Eindsymposium European Iron Academy

0
93

In Andelst vindt op 8 november de afsluitingsbijeenkomst plaats van het internationale project European Iron Academy. Dit is een initiatief van onder andere Mondra Opleidingen om de smeedopleidingen in Europa te moderniseren en onderling af te stemmen.

Tijdens deze bijeenkomst zijn er  onder andere spetterende demonstraties van beroemde kunstsmeden. Ook wordt het ‘Beeldwoordenboek  voor de smid’ gepresenteerd. De bijeenkomst is in eerste instantie bedoeld voor de onderwijsinstellingen in Europese landen, maar ook voor iedereen die smeden/metaalvormgeving in de tegenwoordige tijd een warm hart toedraagt.

Behoefte aan unieke producten
De behoefte aan individueel ontworpen en handgemaakte unieke producten, zowel in interieurontwerp als in bouwconstructies, tuinen, landschap en publieke ruimtes neemt in onze gestandaardiseerde wereld steeds meer toe. Smeed- en metaalvormgevers moeten in staat zijn trends vroegtijdig te herkennen, gepast en professioneel kunnen reageren en hun producten en vaardigheden op de juiste manier/wijze presenteren. De algemene basisberoepsopleidingen voldoen niet aan deze eisen. Om deze reden hebben verschillende Europese partners het  idee ontwikkeld voor een nieuwe vervolgopleiding (VET-training): de European Iron Academy.

Uniforme vervolgopleiding
Veel creatieve ambachten beschikken over regionale en internationale opleidingsinstituten. Bij smeed- en metaalvormgeving is dit veelal niet het geval. Na de basis opleiding wordt er geen uniforme vervolgopleiding aangeboden in smeden, metaalvormgeving of materiaaltechnieken. De European Iron Academy wil daar verandering in brengen. De opzet van de European Iron Academy: studenten kunnen in verschillende Europese landen werken in een doorlopende leeromgeving voor smeden en metaalvormgeving. Ze zullen zich kunnen specialiseren in bijvoorbeeld restauratiewerk, het creëren van speciale gereedschappen, moderne architectuur of brons- en kopersmeden. De vakken worden onderricht door vakkundige docenten.

De eerste fase van het project (2015/2017) is nu afgerond en op het eindsymposium in Andelst presenteren de zeven partners drie onderzoeken/uitkomsten:

 • Een vergelijkende inventaris van de huidige onderwijsgelegenheden in Europa. Deze verzamelde  informatie wordt als uitgangspunt gebruikt voor de volgende stap in de tweede fase;
 • Een lijst van leerresultaten, met de doelen die de studenten moeten behalen. Deze lijst laat zien welke vaardigheden, competenties en kennis een student moet hebben wanneer hij of zij een professionele smid wil worden en op welk Europees niveau.
 • Een nieuwe website www.europeanironacademy.eu. Hier zal meer informatie te vinden zijn voor studenten over de partners en hun stakeholders.

De opleiding is innovatief omdat deze nog niet bestaat in Europa en zal grensoverschrijdend zijn. Momenteel kunnen bijvoorbeeld slechts een paar studenten met een Nederlandse kwalificatie werken in Duitsland. Ook worden de gradaties van het European Qualifications Framework (EQF) in elk land in Europa anders gebruikt. Ook zou het een voorbeeldfunctie kunnen hebben voor andere ambachten of gildes zoals stukadoors, vormgevers, metselaars of houtwerkers.

Programma 8 November
Locatie: Oude Veilinggebouw, Wageningsestraat 35, 6671 DA Zetten.

 • 10.00    Inloop met koffie/ thee.
 • 11.00    Opening door Toon van Asseldonk, burgemeester gemeente  Overbetuwe.
 • 11.10    Welkomstwoord door de dagvoorzitter
 • 11.20    Korte presentatie van het project door coördinator Janny Pronk-Huisman
 • 11.30    Presentatie        O1  Onderzoek in diverse landen
 • 12.00    Presentatie        O2  EQF  European Qualification Framework level 2 tot 4
 • 12.30    Presentatie        O3  Website
 • 13.00    Vertrek naar Smederij Cornelis Pronk (Mondra Opleidingen) in Andelst.  Lunch, demonstratie smeden door diverse smeden en bronsgieten door Volker Alexi.
 • 14.45    Vertrek naar het Oude Veilinghuis in Zetten voor vervolg programma.
 • 15.00    Presentatie toekomstplan
 • 15.30    Interactieve sessie
 • 16.30    Plenaire terugkoppeling van de interactieve sessie.
 • 17.00    Afsluitend woord en aansluitend een hapje en drankje.

Meer informatie en aanmelden kan via [email protected]