Flexibel ponsen vanaf coil

Flexibiliteit is de grote kracht van de volledig servo-elektrische Linapunch MC-E lijn die Dimeco demonstreerde op de Blechexpo. De lijn biedt de mogelijkheid snel te wisselen van de ene coil naar de andere en de ponsmachine kan worden uitgerust met een grote hoeveelheid gereedschappen, zodat een grote variatie aan producten snel en nauwkeurig kan worden geponst.

Productielijnen die worden gevoed met coilmateriaal, blinken doorgaans niet uit in flexibiliteit. Ze zijn vaak vooral geschikt voor het produceren van grotere series van hetzelfde product. Maar de lijn die Dimeco heeft ontwikkeld is wel degelijk flexibel. Hij bestaat uit een haspel, een richtmachine, een aanvoerapparaat en een servo-elektrische Linapunch MC-E ponsmachine met meerdere assen, die gebruik maakt van dezelfde standaard cassettes met gereedschappen als de meeste revolver ponsmachines die beschikbaar zijn in de markt.

De portaalpers op de stand van Sangiacomo staat nu bij Gerritsen van Groningen in Terborg.

Besturing aanvoerapparaat
Het vernuft van de lijn zit volgens Eddy van den Belt, die met zijn bedrijf Belttech Dimeco in Nederland vertegenwoordigt, in de Siemens besturing van het aanvoerapparaat. Deze stuurt de ponsmachine aan. “Deze besturing is de key. Hij kent de tekening voor een bepaald product, weet de coördinaten en hoever de band telkens moet opschuiven, en zorgt ervoor dat de selector de juiste ponsunit bedient.” De lijn werd in Stuttgart gedemonstreerd met een coil van 0,8 mm dik en een breedte van 800 mm. Maar de lijn kan een maximaler materiaaldikte van 3 mm en een breedte van 1000 mm aan. Van den Belt: “Bij het ponsen vanaf coil kun je de coilbreedte kiezen die past bij je producten. Dat bespaart enorm veel afval.” De Linapunch MC-E is ontworpen op alle soorten vormen te ponsen van elk materiaal met een snelheid van 200 slagen per minuut in ponsmodus en tot 350 slagen per minuut in de nibbelmodus. Hiervoor kan de machine worden uitgerust met een grote hoeveelheid gereedschappen (52 in de basisopstelling). Hij beschikt daarvoor over drie standaard gereedschapshouders en een Multi-Index gereedschapshouder, maar is voorbereid op twee Multi-Index houders. Deze zijn geschikt voor de standaard ponsgereedschappen van alle gangbare merken zoals Wilson Tool, Pass, Mate et cetera. Gevoed met coil kan de machine continu ponsen. Hij produceert 3 tot 20 keer zoveel delen en bespaart tot wel 20 procent materiaal vergeleken met conventionele revolver ponsmachines. Het systeem is goed verder te automatiseren met bijvoorbeeld een portaal of een robot aan het einde van de lijn.

Portaalpers naar Terborg
Ook de Italiaanse persenfabrikant Sangiacomo, die eveneens door Belttech wordt vertegenwoordigd, was exposant op de Blechexpo. Op de stand stond een 125 tons portaalpers, die direct na de beurs naar Gerritsen van Groningen in Terborg is gegaan. De Sangiacomo T125 DM DBV plaatstalen portaalframe pers beschikt over een perskracht van 1.250 kN, bij een vaste slaglengte van 250 mm. De aanvoer van deze pers wordt gerealiseerd door de bestaande Dimeco bandaanvoerlijn bij Gerritsen van Groningen. De Sangiacomo vervangt de Soenen pers, waarmee het bedrijf afscheid heeft genomen van een gedenkwaardige machine. Decennialang is de machine bediend door Chris van Groningen, medeoprichter van Gerritsen van Groningen, die elke woensdagmiddag schijven kwam produceren om tot het laatst betrokken te blijven bij het reilen en zeilen van zijn levenswerk.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Slimme oplossingen voor plaatbewerking van Widenhorn

08-09 De producten die Widenhorn levert zijn gericht op de plaatverwerkende industrie en machineonafhankelijk. Dat…

Plaatbewerking

Hydraulische persen Profi Press gaan de hele wereld over

16-06 Al vanaf het begin af aan levert RHTC Profi Press hydraulische persen in verschillende…

Plaatbewerking

MetaalNieuws: Special Plaat- en buisbewerking

31-05 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

Partnerschap van coil tot kast

16-02 De twee Nederlandse bedrijven willen de productiviteit en de flexibiliteit in het productieproces, van…

Plaatbewerking

MetaalNieuws – Thema Plaat- en Buisbewerking

01-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale edities delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

Dimeco showt diverse productielijnen

02-11 Dimeco, de Franse producent van flexibele productielijnen voor ponsen, snijden en rolvormen vanaf coil,…

Plaatbewerking

Complex? Geld is er genoeg!

21-10 ‘Geld is er genoeg, maar de onzekerheid houdt investeringen tegen.’ Dat is wat ik…

Plaatbewerking

Persenaanbod Hoffmann-Metalcare compleet met Mios

20-10 Machineleverancier Hoffmann-Metalcare heeft ruim een jaar geleden de mechanische excenterpersen van de Italiaanse fabrikant…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X