Eikhout Metaalwerken is een ander bedrijf geworden

Mark Eikhout van Eikhout Metaalwerken in Waalwijk dacht altijd dat lasersnijden voor zijn bedrijf geen haalbare kaart was. Maar na goed rekenen en het afwegen van alle voors en tegens, investeerde hij twee jaar geleden toch in een 6x2m lasersnijmachine van Trumpf. Van het een kwam het ander. De laser heeft inmiddels gezelschap gekregen van een  ontbraammachine en een 6 meter kantbank. “Sinds de komst van de laser zijn we in korte tijd een totaal ander bedrijf geworden”, stelt Eikhout onomwonden.

Het kan dus nog steeds: in de huidige markt, waar al zo veel lasersnijmachines operationeel zijn, is het mogelijk om met laseren te beginnen en hiermee succesvol te zijn. Eikhout Metaalwerken is daarvan het levende bewijs.

Knippen en ponsen
Het is al bijna 20 jaar geleden dat Mark Eikhout met zijn eigen bedrijf is gestart. Hij doet veel in de gevelbouw, machinebouw en carrosseriebouw.
Een aantal jaren geleden is een nieuw bedrijfspand in gebruik genomen en tevens de stap gemaakt naar 6 meter werk. Knippen en ponsen was daarbij de kernactiviteit. Maar er bekropen Mark Eikhout steeds meer twijfels of dit wel de juiste weg was. Want hij zag zijn klanten steeds hogere kwaliteitseisen stellen. En bij knippen en ponsen is de plaat in beweging, hetgeen krassen geeft. Bovendien was hij niet helemaal tevreden over het uitbesteden van zijn snijwerk. “Op zich waren de prijzen en de kwaliteit van mijn leverancier keurig, maar de levertijden waren lang. En daar kun je heel nerveus van worden als je er zelf de vervolgbewerking op moet geven en de klant wacht.”

Eikhout dacht echter dat zelf lasersnijden niet haalbaar was. Een lasersnijmachine is immers een forse investering voor een relatief klein MKB-bedrijf met tien medewerkers. Maar hij sloeg toch maar eens aan het rekenen en kwam tot de conclusie dat het omwisselen van zijn pons- en knipmachine de weg vrij zou maken voor een laser. Te meer omdat hij voor het ponsen en knippen twee medewerkers moest inzetten, terwijl de laser door één man kan worden bediend.

Breed inzetbare lasersnijmachine
Hij koos voor een CO2 laser TruLaser 3060 van Trumpf. “We hebben met vier leveranciers gesproken, uiteindelijk viel de keuze onder meer op Trumpf omdat hun machine goed is op RVS en dat is toch 25 à 30 procent van wat we hier doen. Omdat je als toeleverancier niet weet wat je volgende week gaat doen, hebben we een breed inzetbare machine met 4 kW  vermogen gekozen. Daarmee kunnen we tot 15 mm dik RVS,  20 mm staal en 10 mm aluminium snijden.”

De investering pakte prima uit en was in korte tijd al goed gevuld. Volgens Eikhout komt dat zeker ook door de keus voor het werkbereik van 6×2 meter. Hierdoor haalt hij veel werk binnen van plaatwerkbedrijven die zijn uitgelegd op 3 meter.

Door de goede machinebezetting kon Eikhout sneller dan voorzien doorpakken op het gebied van afbramen en kanten. “Van zo’n laser komt veel materiaal dat afgerond moet worden. We stonden soms met drie man af te bramen. Dus hebben we een Lissmac afbraammachine aangeschaft, die is geleverd door Bruma Machines. Weliswaar opnieuw een behoorlijke investering, maar je bespaart er direct mee op de arbeidskosten.”

Nauwkeurig op dik materiaal
De nieuwe kantbank volgde eind 2015. Voor Eikhout was dat een logische stap. Want het zetten van zijn 6 meter snijwerk met een zwaar tonnage moest hij wegbrengen naar een leverancier, terwijl het met het oog op de vervolgstappen (lassen) veel gemakkelijker zou zijn om dat in eigen huis te doen.
Maar dat is voorbij nu de VarioPress 600, voorzien van buighulpen, gereedschapsklemming en nieuwe gereedschappen bij Eikhout in de werkplaats staat. Dit is een 6 meter lange kantbank met een perskracht 600 ton van de Duitse fabrikant EHT, die begin vorig jaar is overgenomen door Trumpf. Voor deze bank is vooral gekozen omdat hij heel nauwkeurig is op dik materiaal. “We hebben hem genomen zonder hoekmeetsysteem, maar dat hebben we ook niet nodig. De eerste buiging op een onderdeel moeten we vaak even lichtjes corrigeren, maar daarna gaan alle volgende buigingen gewoon perfect.”

Bestaande klanten doen meer
De investeringen resulteren in meer en ander werk. Bestaande klanten doen meer en nieuwe klanten dienen zich aan. Eikhout: “Klanten gingen met hun werk in het bereik dat wij niet deden eerst naar anderen. Nu kunnen ze dat bundelen en helemaal bij ons neerleggen. Vooral door ons nauwkeurige zetwerk winnen we veel omdat het uitbesteders veel werk scheelt als alle delen bij de assemblage precies in elkaar passen. Maar we hebben bijvoorbeeld ook een klant in de jachtbouw. Voor hem produceerden we vroeger alleen aluminium plaatwerk voor de machinekamer. Nu snijden we daarvoor ook de letters die op het dek zichtbaar zijn.”

Eikhout heeft er nieuwe klanten bij gekregen, maar ook afscheid genomen van oude klanten. “We zijn in korte tijd een totaal ander bedrijf geworden. Werkvoorbereiding, laser en kantbank vormen nu een aaneengesloten en strak georganiseerd proces en je merkt gewoon dat bepaalde klanten daardoor niet meer bij je passen. Daar hebben we duidelijke keuzes in gemaakt. We hebben afscheid genomen van de klanten die ’s morgens bestellen en ‘s middags hun materiaal al willen hebben. Dat verstoort het andere werk te veel.”

Erik Ruiten, verkoop adviseur bij Trumpf Nederland, is uiteraard blij met de positieve ontwikkelingen bij Eikhout Metaalwerken: “Trumpf wordt vaak geassocieerd met grotere, gesettelde bedrijven. Maar Eikhout bewijst dat relatief kleine bedrijven met onze machines op een andere manier toegevoegde waarde kunnen bieden en zo heel succesvol kunnen zijn.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Flexibel ponsen vanaf coil

18-12 Flexibiliteit is de grote kracht van de volledig servo-elektrische Linapunch MC-E lijn die Dimeco…

Plaatbewerking

RHTC demonstreert nieuwe machines op Euroblech

17-10 De Nederlandse producent en leverancier van persen RHTC presenteert op de Euroblech naast de…

Featured

Metaalindustrie Vermeulen zet grote stap in ponsen

11-04 Voor Ron van Gompel, directeur/eigenaar van Metaalindustrie Vermeulen in Bladel, was de TechniShow een…

Plaatbewerking

Onconventioneel ponsen

01-03 Wie denkt aan ponsen, denkt in het geval van plaatwerk aan ponsnibbelmachines. Maar bij…

Plaatbewerking

Juvama gaat RVS ponsen met Yawei-Nissinbo

10-02 Juvama, fabrikant van roestvast staal producten voor industriële toepassingen, laboratoria, keukens en hekwerken, breidt het…

Plaatbewerking

Nieuwe plaatscharen Huvema geschikt voor kleinere series

15-12 Huvema heeft het programma metaalplaatscharen uitgebreid met vier nieuwe machines. Deze kwalitatief hoogwaardige guillotinescharen…

Automatisering

LVD introduceert flexibele automatisering voor ponsmachine

15-12 LVD introduceert FA-P (Flexibele Automatisering voor Ponsen) als haar meest geavanceerde automatisering ooit. FA-P…

Plaatbewerking

Blechexpo boordevol nieuwe machines en ontwikkelingen

05-11 Op de Blechexpo die deze week plaatsvindt in Stuttgart worden tal van nieuwe machines…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X