Enquête gebruikte machines: Metaalbedrijven hebben positieve blik op toekomst

Het industriële veilinghuis Surplex heeft haar klanten gevraagd naar hun inschatting van de actuele marktsituatie en de verwachte ontwikkelingen op de markt voor gebruikte machines.

Ondanks de actuele economische uitdagingen kijken vele ondernemingen positief naar de toekomst en zien ze gebruikte machines als een duurzame en kostenefficiënte oplossing.

Inflatie, energiecrisis, politieke spanningen, gevolgen van de coronapandemie: De economie heeft ook in 2023 te maken met vele uitdagingen. Daarom zou het niet vreemd zijn als de branche weinig positieve verwachtingen van de toekomst heeft. Een enquête van Surplex, expert voor de aan- en verkoop van gebruikte machines met vestigingen in 16 Europese landen, onder haar klanten gaf echter een ander beeld.

Optimisme ondanks crisisstemming

Hoe kijken de bedrijven naar de actuele situatie en zijn zij bereid om te investeren in gebruikte machines? Met deze vragen in gedachten heeft Surplex in het voorjaar een enquête onder haar klanten gehouden, waarna er bijna 1.000 antwoorden uit geheel Europa zijn ontvangen.

Op de vraag welke ontwikkelingen zij dit jaar voor hun onderneming verwachten, antwoordde 30% met ‘onveranderd’. 42% gaf zelfs aan ‘beter dan vorig jaar’ en 9% met ‘duidelijk beter dan vorig jaar’. Slechts 17% van de ondervraagden ging ervan uit dat hun boekjaar slechter of duidelijk slechter zal verlopen dan vorig jaar.

In een enquête van de Mission Mittelstand onder 250 midden- en kleinbedrijven kwam ondanks de talrijke uitdagingen een positief gestemde trend naar voren. Meer dan 66% van de ondervraagde midden- en kleinbedrijven is optimistisch gestemd. Hoewel de bedrijfskosten stijgen en de koopkracht van de klanten afneemt, voelt meer dan de helft van de ondernemingen zich goed voorbereid voor de komende opgaven.

Bedrijven investeren in hun machinepark om zich op de veranderingen in de markt te kunnen instellen, te voldoen aan de stijgende eisen aan de duurzaamheid van de productie en om concurrerend te kunnen blijven. Alle ondervraagden waren van mening dat gebruikte machines daarbij een steeds belangrijkere rol innemen. 41% van de deelnemers gaat ervan uit dat de markt voor gebruikte machines nog meer zal groeien dan vorig jaar.

Ook de resultaten van de VDMA-enquêtes passen in dit beeld. Ondanks talrijke onzekere factoren zijn de meeste ondernemingen in de machine- en installatiebouw relatief optimistisch over het jaar 2023. Ongeveer 70% van de bedrijven in de machine- en installatiebouw rekenen ondanks de blijvende uitdagingen en hoge risico’s met omzetstijgingen in het lopende jaar.

Belangstelling voor gebruikte machines

Ook bij hun eigen investeringen spelen gebruikte machines een belangrijke rol. 40% van de ondervraagden is van plan om net zo veel als vorig jaar te investeren in gebruikte machines, en 33% wil zelfs meer investeren dan vorig jaar. Ondernemingen erkennen volgens Surplex dus de voordelen van gebruikte machines. Deze zijn onmiddellijk beschikbaar en voordelig, wat met name in tijden met problemen in de leveringsketen en stijgende energiekosten van belang is. Bovendien houden gebruikte machines een duurzaam streven in, omdat machines hiermee een tweede leven krijgen waardoor hulpbronnen worden gespaard. “Ondanks de actuele economische uitdagingen kunnen dus vele ondernemingen positief naar de toekomst kijken en zien ze gebruikte machines als een duurzame en kostenefficiënte oplossing”, concludeert Surplex.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Markt voor gebruikte machines stabiel

14-12 Voor deze stabiele situatie zijn volgens Surplex uiteenlopende redenen. Het industriële veilinghuis noemt 2023…

MetaalNieuws Extra IM

Machineveiling op Surplex.com: Veelzijdige keuze voor metaalbewerkende bedrijven

28-11 Aangeboden worden 10 CNC vertikale bewerkingscentra, waaronder modellen als de DOOSAN DNM650, SPINNER VC500…

Toeleveren

Welke metalen zitten er in een F1-auto?

13-03 De Formule 1 fascineert door de unieke combinatie van technologie, snelheid, precisie en wedstrijd.…

Bedrijf en Economie

Markt voor gebruikte machines blijft stabiel

11-01 De omzet met gebruikte machines was vorig jaar stabiel, want die is niet zo…

MetaalNieuws Extra IM

De verbinding tussen online bedrijf en traditionele machinehandel

29-04 Dat is een succesverhaal, dat typerend is voor talrijke internationale veilingen van gebruikte machines,…

Bedrijf en Economie

Met Surplex de levensduur van machines verlengen en het milieu ontzien

13-12 Om deze gigantische taak aan te kunnen, kan de aan- en verkoop van gebruikte…

Toeleveren

Inboedel Waalres Lasbedrijf op online veiling

05-07 Het online aanbod bestaat uit een grote verscheidenheid aan metaalbewerkingsmachines, gereedschappen en een personenwagen.…

Toeleveren

Veilingplatform Surplex groeit in coronacrisis

02-12 Het industriële veilingplatform Surplex heeft dit jaar tot nu toe 584 internationale online veilingen…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV