Fiberlaser vervangt twee plasmasnijders bij BAB Bamps

Fiber Laser Benelux heeft eind januari bij BAB Bamps in St. Truiden (B), producent van machines voor de fruitteelt, een 8 kW fiberlaser van de Italiaanse fabrikant Cutlite Penta geïnstalleerd. Deze machine, die wordt aangestuurd door de ProFIRST software van Widenhorn, is bij de Belgische machineproducent in de plaats gekomen van twee plasmasnijmachines.

De Belgische machineproducent BAB Bamps snijdt op de nieuwe fiberlaser de plaatdelen voor haar fruitteeltmachines.

“Eén plasmasnijder hebben we teruggekocht, de andere gaat de afvalbak in”, zegt Jeffrey Datema van Fiber Laser Benelux in Ede. De voordelen die BAB Bamps ondervindt van deze omschakeling van plasma naar laser, zijn volgens hem evident: “Ze snijden hun plaatdelen nu sneller, beter, nauwkeuriger en goedkoper en optimaliseren daarbij hun productie.”

Boren hoeft niet meer

De Belgische machineproducent snijdt bijvoorbeeld plaatdelen voor haar fruitteeltmachines, waar een gat in moet zitten, waar een as doorheen gaat. Voorheen werden de contouren gesneden op de plasmasnijmachine en de gaten geboord op een boormachine. Dat gaat nu in één keer op de fiberlaser. “De laser is nauwkeurig genoeg om deze gaten te snijden, 30,1 mm strak aan de maat”, vertelt Datema. “Daar gaat een bus in waar dan de as doorheen gaat lopen. Dat past perfect. Natuurlijk is boren altijd strakker. Maar voor heel veel toepassingen is een lasergesneden gat goed genoeg. Hierdoor bespaar je tijd, je hebt geen boormachine en boren nodig en maakt geen spanen. BAB Bamps spaart hiermee één man per dag uit. Ze snijden vier keer zo snel en de fiberlaser neemt veel minder ruimte in dan de twee plasmasnijmachines.”

Fiberlaserkop voor 20 kW

Fiber Laser Benelux is een jong bedrijf dat door Datema en zijn collega Wilko Ketelaar is opgezet naast hun andere bedrijf CSBX, preferred serviceparter van de industriële snijmachines van Esab. Zij signaleerden in hun klantenkring een groeiende vraag naar fiberlasers en hebben daarom het dealerschap op zich genomen van Cutlite Penta. Dit is een innovatieve, technologiegedreven onderneming, onderdeel van de beursgenoteerde El.En Group. De fiberlasers worden volledig ontwikkeld en gemaakt in Italië met Europese componenten. Het bedrijf heeft een groot marktaandeel opgebouwd in eigen land en breidt nu uit in Europa.

Datema en Ketelaar zijn vooral gevallen voor de uitstekende snijkwaliteit in verhouding tot de prijs. En voor het innovatievermogen van Cutlite Penta. De Italianen hebben bijvoorbeeld een eigen fiberlaserkop ontwikkeld, die geschikt (gecertificeerd) is voor het snijden met 20 kW. “Ze kunnen hiermee ook bevelsnijden tot 20 kW dankzij 5-assige oplossingen die ook vanaf de onderzijde laskanten afschuinen”, aldus Datema. “De nieuwste ontwikkeling is snijden met 30 kW. De eerste snijtesten zien er razendsnel uit. Hiermee snijden ze in 128 seconden 150 gaten uit 20 mm dik RVS. Bevelsnijden kan nog niet met 30 kW, maar ook dat gaat komen.”

Constructiebedrijf Kruiper

Fiber Laser Benelux had zich vorig jaar met de machines van Cutlite Penta willen presenteren op TechniShow en METAVAK, maar daar is het om de bekende coronaredenen niet van gekomen. In plaats daarvan zijn tal van demonstraties gegeven op de 8 kW fiberlaser die demogereed in de eigen showroom in Ede staat. Hierdoor is de verkoop inmiddels op gang gekomen. Na de machine voor BAB Bamps gaat er binnenkort ook een 8 kW fiberlaser naar Constructiebedrijf Kruiper in Raalte. Ook dit bedrijf kiest voor een fiberlaser in plaats van voor een plasmasnijder met boorunit. Verder wordt er binnenkort een laser – met automatische belading – geleverd aan het staalsnijbedrijf SSI (Steel Solutions International) in Dordrecht.

Het gaat om allemaal vlakbedlasers, maar deze kunnen indien gewenst achteraf worden uitgebreid met een buislaser. In dat geval wordt er een extra unit als een soort add-on aan de machine geplaatst. Deze maakt dan gebruik van dezelfde laserbron om buizen en profielen te snijden.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

METAVAK slaat handen ineen met Metaalunie en SMITZH

15-06 SMITZH (Smart Manufacturing Industriële Toepassing Zuid-Holland) organiseert een 3-daags programma op de beursvloer verdeeld…

Featured

Nieuwe METAVAK-team heeft er zin in

17-05 Het nieuwe beursteam is een mooie mix van twee ervaren krachten en twee frisse…

Bedrijf en Economie

Groen licht voor beurzen in België vanaf 30 juli

14-05 Het Zomerplan maakt in vier stappen de terugkeer naar een normaler leven mogelijk. Wel…

Bedrijf en Economie

Beursorganisaties zetten vol in op najaar

03-05 “Na 1,5 jaar is de markt echt weer toe aan ‘face to face’ contact…

Oppervlaktetechniek

Klanten verlangen steeds meer kennis van jubilaris Topfinish

29-09 Dit jaar viert Topfinish in Mijdrecht haar 30-jarig bestaan. De specialist in polijsten, ontbramen…

Bedrijf en Economie

METAVAK en Welding Week gaan dit jaar niet door

14-09 Beursorganisator Easyfairs heeft in samenspraak met de standhouders besloten om METAVAK en Welding Week…

Plaatbewerking

Trumpf Resale Center verrast klanten steeds weer

08-09 Vlakbedlasers, ponslasercombinaties, buislasers en kantbanken; het staat er allemaal in het Resale Center van…

Automatisering

RoboJob organiseert eerste Automation Team Day

02-09 De Belgische CNC-automatiseerder RoboJob organiseert op 8 oktober de eerste ‘Automation Team Day’, samen…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X