Exposanten omarmen concept Brabantse Metaaldagen

Hoe optimaliseer je je processen en hoe verbeter je je productie? Hier draait het allemaal om op de Brabantse Metaaldagen, een nieuw evenement dat op 10, 11 en 12 april voor de eerste keer wordt gehouden in de Brabanthallen in Den Bosch. De exposanten zijn enthousiast over deze insteek en zijn vast van plan hier ook echt invulling aan te geven op hun stand.

“Dit thema is een gat in de markt”, zegt directeur Menko Eisma van Trumpf Nederland. “Wij ondersteunen dit nieuwe evenement dan ook van harte.” Volgens Eisma zou elk metaalbewerkingsbedrijf – groot en klein – in Nederland bezig moeten zijn met procesoptimalisatie en productieverbetering. “Dat hoeft niet direct gepaard te gaan met grote investeringen. Je kunt ook klein beginnen. Begin er bijvoorbeeld eens mee om vast te stellen hoeveel uren je lasersnijmachine daadwerkelijk staat te snijden. Heb je dat helder, dan kun je maatregelen gaan nemen om dat aantal uren op te voeren. Je ziet vaak dat als je klein begint en dat resultaat oplevert, er enthousiasme ontstaat om verder te gaan.”

Zeer goede insteek
Ook Joost Verschure, directeur van Dormac CNC Solutions, is enthousiast over het concept van de Brabantse Metaaldagen, waar bezoekers uit de metaalindustrie in een laagdrempelige omgeving in contact kunnen komen met leveranciers van oplossingen op het gebied van procesoptimalisatie. “Dit is een zeer goede insteek”, zegt Verschure. “Ten eerste omdat machines langer productief moeten zijn in een etmaal. Ten tweede omdat ze nauwkeuriger en contanter moeten produceren en ten derde omdat de ROI zo vele malen gunstiger wordt. Machines staan meer ‘stand alone’, eventueel voorzien van automatisering maar los daarvan wil men ook geen procesverstoorders hebben tijdens de productie, die stilstand en afkeur tot gevolg kunnen hebben. Om meer up-time te realiseren moet je de juiste stappen nemen in optimalisatie en dat kan alleen maar met een gedegen advies. Super dus dat hiervoor nu een platform wordt gecreëerd.” Dormac zal zijn totaalpakket tonen: automatisering (gantry loader en Doosan Robotics Cobot) filtratiesystemen, hogedruk toepassing, koelwaterkoelers en luchtfiltratie. “Kortom alles rondom de machine waar de hedendaagse gebruiker absoluut rekening mee dient te houden voor verbetering van het proces.”

Geen mini TechniShow
Directeur Hans Blomen van Limas CNC Machinery hoopt dat het concept van de Brabantse Metaaldagen ook echt goed uit de verf zal komen. “De standhouders spelen hierbij een grote rol. Ik hoop dat ze zich echt aan het concept houden en niet allemaal machines naar binnen karren zodat het een soort mini TechniShow wordt.” Limas, dat diverse Duitse fabrikanten van hoogwaardige CNC-machines vertegenwoordigt, zal zelf het accent leggen op de voorinstelapparaten van EZset, waarmee flinke efficiencywinst kan worden geboekt in de verspaning.

Geen grote investeringen
Martijn Alders, General Manager Nederland van Haimer, vindt de insteek ook goed gekozen. “Exposanten moeten hierdoor ook meedenken in wat ze laten zien. Door niet te kiezen voor een standaardbeursopstelling kunnen de bezoekende bedrijven dan ook echt zien hoe makkelijk de processen verbeterd kunnen worden en dat er niet direct grote investeringen aan vast zitten. Wij als Haimer zullen daarom ook verschillende mogelijkheden laten zien hoe men dit kan uitvoeren. Alles is daarbij gericht op eenvoud en snelheid maar wel met 0,001 mm nauwkeurigheid en betrouwbaarheid.” In de volgende uitgave van MetaalNieuws zal een uitgebreide voorbeschouwing op De Brabantse Metaaldagen worden gepubliceerd. Ook het programma met lezingen en seminars dat naast de expositie word gepresenteerd, komt daarbij aan de orde.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Guided Tour Plaatbewerking tijdens TechniShow

28-02 Er loopt een duidelijke rode draad door de bijdragen van al deze exposanten. Ze…

TechnishowNieuws

BMO, Clever Bending en Smart Factory genomineerd voor TechniShow Innovatie Award

27-02 BMO BMO gaat op voor de prijs met de slimme OptiVice machineklem en het…

TechnishowNieuws

Clever Bending automatiseert elke kantbank

26-02 Hij is per 1 februari in dienst getreden bij Clever Bending en is een…

TechnishowNieuws

16 kanshebbers voor de TechniShow Innovatie Award 2024

22-02 Uit de 16 inzendingen selecteert een vakjury in aanloop naar de vakbeurs 3 genomineerden.…

Bedrijf en Economie

Widenhorn neemt lasersnijonderdelen KIS over

21-02 “Wat startte als een bescheiden aanvulling op onze software activiteiten, omdat we ons breder…

TechnishowNieuws

Hoofdrol op TechniShow voor Ecocool koelvloeistof van Fuchs/Lubsolutions

19-02 Ecocool Global 1000 combineert excellente verspaningsresultaten met een uitstekende bio-stabiliteit, resulterend in een lange…

TechnishowNieuws

Timesavers toont greep uit brede assortiment

19-02 De 42 RB series is uitgerust met een schuurband, acht roterende borstels en een…

TechnishowNieuws

TechniShow 2024 in teken van innovatiekracht

14-02 Met het thema ‘De Maakindustrie van Morgen’ pakken honderden exposanten groots uit met machines…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?