Euroboor maakt onderhoud zo efficient mogelijk.

0

Euroboor focust heel duidelijk op het onderhoud en heeft daar goede producten voor. Op de TechniShow werden diverse nieuwe machines gepresenteerd, die op applaus van de eindgebruikers mochten rekenen.

Zo toonde de Nederlandse producent en leverancier van portable industrieel gereedschap bijvoorbeeld de Eco-Tube.30. Deze machine is ideaal voor het boren in buizen omdat ze zijn voorzien van (kantelbare) permanent magneten. Hiermee kan de boormachine op de buis worden vastgezet. Normaal moet hiervoor eerst een adapter op de buis worden gemonteerd, wat toch gauw 5 of 10 minuten extra werk betekende. Dat is nu over. “De markt is erg op zoek naar dit soort efficiency”, aldus Jelle van der Werff van Euroboor. De machine – uiteraard alleen geschikt voor het boren in magnetisch materiaal – kent een sterke kleefkracht, zelfs op dun materiaal van 3 mm, en kan ook op vlak materiaal worden toegepast. De Eco-Tube.30 is de eerste machine die is uitgerust met permanent magneten, die zich aanpassen aan het oppervlak waarop de machine wordt geplaatst.

Communiceren middels LED
Een andere nieuwe magneetboormachine die in Utrecht live werd gedemonstreerd is de Eco.55 of Eco.55-T met tapfunctie. Dit is een huferproof boormachine die communiceert met de gebruiker. Hij vertelt namelijk middels LED-verlichting hoe deze hem belast: te weinig, precies goed of te veel. “Maar je kunt hem niet overbelasten, want dan schakelt hij vanzelf uit”, aldus Van der Werff, die benadrukt dat het herstarten heel eenvoudig gaat: “Zodra je de druk van de motor haalt door de armen omhoog te bewegen en de boor daardoor van het materiaal af gaat, start de motor weer.” Met deze ‘smart restart’ spaart de gebruiker niet alleen zijn machine maar ook tijd. De Eco.55 is vooral een uitkomst bij moeilijkere bewerkingen: deze hoeft de gebruiker niet meer alleen op zijn gevoel te doen.

Slim boren
Op basis van de Eco.55  is ook een soortgelijke machine (eventueel ook met tapfunctie) ontwikkeld met automatische voeding. Deze Eco.55-A (AT) boort een gat heel slim. Hij merkt namelijk zelf hoeveel druk hij moet geven voor een ideale boring. Zodra het gat is geboord komt de boor omhoog en slaat de machine af. Eén operator kan met gemak drie van deze machines tegelijk bedienen, die gaten boren tot een maximale diameter van 55 mm. Ideaal bij grote boorwerkzaamheden, ook op locatie.

Specialistisch werk
Maar Euroboor gaat nog verder en zoekt ook het specialistische werk op. Bijvoorbeeld met de Eco.200 voor het boren van gaten tot diameter 200 mm. “Onderhoud en reparatie is overal en we zoeken ook oplossingen voor de moeilijkste problemen”, aldus Jelle van der Werff. “Deze machine is voor grof, zwaar werk. Hij boort gaten in één keer. De gebruiker heeft dan de keuze tussen een plasmasnijder van tienduizenden euro’s met mindere afwerking of een machine als deze. Met een mooier en preciezer resultaat.