Flexibel ponsen vanaf coil

Flexibiliteit is de grote kracht van de volledig servo-elektrische Linapunch MC-E lijn die Dimeco demonstreerde op de Blechexpo. De lijn biedt de mogelijkheid snel te wisselen van de ene coil naar de andere en de ponsmachine kan worden uitgerust met een grote hoeveelheid gereedschappen, zodat een grote variatie aan producten snel en nauwkeurig kan worden geponst.

Productielijnen die worden gevoed met coilmateriaal, blinken doorgaans niet uit in flexibiliteit. Ze zijn vaak vooral geschikt voor het produceren van grotere series van hetzelfde product. Maar de lijn die Dimeco heeft ontwikkeld is wel degelijk flexibel. Hij bestaat uit een haspel, een richtmachine, een aanvoerapparaat en een servo-elektrische Linapunch MC-E ponsmachine met meerdere assen, die gebruik maakt van dezelfde standaard cassettes met gereedschappen als de meeste revolver ponsmachines die beschikbaar zijn in de markt.

De portaalpers op de stand van Sangiacomo staat nu bij Gerritsen van Groningen in Terborg.

Besturing aanvoerapparaat
Het vernuft van de lijn zit volgens Eddy van den Belt, die met zijn bedrijf Belttech Dimeco in Nederland vertegenwoordigt, in de Siemens besturing van het aanvoerapparaat. Deze stuurt de ponsmachine aan. “Deze besturing is de key. Hij kent de tekening voor een bepaald product, weet de coördinaten en hoever de band telkens moet opschuiven, en zorgt ervoor dat de selector de juiste ponsunit bedient.” De lijn werd in Stuttgart gedemonstreerd met een coil van 0,8 mm dik en een breedte van 800 mm. Maar de lijn kan een maximaler materiaaldikte van 3 mm en een breedte van 1000 mm aan. Van den Belt: “Bij het ponsen vanaf coil kun je de coilbreedte kiezen die past bij je producten. Dat bespaart enorm veel afval.” De Linapunch MC-E is ontworpen op alle soorten vormen te ponsen van elk materiaal met een snelheid van 200 slagen per minuut in ponsmodus en tot 350 slagen per minuut in de nibbelmodus. Hiervoor kan de machine worden uitgerust met een grote hoeveelheid gereedschappen (52 in de basisopstelling). Hij beschikt daarvoor over drie standaard gereedschapshouders en een Multi-Index gereedschapshouder, maar is voorbereid op twee Multi-Index houders. Deze zijn geschikt voor de standaard ponsgereedschappen van alle gangbare merken zoals Wilson Tool, Pass, Mate et cetera. Gevoed met coil kan de machine continu ponsen. Hij produceert 3 tot 20 keer zoveel delen en bespaart tot wel 20 procent materiaal vergeleken met conventionele revolver ponsmachines. Het systeem is goed verder te automatiseren met bijvoorbeeld een portaal of een robot aan het einde van de lijn.

Portaalpers naar Terborg
Ook de Italiaanse persenfabrikant Sangiacomo, die eveneens door Belttech wordt vertegenwoordigd, was exposant op de Blechexpo. Op de stand stond een 125 tons portaalpers, die direct na de beurs naar Gerritsen van Groningen in Terborg is gegaan. De Sangiacomo T125 DM DBV plaatstalen portaalframe pers beschikt over een perskracht van 1.250 kN, bij een vaste slaglengte van 250 mm. De aanvoer van deze pers wordt gerealiseerd door de bestaande Dimeco bandaanvoerlijn bij Gerritsen van Groningen. De Sangiacomo vervangt de Soenen pers, waarmee het bedrijf afscheid heeft genomen van een gedenkwaardige machine. Decennialang is de machine bediend door Chris van Groningen, medeoprichter van Gerritsen van Groningen, die elke woensdagmiddag schijven kwam produceren om tot het laatst betrokken te blijven bij het reilen en zeilen van zijn levenswerk.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

MetaalNieuws thema/special Plaat- en Buisbewerking

13-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

Vier op een rij

26-10 Dibalex leverde sinds 2008 reeds meer dan tien verscheidene volautomatische lijnen die operationeel zijn…

Verspanen

Succesvolle Open Dagen Hoffmann-Metalcare

12-10 Dagelijks bezochten tientallen bezoekers de middag- en avondprogramma’s die georganiseerd werden in het pand…

Plaatbewerking

Creatief meedenken

22-08 De gesprekken hiervoor kwamen op gang in 2020, toen Brabantia bezig was met de…

Plaatbewerking

Proven Concepts creëert uit ideeën zichtbare oplossingen

10-05 Op MIX Noordoost zal Proven Concepts uitleggen dat persen niet alleen interessant is voor…

Plaatbewerking

Grote productiviteitswinst

20-04 “We verdienen deze investering dus redelijk snel terug. Het liefst hebben we de lijn…

Plaatbewerking

Sangiacomo persen 20 jaar in Nederland: ‘Schot in de roos’

20-03 Van den Belt kan zich nog goed herinneren hoe Sangiacomo voet aan wal zette…

Plaatbewerking

MetaalNieuws thema/special Plaat & Buisbewerking

21-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen