Fiberlaser vervangt twee plasmasnijders bij BAB Bamps

Fiber Laser Benelux heeft eind januari bij BAB Bamps in St. Truiden (B), producent van machines voor de fruitteelt, een 8 kW fiberlaser van de Italiaanse fabrikant Cutlite Penta geïnstalleerd. Deze machine, die wordt aangestuurd door de ProFIRST software van Widenhorn, is bij de Belgische machineproducent in de plaats gekomen van twee plasmasnijmachines.

De Belgische machineproducent BAB Bamps snijdt op de nieuwe fiberlaser de plaatdelen voor haar fruitteeltmachines.

“Eén plasmasnijder hebben we teruggekocht, de andere gaat de afvalbak in”, zegt Jeffrey Datema van Fiber Laser Benelux in Ede. De voordelen die BAB Bamps ondervindt van deze omschakeling van plasma naar laser, zijn volgens hem evident: “Ze snijden hun plaatdelen nu sneller, beter, nauwkeuriger en goedkoper en optimaliseren daarbij hun productie.”

Boren hoeft niet meer

De Belgische machineproducent snijdt bijvoorbeeld plaatdelen voor haar fruitteeltmachines, waar een gat in moet zitten, waar een as doorheen gaat. Voorheen werden de contouren gesneden op de plasmasnijmachine en de gaten geboord op een boormachine. Dat gaat nu in één keer op de fiberlaser. “De laser is nauwkeurig genoeg om deze gaten te snijden, 30,1 mm strak aan de maat”, vertelt Datema. “Daar gaat een bus in waar dan de as doorheen gaat lopen. Dat past perfect. Natuurlijk is boren altijd strakker. Maar voor heel veel toepassingen is een lasergesneden gat goed genoeg. Hierdoor bespaar je tijd, je hebt geen boormachine en boren nodig en maakt geen spanen. BAB Bamps spaart hiermee één man per dag uit. Ze snijden vier keer zo snel en de fiberlaser neemt veel minder ruimte in dan de twee plasmasnijmachines.”

Fiberlaserkop voor 20 kW

Fiber Laser Benelux is een jong bedrijf dat door Datema en zijn collega Wilko Ketelaar is opgezet naast hun andere bedrijf CSBX, preferred serviceparter van de industriële snijmachines van Esab. Zij signaleerden in hun klantenkring een groeiende vraag naar fiberlasers en hebben daarom het dealerschap op zich genomen van Cutlite Penta. Dit is een innovatieve, technologiegedreven onderneming, onderdeel van de beursgenoteerde El.En Group. De fiberlasers worden volledig ontwikkeld en gemaakt in Italië met Europese componenten. Het bedrijf heeft een groot marktaandeel opgebouwd in eigen land en breidt nu uit in Europa.

Datema en Ketelaar zijn vooral gevallen voor de uitstekende snijkwaliteit in verhouding tot de prijs. En voor het innovatievermogen van Cutlite Penta. De Italianen hebben bijvoorbeeld een eigen fiberlaserkop ontwikkeld, die geschikt (gecertificeerd) is voor het snijden met 20 kW. “Ze kunnen hiermee ook bevelsnijden tot 20 kW dankzij 5-assige oplossingen die ook vanaf de onderzijde laskanten afschuinen”, aldus Datema. “De nieuwste ontwikkeling is snijden met 30 kW. De eerste snijtesten zien er razendsnel uit. Hiermee snijden ze in 128 seconden 150 gaten uit 20 mm dik RVS. Bevelsnijden kan nog niet met 30 kW, maar ook dat gaat komen.”

Constructiebedrijf Kruiper

Fiber Laser Benelux had zich vorig jaar met de machines van Cutlite Penta willen presenteren op TechniShow en METAVAK, maar daar is het om de bekende coronaredenen niet van gekomen. In plaats daarvan zijn tal van demonstraties gegeven op de 8 kW fiberlaser die demogereed in de eigen showroom in Ede staat. Hierdoor is de verkoop inmiddels op gang gekomen. Na de machine voor BAB Bamps gaat er binnenkort ook een 8 kW fiberlaser naar Constructiebedrijf Kruiper in Raalte. Ook dit bedrijf kiest voor een fiberlaser in plaats van voor een plasmasnijder met boorunit. Verder wordt er binnenkort een laser – met automatische belading – geleverd aan het staalsnijbedrijf SSI (Steel Solutions International) in Dordrecht.

Het gaat om allemaal vlakbedlasers, maar deze kunnen indien gewenst achteraf worden uitgebreid met een buislaser. In dat geval wordt er een extra unit als een soort add-on aan de machine geplaatst. Deze maakt dan gebruik van dezelfde laserbron om buizen en profielen te snijden.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Klaassen opent technology center Bodor lasers

05-09 In het nieuwe Bodor Technology Center staan zeven verschillende type lasers uit het enorme…

Plaatbewerking

Second Owner nieuwe vertegenwoordiger Baykal in Nederland

04-09 In het bedrijfspand in Wijchen is een showroom ingericht, waar om te beginnen al…

Automatisering

Nooit eerder zoveel evenementen voor RoboJob

10-07 “Het lijkt wel een trend,” blikt Marketing Manager Steven Craenen terug op een druk…

Plaatbewerking

Goede start Laser-Max met hulp van Fiber Laser Benelux

09-05 Het ondernemen is Max met de paplepel ingegoten. Zijn vader runt samen met een…

Plaatbewerking

Het beursseizoen van 2023 is in aantocht

20-02 Een perfecte gelegenheid voor u om kennis te maken met de metaalbranche en om…

Plaatbewerking

XL combimachine is uitkomst voor Krepla

18-01 De nieuwe machine is geleverd door Fiber Laser Benelux. Het is een LME 6020…

Automatisering

Steeds meer mensen weten OrderOn.com te vinden

24-10 “We zijn nu 6 maanden live en steeds meer mensen weten OrderOn.com te vinden”,…

Automatisering

Onderscheidend vermogen van TFT

24-10 Vol passie heeft het sales-team van Tools for Technology bezoekers geïnformeerd over de vele…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema