Efficiënte oplossingen voor tappen, boren, frezen en zagen

Iedere plaatbewerker en elk (klein) constructiebedrijf voert naast het gebruikelijke snijden, zetten en lassen ook verspanende werkzaamheden uit, zoals tappen, boren, frezen en zagen. Tuwi biedt hiervoor met de machines van haar leveranciers CMA en M&G efficiënte oplossingen. Dit zijn steeds vaker geautomatiseerde systemen, waarmee bedrijven makkelijk uit de voeten kunnen, zelfs als de kennis van verspanen niet zo groot is. Een aantal van die oplossingen zal Tuwi tonen op de TechniShow.

Het CMA 3RD boorcentrum is een uitkomst voor bedrijven met plaatwerk en/of klein constructiewerk, die niet beschikken over veel verspaningskennis. Dit centrum kan boren, tappen en frezen met een behoorlijke nauwkeurigheid. Er zijn slimme klemmen beschikbaar voor het opspannen van producten.

CMA is een Spaanse machinefabrikant die flink aan de weg timmert. Deze producent voert meerdere productlijnen, waarvan de taparmen van oudsher in de Nederlandse maakindustrie het meest bekend zijn. Sinds vorig jaar biedt CMA ook het CNC FTC automatische tapcentrum met 3-assige bewegende boorkop aan, ontworpen voor het (vloei)boren, (rol)tappen en verzinken van lasergesneden plaatmateriaal. Op het gebied van boren en frezen biedt CMA het 3RD C-frame boorcentrum en het GRD CNC-gestuurde portaalboorcenter aan. Daarnaast is er ook het BRD CNC-gestuurde profielboorcenter voor profielen en balken. Al deze machines kunnen vanuit de werkvoorbereiding worden aangestuurd.

100% Betrouwbaar tappen

Dat laatste geldt ook voor het FTC tapcentrum. Machinebouwers en bedrijven die toeleveren aan de machinebouw kunnen vanuit hun werkvoorbereiding programma’s aanmaken. Dat resulteert niet alleen in een efficiënt en snel tapproces, maar ook in een heel betrouwbaar proces. Accountmanager Eddie van der Gaag van Tuwi legt uit: “Met deze taptafel weet je zeker dat alle gaten 100% worden getapt. Als er bijvoorbeeld 1000 gaten handmatig worden getapt, dan worden er nog wel eens een paar vergeten en krijg je problemen in de montage. Dat heb je met automatisch tappen niet.”
Een taptafel heeft volgens Van der Gaags collega Wijnhold Pruis veel toegevoegde waarde voor toeleveranciers die voor meerdere klanten vele duizenden producten tappen. Daarnaast blijven ook de handmatige taparmen van CMA interessant. “De taptafel is uitermate geschikt voor dun plaatwerk, maar niet voor het zware werk. M20 tappen gaat niet op deze tafel, terwijl de taparmen van CMA zelfs tot M60 gaan.”

Automatisch vloeiboren

Tuwi zal de taptafel demonstreren op de TechniShow en dan ook een aantal slimme opspanmogelijkheden tonen. Op de tafel kan men ook vloeiboren, een proces dat zich doorgaans lastig laat automatiseren. Van der Gaag: “Dat gebeurt dus vaak handmatig met een kolomboor. Maar met de software van CMA kun je perfect een vloeiboorcurve in het programma zetten. We hebben bijvoorbeeld een klant, die duizenden beugeltjes per jaar maakt. Dat deed hij altijd uit dik staal, waar draad in moest worden getapt. Nu kan hij dunne plaat gebruiken en daar met vloeiboren een draad in tappen.”

Van der Gaag en Pruis wijzen ook nog op de bijzondere opnamekop die CMA voor de machine heeft ontwikkeld. Bij lasergesneden materiaal zijn de gaten al voorgesneden. De kop gaat naar zo’n gat toe, zoekt het op en positioneert zich om heel nauwkeurig te tappen en eventueel te soevereinen.

Nauwkeurig frezen

Ook demonstreert Tuwi op de stand het CMA 3RD boorcentrum. Dit is in de loop der jaren flink doorontwikkeld. Het boorcentrum is sneller geworden en heeft een grotere toolchanger gekregen. De software is uitgebreid met meerdere functies en is nog makkelijker te bedienen. “Stepfiles zijn heel makkelijk om te zetten in machineprogramma’s. Dit boorcentrum is een uitkomst voor bedrijven met plaatwerk en/of klein constructiewerk, die niet beschikken over medewerkers met verspaningskennis en voor wie uitbesteden te lang duurt of te duur is. Zonder veel verspaningskennis kun je hiermee boren, tappen en frezen met een behoorlijke nauwkeurigheid.” Er zijn slimme klemmen beschikbaar voor het opspannen van producten. Eventueel ook hydraulische klemmen waardoor snel van producten kan worden gewisseld. De tafel is makkelijk te splitsen in twee delen, waardoor pendelbedrijf tot de mogelijkheden behoort. Er kan dan tegelijk worden opgespannen en bewerkt. Een trend is dat bedrijven steeds vaker voor een grote tafel kiezen, zodat ze de opspanning voor repeterende series kunnen laten staan.

M&G is producent van CNC-gestuurde boor-zaagstraten voor de staalbouwindustrie, die worden ingezet voor het efficiënt, en accuraat bewerken van profielen en balken. Tuwi toont op de TechniShow zowel een boormachine als een zaagmachine.

M&G is producent van CNC-gestuurde boor-zaagstraten voor de staalbouwindustrie, die worden ingezet voor het efficiënt, en accuraat bewerken van profielen en balken. Tuwi toont op de TechniShow zowel een boormachine als een zaagmachine.

Boor-zaagstraten

M&G is een Portugese producent van boor-zaagstraten voor de staalbouwindustrie. Deze CNC-gestuurde boor-zaagstraten worden ingezet voor het efficiënt, en accuraat bewerken van profielen en balken. Tuwi toont op de TechniShow zowel een boormachine als een zaagmachine. De machines zijn evenals de bijbehorende rollenbanen en dwarstransporten robuust en kennen een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Door twee bewerkingen achter elkaar uit te voeren met één aanvoer en één afvoer kun je een zeer hoge productiviteit realiseren op een relatief klein vloeroppervlak.
De boormachines zijn leverbaar in drie verschillende formaten (600, 800 en 1000 mm) en tal van variaties. Het basismodel is de M&G 3 OV. Deze is voorzien van een boor-unit met drie koppen met elk vijf gereedschappen voor boren, tappen, verzinken, markeren en frezen. Daarnaast is er de M&G 3 OVI. Deze heeft drie koppen met elk acht gereedschappen en een X-verstelling van elke kop van 400 mm. Hiermee kan de machine in een gebied van 400 mm simultaan onafhankelijk boren, tappen, verzinken, markeren en frezen. Beide modellen zijn te combineren met een lintzaagmachine met dubbel verstek en volledig vanuit de werkvoorbereiding programmeerbaar. Op de Technishow zal Tuwi het OVI-model demonstreren.

Accountmanagers Wijnhold Pruis (links) en Eddie van der Gaag van Tuwi zullen op de TechniShow aanwezig zijn om alles uit te leggen over de efficiënte oplossingen van CMA en M&G voor verspanende werkzaamheden, zoals tappen, boren, frezen en zagen.

Accountmanagers Wijnhold Pruis (links) en Eddie van der Gaag van Tuwi zullen op de TechniShow aanwezig zijn om alles uit te leggen over de efficiënte oplossingen van CMA en M&G voor verspanende werkzaamheden, zoals tappen, boren, frezen en zagen.

Tuwi
Hal 7, stand C002 en C010

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Tuwi introduceert fiberlasers, buislasers en kantbanken van Accurl

08-02 De machineleverancier uit Winterswijk en Dordrecht ziet deze nieuwe vertegenwoordiging als een aanvulling op…

Verbinden

Complete, veilige oplossing voor handlaserlassen

03-10 De volledig ingerichte handlaserlascel is een nieuw product in het assortiment van Tuwi. “We…

Plaatbewerking

Tuwi en Q-Fin gaan samenwerken

19-09 “We kunnen elkaar enorm versterken”, zegt commercieel directeur Marco Mans van Tuwi over het…

Plaatbewerking

Zonder automatisering had ‘vriendengroep’ Ter Horst Metaaltechniek niet kunnen starten

06-07 Hij had al tientallen jaren ervaring in de metaalbewerking bij andere werkgevers, toen hij…

Automatisering

Maakt automatisering het oog van de vakman overbodig?

27-06 Bij de tweede editie van Tuwi Next op de hoofdvestiging van machineleverancier Tuwi in…

Plaatbewerking

Automatisering hét thema op Tuwi Next

09-05 Met het oog op het nijpende personeelstekort en de wens om productieprocessen zo snel…

Plaatbewerking

Tuwi introduceert turn-key oplossing voor onbemand snijden

24-04 Tuwi merkt bij klanten steeds meer de behoefte om goedkoper te gaan produceren en…

Plaatbewerking

Klassieker kan nu ook conisch buigen

16-04 De revisie van de klassieker voegt volgens machinefabrikant Schröder, die in Nederland wordt vertegenwoordigd…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?