Extra geld voor bij- en omscholing in techniek

Het kabinet trekt € 123 miljoen uit om vijftien reeds bestaande samenwerkingsverbanden te ondersteunen, die zich inzetten voor het bij- en omscholen van medewerkers van het regionale bedrijfsleven.

Met het geld van het kabinet kunnen 15 bestaande publiek-private samenwerkingen tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven, verspreid over het land, worden uitgebreid.

De bijdrage komt uit het Nationaal Groeifonds en is onderdeel van het Actieplan Groene en Digitale banen. Hiermee wil het kabinet het personeelstekort in techniek en ICT aanpakken, zodat Nederland vol kan blijven inzetten op de energie- en digitale transitie.

Slimme, circulaire maakindustrie

Met de bijdrage kunnen bestaande publiek-private samenwerkingen tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven worden uitgebreid. In Noord-Nederland kan bijvoorbeeld onder andere Skills4Life een bijdrage tegemoet zien. Deze organisatie zet zich in om tussen 2023 en 2030 een skills-ecosysteem te ontwikkelen voor een slimme, circulaire maakindustrie in Noord-Nederland.

Samenwerking uitbreiden

In Overijssel komt het geld terecht bij TechOost, dat zich inzet om een duurzame en technische arbeidsmarkt in Oost-Nederland te behouden. Hiermee wil men bijdragen aan de energietransitie en circulariteit. Daarom bundelen vijf pps’en uit Oost-Nederland hun krachten. In Brabant werkt het consortium ‘Digital Industry Boost’ aan een impuls op digitalisering. Daar wordt de bestaande samenwerking tussen mkb-bedrijven uit de maakindustrie en het onderwijs uitgebreid.

Cofinanciering

De Rijksbijdrage van € 123 miljoen zorgt ervoor dat pps’en in 15 consortia door gerichte investeringen verder kunnen worden opgeschaald, zodat meer scholieren, werkenden en werkzoekenden worden opgeleid voor een baan in techniek of ICT. Een voorwaarde voor de toekenning van de Rijksbijdrage was dat de pps’en voor hun plannen ook cofinanciering ontvangen vanuit regionale partners, zoals overheid, bedrijfsleven of onderwijs.

Zie hier het totaaloverzicht van de 15 consortia die een bijdrage ontvangen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Friese metaalbedrijven pakken samen tekort aan vakmensen aan

19-02 De Friese metaalbedrijven Oreel, Oostwoud en Meijer Metal werken samen om het tekort aan…

Personeel

Opleiden en automatiseren als antwoord op personeelskrapte

30-01 De Nederlandse arbeidsmarkt verkrapt steeds verder. Een groot deel van de Nederlandse bedrijven verwacht…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema