Friese metaalbedrijven pakken samen tekort aan vakmensen aan

0

De Friese metaalbedrijven Oreel, Oostwoud en Meijer Metal werken samen om het tekort aan vakmensen aan te pakken. Samen met ROC Friese Poort en uitzendbureau Randstad is een voorschakeltraject ontwikkeld, waarbij zijinstromers in de praktijk kennismaken met zowel bedrijven als beroepen.

 

Stephanie de Linde, hr-manager bij plaatwerkspecialist Oreel in Hallum, vertelt: “De technische sector kampt met een groeiend tekort aan vakmannen en vakvrouwen. Afgelopen jaar nam ons collega-bedrijf Oostwoud uit Franeker het initiatief om met de betrokken partijen in de regio na te denken over een oplossing. Zo gingen we om de tafel met uitzendbureau Randstad, ROC Friese Poort en als derde bedrijf Meijer Metal uit Sint Jacobiparochie. In goed overleg besloten we ons te richten op werkenden en werkzoekenden die ervoor voelen zich te laten omscholen.”

Gemotiveerd
Eind 2018 heeft Randstad de werving en selectie gedaan van de eerste zes kandidaten. “Deze zijinstromers kozen bewust voor dit traject en zijn dus heel gemotiveerd. Ze zijn gestart met een week school en nu lopen ze in tweetallen stage bij elk van de drie bedrijven. Door dit voorschakeltraject doen ze niet alleen de basiskennis op om in februari met een opleiding te kunnen starten, maar maken ze ook kennis met verschillende bedrijven en met de diverse beroepen waarmee ze een kansrijke toekomst kunnen opbouwen.”

Eigen barbecue bouwen
Na de drie stages kiezen de studenten een bedrijf en een bbl-opleiding op niveau 3 of 4. Voor een gelijk speelveld bieden de bedrijven onder meer hetzelfde salaris. Stephanie de Linde: “Verder streven we naar een gelijkmatige verdeling, waarbij we alle drie aan twee studenten een leerbaan aanbieden. Een idee dat tijdens de stage bij Oreel erg in de smaak valt, is dat de kandidaten hun eigen barbecue mogen bouwen. De tussentijdse evaluaties zijn zo positief dat Randstad al een tweede groep werft.”

Graag een nieuw vak leren
Gerard (29) heeft al zes jaar werkervaring in ICT-beheer. Omdat hij wil doorgroeien en graag een nieuw vak leert waarbij hij meer met zijn handen kan werken meldde hij zich aan voor het voorschakeltraject. “Ik hou onder andere van miniatuurschilderen en maliënkolders maken. Die creativiteit kan ik goed kwijt in een vak als verspaningstechnoloog.” Hij lacht: “Al wordt mijn keuze voor een opleiding door alles wat ik hier leer eerder moeilijker dan makkelijker…”

Aanrader
Ook Rob (27) vindt het leuk nieuwe vaardigheden op te doen. “Hiervoor was ik assistent-bedrijfsleider in een meubelzaak, dus ik moest regelmatig in het weekend werken. Via een maat kwam ik in contact met Randstad. Omdat ik meer tijd wil hebben voor atletiekwedstrijden en voor mijn dochter besloot ik me aan te melden. Ik heb nog geen keuze gemaakt voor een bedrijf of een opleiding, maar op dit moment trekt lastechniek me het meest. Dit traject is zeker een aanrader.”