Fiber Laser Benelux gaat live snijden op METAVAK

Fiber Laser Benelux gaat op METAVAK een 8 kW fiberlasersnijmachine van Cutlite Penta neerzetten. Hiermee zal live worden gesneden om de snelheid, de mogelijkheden én de snijkwaliteit van de machine te demonstreren.

Fiber Laser Benelux heeft inmiddels meerdere fiberlasersnijmachines van Cutlite Penta geïnstalleerd en verkocht en er zit nog veel meer in de pijplijn. “De markt is goed.”

Dat was vorig jaar ook al de bedoeling, maar daar is het om de welbekende reden niet van gekomen. Tot verdriet van Jeffrey Datema en Wilko Ketelaar van Fiber Laser Benelux, die hun importeurschap van de lasers van de Italiaanse fabrikant Cutlite Penta graag groots op de Nederlandse markt hadden willen introduceren. Nu hebben ze dat moeten doen middels demo’s en open dagen in de eigen showroom in Ede.

Markt is goed

En daarmee hebben ze een prima start gemaakt. Er zijn inmiddels meerdere machines geïnstalleerd en verkocht en er zit nog veel meer in de pijplijn. “De markt is goed”, zegt Datema. “De aanvragen zijn goed, het blijft lekker doorlopen.” Het loopt zelfs zo lekker door dat Norbert Suijker deze zomer in dienst is getreden als Sales Manager om alle aanvragen aan te kunnen.

Op de vraag hoe het komt dat een nieuw en relatief onbekend merk zo goed aanslaat, zegt Datema: “Dat begint met een goede machine voor een goede prijs. Daarbij hebben we een goede service; we staan er voor onze klanten.” Wat dat laatste betreft hebben Ketelaar en Datema zich wel bewezen met hun andere bedrijf, CSBX (Cutting Service Benelux).

Dit heeft in tien jaar tijd als preferred service partner van Esab (producent van plasma/autogeen snijsystemen en grote CO2-lasersnijmachines) een flinke klantenkring voor industriële snijmachines in Nederland en België opgebouwd. Juist vanuit die klantenkring kwam er steeds meer vraag naar fiberlasers. En daarom is het zusterbedrijf Fiber Laser Benelux opgericht.

Voordelen fiberlaser

Datema en Ketelaar voorzien dat de fiberlaser een groot deel van het werkgebied van plasma gaat overnemen. De fibers krijgen immers steeds grotere vermogens, waarmee ze het dikke materiaal kunnen snijden dat lange tijd het domein was van plasma. “Een investering in ons  instapmodel fiberlaser rendeert over een aantal jaren in veel gevallen beter dan een plasmasnijmachine”, zegt Datema. “Ten eerste omdat een fiber veel sneller snijdt.

Wij kennen klanten die twee plasmasnijders de deur uit zouden kunnen doen voor één fiber en dan meer productiecapaciteit hebben. Bovendien heeft de fiber een betere snijkwaliteit en meer mogelijkheden om bijvoorbeeld kleine gaten te snijden. Ook bevellen is mogelijk. Bovendien is hij energiezuiniger en eenvoudig qua onderhoud.”

Programma Cutlite Penta

Fiber Laser Benelux is voor de lasersnijmachines in zee gegaan met fabrikant Cutlite Penta, dat zijn machines volledig ontwikkelt en produceert in Italië met Europese componenten. Datema en Ketelaar zijn gevallen voor de bouwkwaliteit van de machines en de snijkwaliteit die ze leveren. “Cutlite Penta heeft een eigen fiberlaserkop ontwikkeld, die geschikt (gecertificeerd) is voor het snijden met 30 kW. Dat zegt veel over hun knowhow.”

Het machineprogramma van de Italiaanse fabrikant voert van klein formaat (vanaf 1000×1000 mm 2D werkgebied) tot heel groot. Cutlite Penta bouwt machines tot 3,5 meter breed en 16,5 lang (volledig overkapt) met wisseltafel. De vlakbedlasers zijn leverbaar als het instapmodel LME (1 tot 12 kW vermogen, 2D werkgebied van 1000×1000 mm tot 6000×2000 mm) en het model Fiber Plus (1 tot 30 kW met 40 kW in testfase, 2D werkgebied van 3015×1525 tot 15200×3050 mm en groter op aanvraag).

Het assortiment omvat ook de Fiber Bevel, die dankzij speciaal vervaardigde nozzles een uitstekende snijkwaliteit biedt op RVS tot 15 mm bij 45°. Verder is er de buislaser Fiber Tube (tot 12 kW vermogen) en de driedimensionale snijmachine LaserCube voor toepassingen in de zeer nauwkeurige mechanische industrie. Ook produceert Cutlite Penta een LME vlakbedlaser in combinatie met een buislaser. De machines zijn te koppelen met alle vormen van automatisering. “De besturing is Industrie 4.0, helemaal open en communiceert optimaal met welk systeem dan ook”, aldus Datema.

Partnerschap

Fiber Laser Benelux scoort met haar machines niet alleen in de bestaande klantenkring die via het zusterbedrijf CSBX is opgebouwd. Juist bij nieuwe klanten zijn volgens Datema diverse machines weggezet. Ook grote installaties. Zo is er bijvoorbeeld een 14 bij 3 meter 20 kW fiberlaser met bevel aan een Nederlandse klant verkocht. “Als dat systeem draait volgt een tweede, zelfde installatie voor een buitenlandse vestiging van dat bedrijf en vervolgens nog twee kleinere lasers. We komen grote klanten tegen, die echt vooruit kijken. Ze kopen niet één laser, maar meerdere machines en gaan een partnerschap met ons aan om die maximaan te laten renderen.”

Fiber Laser Benelux
Stand A118

 

Voor gratis toegangstickets METAVAK Gorinchem kun u zich hier AANMELDEN met gebruik van code 2156

 

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Hoffmann laat verspaners binnen vier dagen onbemand produceren

06-10 Dat wordt geen eenvoudige klus, weet ook Peter Jansen, Automation Specialist bij Hoffmann Quality…

Verspanen

Dymato presenteert Hyundai Wia instapmodel voor vijfvlaks verspanen

06-10 De KF3500/5a is gebaseerd op de drie-assige verticale KF5600 van Hyundai Wia. In tegenstelling…

MetavakNieuws

Vandaag derde en laatste METAVAK-dag

06-10 Na de gebruikelijke rustige aanloop op de eerste beursdag, wisten de bezoekers uit de…

MetavakNieuws

Steeds meer gebruikers kiezen voor CAD oplossing Hexagon

03-10 Designer is volgens ATS EdgeIT – dat hierover uitleg geeft op METAVAK – een…

MetavakNieuws

Econox verbetert snijproces met Yawei laser

02-10 Econox is leverancier van luchtbehandelings- en ventilatieproducten. Het bedrijf produceert deze zelf en handelt…

MetavakNieuws

Klaassen Machines scoort met Bodor lasers

30-09 Bodor is een Chinese producent van fiberlasers, zowel vlakbedlasers als buislasers. De basis hiervoor…

MetavakNieuws

SMEC CNC-draaimachine direct in de verkoop op METAVAK

30-09 “We hebben speciaal voor METAVAK een speciale actie op touw gezet. De snelle beslisser…

Verspanen

Personeelstekort en kleine series leiden bij Bos Verspaning tot automatiseren

29-09 Om de vraag naar zeer wisselende onderdelen in zowel kleine als grote series te…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X