ERBA is totaalleverancier van plaat- en buiswerk

ERBA is in ontwikkeling. Sinds vorig jaar heeft het bedrijf een extra grote stap gezet om als totaalleverancier de metaalmarkt te bedienen. Door middel van een investering in twee hightech 3D buislasers en de opbouw van ERBA buisbewerking hebben zij nu, in combinatie met het reeds bekende kwalitatieve plaatwerk, de mogelijkheid om klanten in één levering te voorzien van het benodigde profiel-, plaat-, buis-, snij- en zetwerk.

Directeur Erwin van Soest vertelt: “Onze buisafdeling heeft in de laatste 1,5 jaar grote stappen gezet. Niet alleen met de investering in twee 3D buislasers, maar zeker ook in het verbeteren van het complete logistieke proces. De binnenkomende profielen en buizen worden automatisch, just in time, bij de juiste machine afgeleverd in de snijhal.

Door de integratie van de software van ons ERP-systeem en die van de machines, monitoren we continu wanneer welk materiaal op welke locatie moet staan. De mensen, die verantwoordelijk zijn voor dit logistieke proces, hebben daardoor altijd scherp wanneer welk materiaal bij welke machine moet staan. Dit zorgt voor een naadloze aansluiting van order op order en werkt dus erg efficiënt.”

Labelen en graveren

Alle producten die uit de buislaser komen, worden of gelabeld of gegraveerd. Op dit moment is het zo ingericht dat het ERP-systeem door de machineconnectie real-time weet welk onderdeel gesneden wordt en welke sticker er boven de afvoerband geprint moet worden. Erwin: “We hebben door deze manier van werken de downtime van de machine enorm teruggedrongen. We kunnen daardoor veel sneller werken en meer snijwerk in dezelfde tijd afleveren. Dit levert ook een kostenverlaging op, waardoor wij ons buislaserwerk tegen een gunstige prijs kunnen aanbieden aan onze klanten.”

Levering van A tot Z

De efficiëntieslag die ERBA heeft behaald bij het buislasersnijden, zien we ook terug op de lasafdeling. Deze is uitgebreid met zowel handmatige plekken als robotcapaciteit. Daarmee kan ERBA de stijgende vraag naar samengestelde producten nog beter aan. Van Soest: “Een van onze vaste relaties heeft jaren gewerkt volgens het principe; plaatwerk besteden we uit bij ERBA, profiel- en buiswerk laten we elders zagen en/of boren. Daarna besteedden ze het samenstellen ook weer ergens uit.

Sinds onze verbeterde logistiek en de integratie van onze softwarepakketten, zijn we uitermate goed in staat om veel logistieke en inkoopvraagstukken van klanten uit handen te nemen. Onze klant krijgt nu zijn onderdelen, strak afgewerkt en compleet gecoat, als één montagepakket binnen. Overzichtelijk en direct klaar om door onze klant snel gemonteerd te worden. Dat scheelt hem veel tijd en energie. En dát is precies wat wij onze klanten graag bieden.”

Optimaal nabewerken

Dat het lasersnijwerk van ERBA strak is afgewerkt, komt mede dankzij het optimaliseren van de nabewerking van lasergesneden delen door middel van kanten breken en borstelen. Onderdelen worden perfect afgewerkt, waardoor ERBA de kwaliteit van haar product verhoogt en daarmee het gebruikersgemak voor de klant vergroot. Erwin: “Vooral bij de RVS onderdelen die wij maken voor de food en agri branche is het belangrijk om mooie gladde randen te hebben. Zeker in verband met hygiëne. Achter scherpe randen kunnen immers voedselresten blijven hangen. Maar ook voor medewerkers in die branche is het belangrijk. Scherpe randen kunnen verwondingen veroorzaken en dat willen we niet. Onze klanten in de machinebouw zijn ook gebaat bij goed afgewerkte onderdelen. Doordat onderdelen mooi afgerond zijn, hecht de poedercoating veel beter.”

De Q-fin borstelmachine is speciaal ontwikkeld om kleine onderdelen op hoge snelheid te borstelen en af te ronden.

De Q-fin borstelmachine is speciaal ontwikkeld om kleine onderdelen op hoge snelheid te borstelen en af te ronden.

ERBA beschikt over vier borstelmachines. Twee ervan zijn geschikt voor 1500mm breed RVS. Eén ervan is geschikt om 1000mm staal gescheiden te borstelen. Sinds een aantal maanden heeft ERBA de Q-fin borstelmachine in huis. Deze is speciaal ontwikkeld om kleine onderdelen op hoge snelheid te borstelen en af te ronden. Van Soest: “We merkten dat er veel vraag was naar goed afgewerkte onderdelen bij onze klanten. Zij kunnen met deze onderdelen een veel hoger afwerkingsniveau behalen en ze besparen veel tijd bij het kanten breken en afronden met bijvoorbeeld een slijptol. Wij vinden het leuk om te zien dat wij op deze manier ook een bijdrage kunnen leveren aan de kwaliteitsslag die bij onze klanten plaatsvindt.”

Paperless werken

Met het oog op duurzaamheid is ERBA gestart met ‘paperless’ werken. “Door digitaal alles te verwerken is de laatste informatie altijd up to date”, vertelt Erwin. “Denk bijvoorbeeld aan revisies van tekeningen en gewijzigde levertijden. Op deze manier hebben we altijd de leverstatus real-time bij de hand.” Het papier is vervangen door een touchscreen. Vanuit het ERP-systeem worden de verschillende orders digitaal toegewezen aan een persoon of machine. Voorheen werden orders handmatig in bakjes, met daarop de namen van medewerkers, gedaan. Erwin: “Elke medewerker kan nu in het systeem zien welke orders hij moet verwerken voor welke datum. De tekeningen van ieder artikel zijn gekoppeld aan de kantbanken en direct beschikbaar. Hierdoor kan de medewerker gemakkelijk een vraag of opmerking aan de tekening koppelen en doorsturen aan de werkvoorbereider. Dit scheelt een hoop heen en weer lopen en wachten. Ons orderproces wordt alleen hierdoor al versneld.

Zodra de werkvoorbereiding een wijziging doorvoert wordt deze direct zichtbaar bij het artikel in de order. De communicatie tussen de verschillende ploegendiensten is hiermee ook meteen erg verbeterd. En in tijd van Corona; mocht er een medewerker ineens uitvallen, dan kan een andere collega het werk gemakkelijk overnemen. Nog een groot voordeel is dat de productie-uren nauwkeurig toegekend kunnen worden aan artikelen. Met deze gegevens kunnen wij in de toekomst nog beter plannen en prijscalculaties optimaliseren.”

BVS Sociaal Metaal

De ERBA Groep bestaat uit vier zelfstandig opererende onderdelen waarvan BVS Sociaal Metaal er een is. Onder leiding van Jolanda van Soest helpt BVS Sociaal Metaal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een volwaardige en leerzame arbeidsplaats. Daarmee verkleinen zij het gat met de reguliere arbeidsmarkt. Erwin vervolgt: “Ik vind het heel mooi om te zien dat BVS Sociaal Metaal groeit binnen de ERBA Groep. Waar we twee jaar geleden nog wel eens moesten dealen met vooroordelen over onze sociale werkvoorziening, zien we nu dat klanten en relaties BVS Sociaal Metaal als een volwaardige werkpartner zien.

Wij werken met mensen met een beperking, maar de kwaliteit die we leveren is net zo goed als die van ons reguliere werkbedrijf. En ook hier hanteren we scherpe levertijden. Het voordeel voor de klant is dat wij via BVS Sociaal Metaal veel verschillende werkzaamheden aanbieden. Van CNC ponsibbelen, zetten en lassen, tot boren, tappen en monteren. De combinatie van al deze werkzaamheden maakt dat we voor veel branches subonderdelen of complete assemblages kunnen leveren. Voor ons heeft het als voordeel dat we ook klanten die een MVO werkwijze belangrijk vinden kunnen bedienen. Maar belangrijker nog; we halen veel voldoening uit het bieden van een professionele werkomgeving aan mensen voor wie dat niet altijd voor de hand ligt.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Eindeloos veel mogelijkheden met buislasersnijden

16-11 Naast dat buislasermachines in staat zijn om verschillende soorten metalen in diverse diktes in…

Plaatbewerking

Efficiënter snijden uit 12 m buis en koker

14-10 Aan het woord zijn Anne Vervoordeldonk, verkoop binnendienst en inkoop, Dennis van den Heuvel…

Plaatbewerking

De Multibrush, alle finishmogelijkheden in één machine

13-10 Q-Fin is begin dit jaar begonnen met het ontwikkelen van een machine met de…

Plaatbewerking

Alles in dienst van kwaliteit

16-08 Productieleider Erwin Stokman heeft de stormachtige ontwikkeling van de werkplaats van begin af aan…

Plaatbewerking

Mazak showt buislaser voor kleine diameters op Tube

13-06 Deze FT-150 Fiber is verkrijgbaar in vier verschillende opties, elk met een 3 kW…

Plaatbewerking

Buislaser bij Schouten & Visschers snijdt, boort en tapt in één procesgang

07-06 “De integratie van lasersnij-, boor- en tapbewerkingen op één machine levert ons een forse…

Toeleveren

Disselhorst Metaal voert hoogste investeringsagenda ooit uit

16-05 Het is al weer tien jaar geleden dat hij Disselhorst, producent van plaatwerk voor…

Plaatbewerking

Mazak lanceert compacte buislaser FG-220

11-05 Het gebruik van deze machine verbetert volgens Mazak de productiviteit van het snijden van…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen