Extreem nauwkeurige freesbank

Bij Nebo Special Tooling in Eindhoven is een Yasda YBM 640V freesbank geïnstalleerd.  Deze behoort tot het topsegment op 3-assig freesgebied. Volgens Bram van den Berg en Rob Withaar van Nebo is deze machine zelfs uniek in Nederland. “Met deze extreem stabiele machine zijn we in staat onderdelen tot op het hoogst haalbare nauwkeurigheidsniveau te produceren.”

Yasda is al bijna 100 jaar een begrip in de metaalbewerking. Deze Japanse fabrikant bouwt  zijn machines volledig handmatig. De referentievlakken van deze machines worden met de hand geschraapt, wat nog steeds superieur is aan machinale bewerkingen. Hierdoor doorstaan ze de zwaarst mogelijke kwaliteitseisen en kunnen ze binnen 2 micron nauwkeurigheidsbereik frezen.

Nebo Special Tooling  ontwikkelt, construeert en realiseert hoogwaardige gereedschappen zoals matrijzen en stempels. Naast complete samenstellingen vervaardigt de Brabantse toeleverancier ook fijnmechanische componenten. De nieuwe Yasda machine is in een speciaal geconditioneerde ruimte geplaatst. Hij staat op een eigen fundament los van het gebouw zodat eventuele trillingen van buitenaf geen invloed hebben op het freesbeeld. Door de hoge stabiliteit en het hoge toerental van de spindel (24000 toeren/min) kan Nebo exotische metalen zoals Titaan, Inconel, Wolfram, Hast Alloy en de meest harde gereedschapstalen verspanen.

Nebo Yasda

De machine wordt vooral gebruikt voor het bewerken van gehard staal. Met name voor precisieonderdelen waarbij eisen op het gebied van plaats- en vormtoleranties hoog zijn.

De extreem nauwkeurige YBM 640V freesbank heeft een bereik in de X-as van 600 mm, in de Y-as van 400 mm en in de Z-as van 350 mm. Op de tafel van 700×450 mm kunnen onderdelen tot 300 kg worden bewerkt. De machine wordt vooral gebruikt voor het bewerken van precisieonderdelen waarbij eisen op het gebied van plaats- en vormtoleranties hoog zijn. Daarbij moet gedacht worden aan nauwkeurige deel- en afknijpvlakken voor kunststof spuitgietmatrijzen voor de medische, automotive, connector- en batterij-industrie. Ook machineonderdelen voor de semiconductorindustrie liggen binnen dit bereik.

Zinkvonken en slijpen
De investering brengt Nebo diverse voordelen. Dat is allereest natuurlijk dat de producten met de hoogste oppervlaktenauwkeurigheid en positiebepalingen in het micron-gebied kunnen worden gefreesd. Door de extreme nauwkeurigheid kan het frezen nu enkele bewerkingen zoals zinkvonken en slijpen in bepaalde gevallen gaan vervangen. Tevens is het mogelijk om bewerkingsstappen over te slaan, wat tijdwinst en kostenvoordeel oplevert. Door dat de machine is voorzien van automatisering (een Erowa UPC P systeem in combinatie met een Erowa Easy robot) kunnen meer onbemande uren worden ingepland. Tot slot wordt het freesverbruik minder door stabiliteit van de machine.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Style draait en freest op METAVAK

27-09 Style zal twee populaire machines presenteren op METAVAK: de 510 draaibank en de BT1500…

Verspanen

Nauwkeurigheid van First CNC-freesbanken maakt indruk op PMP

20-04 CVK Service in Alphen aan den Rijn is het bedrijf van Cor van Klooster.…

Verspanen

Metalnet anticipeert met Yasda op toenemend precisiewerk

31-03 Dankzij het grote gereedschapsmagazijn en de palletautomatisering kan Metalnet het bewerkingscentrum ook inzetten voor…

Plaatbewerking

SafanDarley breidt machinepark uit

06-03 SafanDarley heeft recent het machinepark van de vestiging in Eijsden uitgebreid. De oude CME…

Verspanen

Jansen Machining Technology zet opnieuw flinke stap in frezen

13-02 Jansen Machining Technology is van oudsher een draaierij, maar de toeleverancier in Valkenswaard ontwikkelt…

Verspanen

DMG Mori levert freesmachines aan Tuinte Machinefabriek

30-01 Om de capaciteit en flexibiliteit op de verspanende afdeling te vergroten, heeft Tuinte Machinefabriek…

Verspanen

Open huis Auto Well toont toekomstige verspaning

16-01 In de verspaning gaat het tegenwoordig vooral om snelheid. Hoe metaalbewerkers dat kunnen realiseren,…

Verspanen

Veilig en betrouwbaar freesbewerkingen optimaliseren

29-11 Met de intuïtieve Max 5-besturing en de optie Solid Model Import maakt Hurco het…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X