Nauwkeurigheid van First CNC-freesbanken maakt indruk op PMP

CVK Service heeft twee CNC-freesbanken van het Taiwanese machinemerk First geleverd en in bedrijf gesteld bij PMP in Lichtenvoorde, producent van fijnmechanische precisieonderdelen. Beide machines, waaronder een 2 meter portaalfreesmachine, zijn uitgevoerd met een Heidenhain besturing.

V.l.n.r. Cor van Klooster, Ernst Hoog Antink en Eric Sens bij de nieuwe 2 meter First portaalfreesmachine V2000 van PMP.

CVK Service in Alphen aan den Rijn is het bedrijf van Cor van Klooster. Ooit begonnen als servicemonteur in dienst van een machineleverancier, heeft hij ruim 30 jaar ervaring in de metaal. Zijn hart ligt bij freesbanken met Heidenhain besturingen. “Die kennen voor mij geen geheimen.”

Verkoop machines

In 2013 is hij zijn eigen bedrijf gestart, dat service en onderhoud doet aan hoofdzakelijk freesmachines. Regelmatig kreeg hij van zijn klanten tweedehands machines aangeboden en zo ging Van Klooster ook de handel in. “Ik knap die machines op en verkoop ze met garantie. Dat kan ik doen omdat het machines zijn die ik goed ken doordat ik ze in onderhoud heb gehad.”
CVK Service verkocht diverse machines en zo ontstond het idee om ook nieuwe machines te gaan leveren. Hiervoor ging Van Klooster op zoek naar een betaalbare freesmachine met Heidenhain besturing. In 2017 stuitte hij op de EMO in Hannover op First, een Taiwanese producent van verticale bewerkingscentra. “Taiwanese machinebouwers zijn veelal goed met Fanuc besturingen. Ze zeggen allemaal dat ze hun machines ook met een Heidenhain besturing kunnen leveren, maar dat blijkt in de praktijk toch vaak problemen te geven. Met First is dat anders. Zij bouwen al jaren machines met Heidenhain besturingen voor de Duitse machineleverancier POS, die ze onder de merknaam Posmill verkoopt. Dat gaf mij vertrouwen.”

Range freesbanken tot 2 meter

Van Klooster bezocht de fabriek van First in Taiwan en raakte daar overtuigd. “Het is een middelgrote fabrikant, die al sinds 1958 uitsluitend freesmachines bouwt. Technisch kloppen hun machines gewoon. Dat zie je. Alles past, functioneert en is doordacht. Ze bouwen stabiele machines met een hoge nauwkeurigheid.”
CVK Service heeft het importeurschap voor Nederland verkregen. First produceert een kleine range 3-assige freesbanken met een slag van 600 mm tot en met 2 meter. Ook hebben ze een 5-assige machine en een palletwisselaar in het assortiment. Vooral het 2 meter verticale bewerkingscentrum V2000 is volgens Van Klooster qua prijsniveau heel interessant voor de Nederlandse markt. “De 1 meter machines V33 en V43 zijn ook uitstekende freesbanken, maar hier moeten ze nog wat aan sleutelen om ze prijstechnisch aantrekkelijker te maken. Daar zijn ze mee bezig.”

Twee machines bij PMP

Inmiddels zijn de eerste twee First machines operationeel bij PMP in Lichtenvoorde in de Achterhoek. Dit is een typische klant van Van Klooster. “Ik kwam hier al in 1998 toen het bedrijf net was opgericht, de hal nog helemaal leeg was en de eerste machine werd geleverd.” PMP staat voor Precision Mechanical Production. Het is het bedrijf van eigenaar Ernst Hoog Antink. Hij runt het samen met Eric Sens, manager operations. PMP bestaat uit een team van acht mensen, die fijnmechanische precisieonderdelen produceren voor de halfgeleider industrie (PMP zit in de toeleverketen van ASML), de optische, medische, analyse, defensie en lucht- en ruimtevaart industrie.
Alles is gericht op de productie van complexe, nauwkeurige, reproduceerbare delen. “Kwaliteit staat bij ons bovenaan”, zegt Hoog Antink. “Alles wat we gebruiken moet perfect zijn; de bewerkingsmachines, de gereedschappen, het materiaal en de meetmachines. Maar ook werken we in een geklimatiseerde ruimte en op een dikke vloer, die trillingsinvloeden minimaliseert.”

Minstens zo belangrijk is het zorgvuldig bij elkaar gezochte team van medewerkers. Ernst Hoog Antink zelf is de technische man. Eric Sens is bedrijfskundig en logistiek goed onderlegd. Alle medewerkers kunnen zelfstandig opereren: ze maken zelf de programma’s, denken de mallen en opspansystemen uit en bepalen op welke machine ze een product maken. “Daarbij geven we elkaar veel feedback, zodat we als organisatie op een steeds hoger niveau komen. Onze medewerkers zijn allemaal verspaners die van uitdagend werk houden. We kunnen creatieve oplossingen bedenken voor complexe uitdagingen en produceren nauwkeurig en vakkundig. CNC frezers/programmeurs die zich hierin herkennen, zijn bij ons altijd welkom. Zeker met de komst van de twee nieuwe machines kunnen we een uitbreiding van ons team goed gebruiken.”

Het hart van Cor van Klooster ligt bij freesbanken met Heidenhain besturingen. “Die kennen voor mij geen geheimen.”

Het hart van Cor van Klooster ligt bij freesbanken met Heidenhain besturingen. “Die kennen voor mij geen geheimen.”

Vertrouwen in CVK Service

De machines worden zorgvuldig uitgezocht. In de werkplaats van PMP staan diverse hoogwaardige machines van Japans topfabricaat. Tot voor kort stond hier ook een 2 meter machine uit 2001 waarop bepaalde onderdelen voor defensie werden geproduceerd. Deze was aan vervanging toe en dus gingen Hoog Antink en Sens op zoek naar een nieuwe portaalfreesmachine van 2 meter.

Gezien hun hoge eisen zullen ze niet zo maar een machine kopen, laat staan een relatief onbekend Taiwanees merk. Maar de twee hebben groot vertrouwen in Cor van Klooster en dus waren ze bereid om serieus naar First te kijken. “We hebben eerst een machine in Spanje bekeken en daar zag ik al: voor het werk dat wij deden op onze oude machine, is een First uitstekend geschikt”, zegt Hoog Antink. “Ik was gelijk onder de indruk van hun manier van bouwen.”

Een bezoek aan Taiwan deed de rest. Hoog Antink bezocht de First-fabriek, maar ook de fabrieken die de spindels en de gereedschapswisselaars bouwen, en enkele klanten. “Ze spreken meer mijn taal dan ik verwachtte. Ze doen alles zelf en kunnen ook alles zelf controleren. De componenten die ze toepassen zijn van topkwaliteit, zoals Schneeberger geleidingen.”

Hoge nauwkeurigheid

PMP heeft niet alleen een V2000 2 meter machine gekocht maar ook een V43 1 meter bank met een X-as van 1100 mm. Beide machines zijn door CVK Service geïnstalleerd. Cor van Klooster: “Dat was voor mij ook best spannend. Ik was vooral blij met de snelle feedback vanuit de fabriek. Een softwareprobleem was binnen een dag opgelost, daarvoor kon ik direct bij de plc-programmeur terecht.”

Ernst Hoog Antink is onder de indruk van de kwaliteit en met name de nauwkeurigheid van de machines. “Als ik zie wat de haaksheden zijn en hoe de machine aanloopt.” Van Klooster vult aan: “De nauwkeurigheid komt door de basis van de machine. De Y-as is bijvoorbeeld uitgevoerd met drie geleidingen, wat zorgt voor stabilisatie.”
Hoog Antink en Sens zijn ook heel tevreden over hoe de machines in bedrijf zijn gesteld. Maar ze hadden ook eigenlijk niet anders verwacht van Cor van Klooster. “We hebben niet alleen een goede machine binnengehaald, maar ook een goede organisatie erachter.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

De Rooy wint tijd met Heidenhain StateMonitor

12-03 De Rooy is specialist in het slijpen en frezen van zeer nauwkeurige én grote…

Automatisering

De Rooy verhoogt productiviteit door inzet Heidenhain StateMonitor

19-02 In de afgelopen 85 jaar is De Rooy in het Brabantse Nuenen uitgegroeid tot…

Verspanen

Optimaal verspanen in een digitale fabriek

30-05 Samen met een aantal partners laat Heidenhain in zes workshops zien wat de mogelijkheden…

MetavakNieuws

Style draait en freest op METAVAK

27-09 Style zal twee populaire machines presenteren op METAVAK: de 510 draaibank en de BT1500…

MetavakNieuws

CVK Service presenteert First bewerkingscentra op METAVAK

26-09 Het bedrijf produceert een kleine range 3-assige freesbanken met een slag van 600 mm…

Bedrijf en Economie

Gemengde gevoelens over zomereditie TechniShow

05-09 Duidelijk is in ieder geval wel dat deze zomereditie van TechniShow een heel andere…

TechnishowNieuws

Heidenhain brengt besturingsgemak

17-08 De TNC7 freesbesturing biedt gebruikers op de werkvloer nieuwe mogelijkheden. Naast de eenvoudige en…

Personeel en Opleiding

Trainingspartner STODT mag officieel Heidenhain certificaat uitreiken

16-05 Dit officiële certificaat mag alleen door een opleidingsinstituut worden uitgegeven, wanneer meer dan de…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV