Exclusieve custombikes zijn magistraal ambachtswerk

Van het frame tot en met de achterwielophanging, van het zadel tot en met de afwerking: bij Florian Engel is geen onderdeel hetzelfde. Met zijn team bouwt hij custombikes en gaat daarbij creatief te werk.

“Het gaat erom iets te maken dat zich onderscheidt van dat wat er al is en je daarbij te laten leiden door je eigen inspiratie”, legt Florian Engel uit in zijn motorwerkplaats Engels Schmiede in Uetersen, dichtbij Hamburg.  Alles is begonnen met het tunen van scooters toen hij 15 was. En nu staat er op een plank in zijn kantoor de ene beker naast de andere, waaronder al veel internationale successen.

Ook op zijn huidige project heeft hij veel hoop gevestigd: ‘La Esperanza’ heet de custombike, waarvan het design in de Chicano-stijl speelt met motieven en afbeeldingen uit de Latijns-Amerikaanse cultuur. Met dit design wil hij de internationale custombike-gemeenschap inspireren. Voor de verwerking van de afzonderlijke motorcomponenten heeft het team professionele elektrische gereedschappen van Bosch gekozen: de buisschuurmachine GRB 14 CE Professional en de elektrische vijl GEF 7 E Professional als specialisten voor oppervlaktebewerking, evenals de haakse slijpmachine GWS 19-125 CI Professional die alles doorslijpt met een krachtige motor van 1900 watt terwijl de gebruiker van een hoge bescherming geniet. Voor alle schroef- en boorklussen staat de GSR 18V-60 C Professional klaar. De 18 volt accuschroefboormachine is uitgerust met een massief metalen boorhouder evenals een borstelloze EC-motor wat de machine duurzaam en efficiënt maakt.

Kracht die iemand vooruithelpt
“Ik ben via de testactie ‘#builtwithBosch’ uitgekomen bij de elektrische gereedschappen van Bosch en heb diverse machines bij dit project gebruikt. Bij gereedschap is de kracht voor mij beslissend. Wanneer de buisschuurmachine of de haakse slijpmachine er niet in slaagt het metaal weg te slijpen of door te slijpen, dan komen wij daar natuurlijk niet verder mee.” Zijn collega Jan Schmidt vult aan: “Het maakt niet uit welk gereedschap, ook al is het een accuschroevendraaier, het moet goed in de hand liggen. Alleen dan heb je zowel vrijheid als controle en kunnen ideeën precies worden uitgevoerd.”

Schuren voor de Chicano-stijl
Om het frame met zijn massieve bovenbuis voor te bereiden voor de afsluitende poedercoating, bewerkt Florian Engel deze met de buisschuurmachine GRB 14 CE Professional voor een glanzend oppervlak. Hij profiteert daarbij van het krachtige vermogen evenals van de zwenkbare handgreep van de machine waarmee diverse schuurposities voor de gewenste oppervlaktekwaliteit mogelijk zijn. Een behoedzame bewerking van het oppervlak, bijvoorbeeld bij het verwijderen van de lasnaden, is ook mogelijk met de elektrische vijl GEF 7 E Professional. Deze biedt hiervoor een toerentalinstelling. De traploze 360-graden-instelling van de werkhoek en een smalle handgreep geven het custombike-team bij deze machine bovendien de nodige flexibiliteit om ook op krappe en fijne plekken precies te werken.

Op weg naar succes
Meer dan 600 arbeidsuren zijn verstreken. Onderdelen werden op maat gemaakt, gelast, geschuurd en hebben met de afwerking een vurig design gekregen dat speelt met de iconen van de Mexicaanse cultuur en tradities. Vervolgens is Engels Schmiede met zijn custombike de weg opgegaan om customshows over de hele wereld te veroveren. Het succesverhaal van de La Esperanza tot nu toe: eerste plaats ‘Best of Show/Radical’ bij de Hamburger Motordagen 2017, eerste plaats ‘Best of Show/Radical’ bij de Swiss Moto 2017 en eerste plaats ‘Best of Radical’ bij de Customshow Emirates in Abu Dhabi 2017.

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X