Fareon-z levert vaklieden uit Slowakije

0

Nu de economie groeit en het dus weer drukker wordt op de werkvloer, wordt het voor veel metaalbedrijven steeds lastiger om vakbekwame medewerkers aan te trekken. Het nieuwe bedrijf Fareon-z in Deventer kan uitkomst bieden. Fareon-z is een technisch detacheringbureau dat gekwalificeerde vaklieden uit Slowakije naar Nederland haalt.

Na een geslaagde proef in de zomer bij enkele machinefabrieken in Deventer  is Fareon-z er helemaal klaar voor om de Nederlandse metaalindustrie te bedienen. “Die test bij is heel goed voor ons geweest”, zegt Jan-Willem Leemkuil, projectmanager bij Fareon-z. “We hebben een aantal zaken goed kunnen uitproberen en finetunen. En die bedrijven hebben een aantal weken de beschikking gehad over een paar uitstekende vakmensen.”

Profielen in database
Fareon-z levert vaklieden voor verschillende werkzaamheden in de metaal: cnc-programmeurs, draaiers, frezers, kanters, gecertificeerde lassers, pijpfitters, bankwerkers en spuiters. Het nieuwe detacheringsbureau maakt daarbij optimaal gebruik van de digitale mogelijkheden die er tegenwoordig zijn. Profielen van alle beschikbare mensen zijn opgenomen in een database die voortdurend wordt geactualiseerd. Zo kunnen Nederlandse metaalondernemers ieder moment kijken welke mensen beschikbaar zijn, wat hun arbeidsverleden is, over welke vaardigheden en diploma’s ze beschikken. “Het expertise-overzicht van onze kandidaten wordt online regelmatig bijgewerkt en is daardoor altijd up to date”, aldus Jan-Willem Leemkuil.  
Slowakije is een land met een grote industriële traditie. Leemkuil kent er de weg. Hij werkt samen met lokale, speciaal opgeleide recruiters die de cultuur van het land kennen en kunnen zorgen voor geschikte kandidaten. “Zij zijn onze ogen en oren in Slowakije”, aldus Leemkuil. “Zo vormen we met onze database voor de Nederlandse metaalondernemers in feite een virtueel kantoor op locatie. We controleren minimaal één keer per week de beschikbaarheid van de kandidaten. Zo kunnen ondernemers tijdig plannen. Het is heel snel duidelijk of we een geschikte kandidaat hebben.”

Gekwalificeerde professionals
Leemkuil benadrukt dat Fareon-z uitsluitend werkt met gekwalificeerde professionals. Ze hebben ervaring met projecten in de EU, de meeste zijn in het bezit van geldige en noodzakelijke certificaten, Europees geaccepteerde examens, VCA/SCC certificaten en spreken Engels, Duits of Nederlands. Ze beschikken over alle noodzakelijke papieren en documenten om legaal in de Europese Unie te mogen werken. Leemkuil: “We kunnen hun diensten aanbieden tegen zeer concurrerende tarieven. Het zijn mensen die zelfstandig en onafhankelijk kunnen werken en weten van aanpakken. Voor meeste functies proberen we samenwerkende koppels of kleine groepen te creëren. Zo kunnen teamleden elkaar ondersteunen.”