Feestelijke start Demoweek

Met een gezamenlijk ontbijt voor de directies van de negen deelnemers, toespraken van de burgemeester en de wethouder van Economische Zaken van Veenendaal, confetti en champagne is dinsdagmorgen de twaalfde Demoweek van start gegaan. Tot en met vrijdag 1 maart zijn bezoekers welkom om zich te laten informeren over allerlei aspecten van het verspanen.

Deze keer heeft de gezamenlijke presentatie van ontwikkelingen op het gebied van verspaningstechnologie als motto ‘techniek voor morgen’. Aan het tweejaarlijkse evenement nemen de volgende bedrijven deel: Bemet International, waar de opening plaatsvond, Bendertechniek, Cellro, DMG/Mori Seiki Benelux, Dormer Tools, Dymato, Heidenhain Nederland, Mitutoyo Nederland en 3D Worknet. Belangrijke thema’s tijdens de Demoweek zijn automatisering, precisiebewerking, efficiëntie van het verspaningsproces, hoogwaardige meettechniek en besturingstechniek. Daarnaast is er aandacht voor opleidingen, onderhoud en service.

DMG/Mori Seiki, Bendertechniek en Dymato demonstreren een dwarsdoorsnede uit hun machineprogramma’s. Importeur Bendertechniek presenteert naast de XIOS bedfreesmachine van Zayer, met een in twee assen bestuurbare freeskop, een tweetal Matsuura bewerkingscentra, geschikt voor zwaar verspanen. Van Hwacheon wordt het horizontale bewerkingscentrum Hi-Tech 450A LYMC geëxposeerd.

Dymato laat met het RXP500DSC bewerkingscentrum van Röders zien dat het 5-assig frezen van tandwielen een goed beheersbaar proces kan zijn. Aandachttrekker is voorts de nieuwe MV-draadvonkmachine van Mitsubishi, die voorzien is van diverse innovatieve functies. Ook wordt aandacht gevraagd voor het nieuwe horizontale bewerkingscentrum HPZ Trunnion van Handtmann. Een andere noviteit vormt de XD-32H van Hanwha (Zuid-Korea), een zeer snelle langdraaimachine voor de compleetbewerking van lange, slanke delen.

Lezingen bij Dymato
Op donderdag 28 februari organiseert Dymato twee lezingen. In de ene wordt het nieuwe en innovatieve Trunnion 5-assige horizontale bewerkingscentrum van Handtmann belicht. Mede door het ‘PowerCube’ frame paren deze machines dynamiek en verspanend vermogen aan een hoge precisie. In de andere lezing staan nieuwe ontwikkelingen bij Mitsubishi Electric op het gebied van draadvonken met ’tubular drive’-technologie centraal. Productiviteit en procesbetrouwbaarheid zijn bij de nieuwe Grand Tubular MV1200R verhoogd door het nieuwe AT-draadinvoersysteem. Daarbij worden geometrie- en rondloopnauwkeurigheden bereikt beter dan 1 µm door de Advance/Plus besturing in combinatie met het Optical Drive System dat is uitgevoerd met het Tubular aandrijfsysteem, buisvormige servomotoren die meer stabiliteit en dynamiek bieden.

DMG/Mori Seiki focust met een aantal universele freesmachines op het 5-assig bewerken.

Op vele bewerkingsmachines worden ook ditmaal weer de gereedschappen van Dormer Tools gedemonstreerd. Dormer vraagt met name aandacht voor de ‘multi application range’, gereedschappen die goed presteren bij een breed scala aan materialen, waaronder een nieuw assortiment roltappen en de VHM-frezen van de S800-serie.

Automatisering
Automatisering vormt bij Cellro en Bemet het hoofdthema. Cellro profileert zich daarbij als ontwikkelaar van flexibele automatiseringsoplossingen voor kleine series. Tijdens de Demoweek wordt de X10 gelanceerd, een laagdrempelige, compacte robotcel die aan een frees- of draaibank kan worden gekoppeld, maar ook stand alone kan afbramen. Software-ontwikkelaar Bemet, bekend van het ERP-programma ‘Plan-de-CAMpagne’ en het gereedschapbeheersysteem APM, grijpt de Demoweek aan om een tweetal apps (managementinformatie en relatiebeheer) voor te stellen die voor Plan-de-CAMpagne zijn ontwikkeld. Daarnaast laat Bemet in een expositie zien welke resultaten een aantal klanten met de software hebben bereikt.

Mitutoyo geeft acte de présence in de demoruimte van Cellro, waar het nieuwe Ko-ga-me micromeetsysteem in een van de robotcellen is geïntegreerd. Dit meetsysteem is compact en licht; het kan gemakkelijk horizontaal of verticaal in bestaande en nieuwe productielijnen worden ingepast. Op een 3D-coördinatenmeetmachine uit de Crysta Apex serie is als innovatie een ruwheidsmeter geïntegreerd. Voorts wijst Mitutoyo op de mogelijkheden van statistische procescontrole (SPC).

Bij Heidenhain wordt op een testopstelling het verschil gedemonstreerd van indirecte positiemeting met bijvoorbeeld encoders en directe positiemeting met linialen. Daarnaast wordt een nieuwe generatie tastsystemen voorgesteld, waarbij de signaaloverdracht zowel optisch, door middel van infraroodlicht, als radiografisch kan geschieden. Ook vraagt het bedrijf aandacht voor kennisoverdracht, bijvoorbeeld via de Heidenhain Interactieve Training (HIT).

In eigen huis of bij een van de Demoweek deelnemers zal 3D Worknet zich profileren als dienstverlenend bedrijf op het gebied van 3D-printtechnieken. De onderneming vervaardigt vanuit 3D-bestanden producten in opdracht van klanten uit zeer uiteenlopende sectoren (architectuur, medische techniek, de kunstenaarswereld enzovoort). Gefocust zal worden op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van metaalprinters en printers voor grote producten.

Alle informatie omtrent de Demoweek (openingstijden, adressen van de deelnemende bedrijven et cetera) staat op de website www.demoweek.nl

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Tuwi biedt een kijkje in de Durma keuken

23-03 Dit keer ging de reis naar het Turkse Bursa waar de groep, bestaande uit…

3D

3D-printing creëert nieuwe mogelijkheden voor Seco Tools

23-03 Het ontwikkelen en vervaardigen van prototypes door middel van additive manufacturing (AM) wordt steeds…

Personeel en Opleiding

Sterk werkgeversmerk trekt juiste mensen aan

23-03 MKB-maakondernemers merken dagelijks de effecten van de huidige krappe arbeidsmarkt. Belangrijk voor een bedrijf…

Materialen

Nieuwe Cambuurstadion gebouwd met duurzaam geproduceerd staal

23-03 Het nieuwe stadion wordt gebouwd door Van Wijnen Gorredijk. De bouw van een voetbalstadion…

Verspanen

Kennametal gereedschapsbibliotheek beschikbaar in Mastercam

23-03 Mastercam-ontwikkelaars hebben nauw samengewerkt met Kennametal om gebruikers in staat te stellen gegevens over…

Toeleveren

Nederlandse productiebedrijven doen het beter dan Britse collega’s

23-03 Bijna negen van de tien ondervraagde engineers (87%) voor het rapport Stand van zaken…

Plaatbewerking

Duurzaamheid troef op huisshow Trumpf

23-03 Het hightechbedrijf presenteerde diverse technologieën om materiaal, energie en snijgas te besparen. Daarnaast toonde Trumpf…

Toeleveren

Snelklembare klemringen met klemhendel

23-03 De klemringen stellen de gebruiker in staat deze te installeren, te verwijderen, of te…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen