Even rust en in 2018 er weer tegenaan!

0

Vrijwel alle ondernemingen die hun geld verdienen in de metaalbewerking en de metalektro hebben een uitstekend jaar achter de rug en hun vooruitzichten voor het nieuwe jaar zijn meer dan goed. Dat is aan alles te merken.

Want iedereen in de maakindustrie heeft het druk en er gebeurt van alles in de markt. Bedrijven zijn bezig hun marktpositie te verbeteren door overnames of het vergroten van hun productiecapaciteit. Links en rechts zien we ondernemers verhuizen omdat ze meer ruimte nodig hebben; of ze verbouwen en breiden uit. Machineparken worden gemoderniseerd met vaak prachtige investeringsprojecten vol robotisering en automatisering om de efficiency op te voeren, maar ook om het steeds nijpender wordende tekort aan vakmensen op te vangen. Daarbij lijkt digitalisering steeds minder een abstract begrip te zijn. Het MKB-metaal heeft steeds beter in de gaten welke voordelen het aan elkaar knopen van processen, producten en mensen en een slim gebruik van data kan opleveren.

Er wordt volop geïnvesteerd, omdat er vertrouwen is in de toekomst. Ondernemers verwachten in het nieuwe jaar een verdere groei van de omzet, de werkgelegenheid en de investeringen. Ten aanzien van de omzet zijn de verwachtingen het meest positief.  We moeten wel oppassen voor oververhitting, waarschuwt  hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele naar aanleiding van meest recente NEVI PMI in deze krant.
Het gaat hoe dan ook een interessant jaar worden met veel activiteiten. Allereerst hebben we in maart natuurlijk de vakbeurzen TechniShow en ESEF.  Ook daar is te merken dat de stemming opperbest is. De belangstelling is groot en er is ook weer ruimte voor leuke dingen. Het is lang geleden – dat was nog voor de crisis – dat er tijdens de TechniShow plek was voor een gala. Maar nu zal de beurs voorafgegaan worden gegaan door een Avond van de Maakindustrie. Weliswaar nog geen gala, maar wel een aantrekkelijke avond om het succes van de maakindustrie te vieren.

Maar er is in 2018 natuurlijk niet alleen een TechniShow. Daarvoor zijn er ook al interessante evenementen als de METAV en de Rapidpro. En later in het jaar volgen TIV, METAVAK en Euroblech. MetaalNieuws zal er, als vertrouwde mediapartner, weer uitgebreid verslag van doen. Via de krant en ook via de website en al onze andere digitale kanalen.
Maar eerst gaan we onder de kerstboom terugkijken op een mooi jaar. En even uitrusten om er in het nieuwe jaar weer vol tegenaan te kunnen gaan.

Fijne dagen allemaal!

Het MetaalNieuws team