op mensen om hun gereedschapskasten te inspecteren en aan te vullen. Veel fabrikanten zijn terughoudend bij het omarmen van digitalisering omdat ze niet goed weten hoe Industrie 4.0 kan worden geïntegreerd in hun gevestigde werkprocessen en hoe ze de werknemers op de werkvloer kunnen overtuigen.

Sandvik Coromant heeft zichzelf als doel gesteld dit te veranderen binnen de komende vijf jaar — maar hoe? Door klanten te helpen hun voorraadbeheer middels software te automatiseren. Door dit te doen kunnen ze problemen rondom slecht voorraadbeheer oplossen op een manier die hun terughoudendheid om digitaal te gaan overwint en het eindresultaat ten goede komt.

Snellere productietijden

In zijn rapport Digital Factories 2020: Shaping the future of manufacturing merkt Pricewaterhouse Coopers (PwC) op dat “het volledige effect van digitalisering alleen wordt gerealiseerd wanneer bedrijven in real-time zijn verbonden met hun belangrijkste leveranciers en cruciale klanten.” Dit realiseren ze met name door Industrie 4.0 apparaten te gebruiken zoals sensoren op productie- en assemblagelijnen voor het vastleggen van data in real-time voor verbeterde analytische capaciteiten en daadkrachtige besluitvorming.

Net als bij het beheer van de toeleveringsketen, kan dit ethos van betere gegevensvastlegging ook worden toegepast op het beheer van voorraden. Maar het is een uitdaging, omdat voorraadbeheer vele verschillende facetten heeft. Ze omvatten het bewaken van voorraadniveaus en weten wanneer nieuwe gereedschappen besteld moeten worden, om te waarborgen dat de productie nooit stilstaat.

Kleinere en middelgrote fabrikanten

Een beter voorraadbeheer is niet het exclusieve domein van grote multinationals. Met software kunnen kleinere of middelgrote fabrikanten ook hun eigen voorraadbeheerprocessen automatiseren. Er zijn veel logistieke methoden geweest voor automaten die gratis geïmplementeerd kunnen worden, maar vele daarvan voegen niet echt waarde toe aan het proces. Sandvik Coromant’s CoroPlus Tool Supply is in plaats daarvan ontworpen om waarde toe te voegen, door automatisering te stimuleren met een hogere efficiëntie en duurzaamheid die mogelijk wordt gemaakt door data en inzichten.

CoroPlus Tool Supply combineert hardware (de gereedschapsopslag) en software. De klant krijgt een speciaal voor dat doel gemaakte gereedschap-uitgiftekast met ladesysteem, dat is gekoppeld aan een softwareplatform. Deze is toegankelijk via een pc of tablet. De automatiseringssoftware geeft fabrikanten een alternatief om alles handmatig te doen en kan voorkomen dat tijd wordt verspild wanneer er haast is geboden. CoroPlus Tool Supply is ook ontworpen om vele nieuwe facetten van voorraadbeheer te beheren, zoals het bewaken van voorraadniveaus, terwijl een andere functionaliteit het automatiseren van het inkopen van gereedschappen is.

Een toegevoegde waarde van de software is zijn geautomatiseerde functie voor gereedschapsinkoop. Hiermee kan een medewerker die handmatig de inhoud van een gereedschapskast bijhoudt vertrouwen op CoroPlus Tool Supply voor het automatisch bestellen en aanvullen van die gereedschapsvoorraad. De software stelt medewerkers in staat gereedschappen van de werkvloer op te halen en terug te brengen en ondersteunt met het beheer van het aanvullen van de voorraad en het continu op peil houden van de voorraad — en dat alles in real-time.

Betere beslissingen

Een ander voordeel van CoroPlus Tool Supply is zijn Role-Based User Interfaces (RBUI). RBUIs zijn ook de laatste trend in ERP software, waardoor medewerkers die herhaaldelijk dezelfde taken uitvoeren, gemakkelijker toegang hebben tot hun veel gebruikte applicaties. Dit kan cruciaal zijn om medewerkers op de werkvloer over de streep te trekken. Het CoroPlus Tool Supply platform omvat connectiviteit met snijgegereedschapsdata middels het CoroPlus aanbod.

Hiermee wordt verbinding gemaakt met productdatabases van meerdere aanbieders en maakt de import mogelijk van de juiste gereedschapsinformatie, inclusief ISO-parameters, stuklijsten en reserve-onderdelen. Naast de software, kan Sandvik Coromant ook de kasten leveren waarin de gereedschappen zich bevinden.

Sandvik Coromant voorziet voor de komende jaren dat software zoals CoroPlus Tool Supply een centralere rol gaat spelen bij de besluitvorming over het gehele productieproces heen. Een voorbeeld is dat bij het plannen van de bewerking van een nieuw component, de software helpt bij het beslissen welk gereedschap te gebruiken. Een ander scenario is dat de software meer verbonden is met de machine en de omvang van het werk. Francis Richt: “Stel dat u van plan bent 50 of 100 componenten te bewerken: heeft u genoeg gereedschappen, zullen ze versleten raken of kunt u uw werkzaamheden uitvoeren met uw bestaande voorraad aan gereedschappen? Wij voorspellen dat deze soort automatisering gaat plaatsvinden.

Nu al kunnen fabrikanten software gebruiken om ervoor te zorgen dat productiviteit hun hoofddoel is.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Standtijd van titanium verspanende gereedschappen verzevenvoudigd

24-08 Dankzij de deskundigheid van alle betrokkenen kon de standtijd van de verspanende gereedschappen voor…

Verspanen

Lucht- en ruimtevaartindustrie kan niet meer om digitalisering heen

08-06 De aerospacesector heeft te maken met unieke productie-uitdagingen. De complexiteit van de vormen en…

Verspanen

Betere bewakings- en besturingssystemen essentieel voor automotive

18-05 Talloze grote spelers in de automotive wereld implementeren gedigitaliseerde processen voor het verbeteren van…

Verspanen

Ceratizit introduceert drie nieuwe gereedschappen

04-04 Ceratizit heeft het assortiment wisselplaten vernieuwd met drie kwaliteiten voor het productief en betrouwbaar…

Verspanen

Nieuwe generatie leidt Harry Hersbach Tools de toekomst in

30-03 De leverancier heeft in al die jaren een breed klantenbestand opgebouwd en het bedrijf…

Verspanen

Sneller en efficiënter boren in staal

07-03 De geavanceerde PM-geometrie biedt boren met hoge prestaties in ISO P staalsoorten terwijl de…

Verspanen

Sandvik Coromant helpt maakindustrie aan vakmensen

09-02 Om de vaardigheden van technisch personeel op een hoger plan te krijgen, biedt Sandvik…

Toeleveren

MetaalNieuws thema/special Gereedschappen

13-01 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X