Eerste 3D-geprinte drukvat van Shell gecertificeerd

LRQA (voorheen Lloyd’s Register) heeft een 3D-geprint drukvat van Shell gecertificeerd in overeenstemming met de Europese Richtlijn Drukapparatuur (PED). Dit is het resultaat van een 4 jaar durende samenwerking om de toepassing van 3D-printing in de energie-industrie te demonstreren.

Shell is het eerste bedrijf in Europa dat van een derde partij een CE-certificering heeft gekregen voor een onderdeel dat in-house 3D-geprint is.

Shell is het eerste bedrijf in Europa dat van een derde partij een CE-certificering heeft gekregen voor een onderdeel dat in-house 3D-geprint is. LRQA, die optreedt als Notified Body, heeft het geprinte vat ingedeeld in PED Categorie III.

“Dit is een belangrijke mijlpaal, niet alleen voor de industrie van de additive manufacturing, maar ook voor de sector van de drukapparatuur. Dit is het eerste drukvat met CE-markering dat is goedgekeurd door een onafhankelijke Notified Body”, aldus David Hardacre, Lead Specialist bij LRQA. “De reis die Shell en LRQA samen hebben ondernomen, is technisch uitdagend maar enorm de moeite waard geweest. We hebben nu voor iedereen het pad geëffend om additief vervaardigde drukapparatuur te certificeren volgens de PED.”

Het vat is vervaardigd door middel van Powder Bed Fusion op de Energy Transition Campus in Amsterdam en ontworpen voor drukken tot 220 bar. Deze certificering is een belangrijke mijlpaal voor de energie-industrie, omdat er tot op heden geen wetgeving of wereldwijde normen zijn die specifiek gelden voor 3D-geprinte drukhoudende onderdelen.

Dit gebrek aan regelgeving betekent dat het gebruik van zulke onderdelen over het algemeen niet is toegestaan bij industriële activa over de hele wereld. Shell heeft dit drukvat geprint om onderzoeksgegevens te verzamelen die bijdragen aan het vertrouwen van de sector in additive manufacturing als technische oplossing om reserveonderdelen ‘just in time’ te verkrijgen in plaats van de reserveonderdelen jarenlang op voorraad te houden.

Shell voert meerdere demoprojecten uit met relevante technische deskundigen om kennis op te doen over verschillende toepassingen van 3D-printing, variërend van het beheer van reserveonderdelen tot het snel vervaardigen van prototypes en het testen van nieuwe ontwerpen.

Het werk aan de kwalificatie van het drukvat levert waardevolle datapunten en inzichten op ter ondersteuning van besprekingen met normalisatie-instellingen om het gebruik van additive manufacturing voor drukapparatuur verder op te schalen. “Wij blijven een leider in het onderzoek naar en de ontwikkeling van additive manufacturing”, zegt Angeline Goh, Digital Supply Chain Manager Shell.

“We werken samen met meerdere partners wereldwijd om onze eigen capaciteiten en het toepassingsgebied van 3D-printing in de energiesector te laten groeien. We hebben nu de kennis in huis om onze partners ook te helpen hun geprinte onderdelen te certificeren voor commercialisatie.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Gemengde gevoelens over zomereditie TechniShow

05-09 Duidelijk is in ieder geval wel dat deze zomereditie van TechniShow een heel andere…

TechnishowNieuws

Hoogproductieve bewerkingscel laat zien wat kan

24-08 Hoogtepunt is een hoogproductieve bewerkingscel (‘high-productivity machining cell’) met geïntegreerde procesbesturing. Doel van deze…

TechnishowNieuws

Leering Hengelo showt nieuwe features Lang en 3D print nabewerking

17-08 Van Lang-Techniek worden de nieuwe Quick Point moduleplaten, Makro Grip contourbekken en functionele toevoegingen…

TechnishowNieuws

TechniShow geeft antwoord op alle vragen over 3D printen

10-08 Met twee pleinen wordt 3D printen één van de hoofdthema’s tijdens TechniShow. Op het…

3D

Automatisering B&R integreert 3D-printer in productiestroom

18-07 Het verkort de doorlooptijd en verlaagt de kosten voor het maken van op maat…

3D

Industrieel 3D-printen: van prototyping naar serieuze productietechnologie

13-07 3D-printen ontwikkelt zich in rap tempo als digitale productietechnologie. Bedrijven zetten het in om…

3D

Wanneer is 3D-metaalprinten zinvol?

12-04 Veel producten zijn inderdaad printbaar, maar het is echter niet altijd zinvol om dat…

3D

Samenwerking MetaalNieuws en Flam3D

12-04 Tenminste vier keer per jaar zal in MetaalNieuws uitgebreid aandacht worden besteed aan 3D-printen.…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X