Een triac kopen of meer leren over dit elektronische component?

De naam triac staat voor triode for alternating current, maar wat is een triac? Alternating current kan gelezen worden als de stroom aanpassen. Wat de triac doet is namelijk de stroom in beide richtingen doorschakelen.

De kans is groot dat je een triac hebt zonder dat je het wist. In dimmers, keukenapparatuur en nog veel meer apparaten zitten ze.

De kans is groot dat je een triac hebt zonder dat je het wist. In dimmers, keukenapparatuur en nog veel meer apparaten zitten ze. De triac wordt aan de positieve of negatieve kant aangesloten en zal de stroom gaan instellen. Bij dimmers wordt zelfs gesproken van ‘triac dimmen’, zo wijdverspreid toegepast is deze methode. Wat de triac dan doet, is de stroom heel even onderbreken. De triac werkt als een spanningsgestuurde schakelaar, er zal stroom doorheen moeten lopen om hem in werking te laten treden.

Op een triac zit een logische poort die ingeschakeld wordt als er stroom doorheen loopt. Daarnaast zijn er twee andere aansluitingen. De triac kan dus zowel negatief als positieve stroom geleiden. Een alternatief voor een triac is een thyristor, maar deze kan alleen de positieve stroom geleiden. Voor een triac om te blijven werken is een bepaalde hoeveelheid stroom nodig.

De juiste triac kopen

Om de juiste triac te kopen, kun je de specialisten van TME om advies vragen. Doordat deze elektronica componenten webshop meer dan 300 verschillende soorten triacs levert, is er altijd wel een goede te vinden. Je kunt zelf filteren op doorlaatstroom, maximale sperspanning en meer. Ook het type behuizing kun je kiezen. Een triac is heel goedkoop. Vaak kost deze maar enkele euro’s. Wanneer je een kapotte dimmer hebt, en je houdt wel van technisch sleutelen, dan is het leuk om deze zelf te vervangen.

Triac monteren

Er zijn meerdere montagemethodes voor een triac monteren. Kies voor schroeven, Press-Fit, through-hole-technology (THT) of een surface-mount device (SMD). De behuizing van de dimmer of ander apparaat eerst open schroeven om te zien wat je nodig hebt is slim. Bij tme.eu verkopen ze heel veel componenten en benodigdheden, dus je zult zeker vinden wat je zoekt. Laat je ook informeren over een soldeerapparaat kopen voor een vlekkeloze montage. Wist je dat er soldeer en de-soldeerapparaten zijn? Met deze laatste kun je eenvoudig componenten los krijgen van een circuit board.

TME elektronische componenten

TME is een familiebedrijf dat in 1990 werd opgericht in Łódź (Polen). Het ontstond uit een kleine winkel die elektronische componenten aanbood voor service en kleine productiedoeleinden. Na twee jaar stelde TME zijn eerste catalogus op en begon met de innovatieve, voor die tijd, postorderverkoop van componenten. Samen met de ontwikkeling van de Poolse economie en de economieën van andere Midden- en Oost-Europese landen heeft TME nieuwe klanten gewonnen en nieuwe productgroepen in zijn aanbod opgenomen. In 1997 werd de huidige vestiging van het bedrijf gebouwd. Het is een modern logistiek centrum met een magazijn dat sindsdien al verschillende keren is uitgebreid. Met het verstrijken van de tijd heeft TME online winkelen geïntroduceerd en de standaard van haar dienstverlening is bevestigd door ISO 9001:2009 en 14001:2005.

Momenteel is Transfer Multisort Elektronik een van de grootste distributeurs van elektronische, elektromechanische, industriële automatische componenten en werkplaatsapparatuur in Europa. Het bedrijf heeft meer dan 560 werknemers in dienst in het hoofdkantoor in Polen en dochterondernemingen in andere landen.

TME levert aan enkele tientallen duizenden bedrijven in 133 landen en verstuurt 3700 pakketten per dag. Onder de 190.000 producten in ons aanbod, vindt u goederen vervaardigd door de meerderheid van de belangrijke producenten van elektronische componenten.

Tags

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen