EKB triggert klanten met eigen cobot

0

Systeemintegrator EKB in Someren heeft enkele maanden geleden een Yaskawa HC10 collaboratieve robot in bedrijf genomen. Hiermee kan het bedrijf het praktijkvoorbeeld geven aan (potentiële) klanten.

Als je verschillende stappen in je eigen productieproces handmatig laat uitvoeren en tegelijkertijd bezig bent de efficiëntie en productiviteit bij je klanten te verhogen, dan is het een kwestie van tijd voordat je besluit om zelf het ultieme voorbeeld te geven. Bij EKB brak dat moment ruim een jaar geleden aan. Men besloot op zoek te gaan naar een geschikte robotica-partner.

Testen en zelf ervaren
De keuze viel op de Yaskawa HC10 collaboratieve robot. Het technische aspect speelde in deze keuze een grote rol maar ook de manier van samenwerken. “Wij hebben meerwaarde voor elkaar”, vertelt Senior Accountmanager Marcel van Deursen. “Yaskawa en EKB zijn allebei sterk op hun vakgebied en samen kunnen wij applicaties in de markt zetten die meerwaarde bieden.” De HC10 robot is in bedrijf genomen om ervaring op te doen en als praktijkapplicatie om aan bedrijven te laten zien. Bedrijven kunnen bij EKB ook proeven of testen met de cobot doen en zo ervaren hoe deze vorm van automatisering ze kan helpen om efficiënter te werken.

Afbramen en graveren
De bedoeling is dat de cobot bij EKB zo flexibel mogelijk ingezet wordt: overdag is de taak het afbramen van uitsneden in besturingskasten; ’s nachts graveert de robot kunststof etiketten voor dezelfde kasten. Bij EKB houdt een afstudeerder zich bezig met het programmeren van de cobot. Binnenkort zal de HC10 robot taarten in verschillende vormen kunnen opspuiten om zo ook aan de voedingsindustrie een voorbeeld te kunnen laten zien van mogelijke automatisering. Voor bedrijven werkzaam in de agricultuur zal de cobot kunnen demonstreren dat stekjes planten ook mogelijk is.

Mensen triggeren
“De vraag die je moet stellen is: waar kunnen we zinvol robotica inzetten?” aldus bedrijfsleider Ludwig de Leeuw. “We proberen mensen te triggeren om na te denken over wat robotica voor hun kan doen. In samenwerking met elkaar kunnen wij ervoor zorgen dat operators een meer controlerende dan uitvoerende rol krijgen.” Hierbij komt het onderwerp veiligheid ook ter sprake. EKB kan over dit aspect meedenken en adviseren.
Voorlopig heeft de HC10 robot genoeg te doen bij EKB. Voor de vele projecten die EKB uitvoert komen er verschillende producten binnen die stuk voor stuk door een medewerker worden gescand en per project in een bak gedaan. Dit moet ook efficiënter kunnen, vindt Ludwig de Leeuw. In de toekomst zal de cobot dus ook een logistieke taak krijgen.