Efficiënter snijden uit 12 m buis en koker

Bedrijfsprocessen kunnen altijd beter, eenvoudiger, sneller en goedkoper. Vanuit die gedachte heeft HVL Metaalbewerking een buislaser van BLM Adige in gebruik genomen die 12 m materiaal vanuit bulk automatisch kan verwerken. “Daarmee hebben we minder afval, besparen we sterk op handlingkosten en behalen we een hogere efficiency.”

De buislaser LT8.20 kan buis, koker en profiel tot 40kg/m verwerken. De 12,5 m aanvoerlengte was voor HVL een doorslaggevende reden om voor deze machine te kiezen.

Aan het woord zijn Anne Vervoordeldonk, verkoop binnendienst en inkoop, Dennis van den Heuvel en zijn collega Arjan, beiden supervisor lasersnijden plaat en buis. Dennis en Arjan waren nauw betrokken bij de aanschaf en training van de buislaser LT8.20 die buis, koker en profiel tot 40kg/m kan verwerken vanuit een bulkmagazijn aan de voorzijde en een step-by-step belader aan de achterzijde. “De 12,5 m aanvoerlengte was voor ons een doorslaggevende reden om voor deze machine te kiezen.”

HVL allrounder in metaal

HVL Metaalbewerking, onderdeel van HVL Metaal & Techniek, biedt een totaalpakket van plaatbewerking, constructiewerk, verspaning en montage onder één dak, zodat klanten hun opdrachten bij één toeleverancier onder kunnen brengen. Het bedrijf van Hans Vervoordeldonk, een allround toeleverancier met 80 medewerkers, beschikt over een geavanceerd, deels geautomatiseerd, machinepark voor zowel plaatbewerking als verspaning. Naast toelevering van halffabricaten wordt een groot deel verder verwerkt in eindproducten, waarvoor HVL de engineering en assemblage in eigen huis uitvoert.

Uitbreiding

HVL Metaalbewerking beschikte al over een buislaser met een standaard aanvoerlengte van 6 meter. “Lange producten, zoals constructieve delen voor aanhangwagens, zijn al gauw 7 m lang. We zijn daarom op zoek gegaan naar een tweede buislaser met een grotere aanvoerlengte waar we 12 m buis- en kokermateriaal aan één stuk in kunnen voeren. Het grote voordeel van een grote aanvoerlengte is dat je meerdere kleine lengtes uit 12 m kunt nesten, waardoor je minder handling en minder afval hebt.

BLM Group Benelux leverde vorig jaar oktober een LT8.20 buislaser met aanvoersysteem van 12,5 m bestaande uit een bulkmagazijn aan de voorzijde en step-by-step belader aan de achterzijde. “Omdat we veel series van gemiddeld 50 stuks vanuit bulk verwerken staat dat deel bij ons aan de voorzijde. Kleine aantallen of enkelstuks kunnen we dan aan de achterzijde invoeren of ze lopen over de andere buislaser.” De LT8.20 heeft een capaciteit van ø 12 tot ø 240 mm en is uitgevoerd met een 3D snijkop voor laskanten en andere afschuiningen.

Volbezet

HVL heeft de buislaser inmiddels een vol jaar in gebruik en zet deze in een continue workflow 14 uur per dag in. “Wat we het afgelopen jaar vooral hebben ervaren is de hoge snijsnelheid van de machine. Dat is vooral te danken aan de Active Tools waarmee BLM de procesparameters optimaliseert, zoals Active Tilt, Active Speed en Active Piercing.
“Vooral op het gebied van software zie je dat BLM Adige een stuk verder is,” is de ervaring van Dennis van de Heuvel. “Artube is wel de leidende software voor buislasersnijden. Met deze CADCAM software ontwerpen we alles in buis en koker. Daar zit meer dan 20 jaar kennis en ervaring van BLM Group in, waarmee wij als gebruikers snel en effectief onderdelen uit buis en koker kunnen construeren. ProTube gebruiken we om te kijken hoe we een lengte zo gunstig mogelijk kunnen nesten.”

BLM Group op Euroblech

De BLM Group presenteert op de Euroblech een overzicht van alle oplossingen op het gebied van lasersnijden. Het grootste nieuws betreft de nieuwe plaatlaser LS7.
Bezoekers van de beurs kunnen als eerste persoonlijk kennismaken met de LS7, die het resultaat is van het meest recente technologische onderzoek, bekeken tot in het kleinste detail. Naast deze nieuwkomer presenteert BLM diverse andere machines, waaronder de LT8.20. Voor het lasersnijden van plaat presenteert BLM ook de onbemande LS5, ideaal voor 24/7 productie. Dan is er de LT360, een robotgestuurde lasersnijcel, flexibel en met compacte lay-out. Parallel met zijn lasersnijsystemen biedt BLM Group een native softwarepakket om het potentieel van de installaties ten volle te benutten.

BLM Group
Hal 12, stand D118 en hal 13, stand E182

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Eindeloos veel mogelijkheden met buislasersnijden

16-11 Naast dat buislasermachines in staat zijn om verschillende soorten metalen in diverse diktes in…

Plaatbewerking

Elektrische sfeer op geslaagde Euroblech

02-11 In totaal lokte de vakbeurs vorige week 38.076 vakbezoekers van over de hele wereld…

Plaatbewerking

Trumpf verkoopt eerste 24 kW laser aan JacFriesland

27-10 De TruLaser Series 5000 met 24 kW vermogen wordt deze week door Trumpf geïntroduceerd…

Plaatbewerking

Vier op een rij

26-10 Dibalex leverde sinds 2008 reeds meer dan tien verscheidene volautomatische lijnen die operationeel zijn…

Plaatbewerking

Schitterende combinatie

19-10 De nieuwe Shear Brilliance is gebaseerd op de nieuwste composietmaterialen, servo-elektrische technologie en lineaire…

Plaatbewerking

Einde aan de chaos

19-10 De Voortman Plate Sorter is een innovatieve oplossing om bewerkte plaatonderdelen te sorteren, projectbuffers…

Plaatbewerking

Zinser staat voor absolute kwaliteit

19-10 Zinser is een echt Duits familiebedrijf. Opgericht in 1898 viert het bedrijf volgend jaar…

Plaatbewerking

Euromac ponst en buigt in geautomatiseerde workflow

19-10 Euromac werkt al enkele jaren aan de automatisering van verschillende productiefasen in de plaatwerking.…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen