Fieldlab Flexible Manufacturing concentreert werkzaamheden

0

Het Fieldlab Flexible Manufacturing vestigt zich in maart 2019 op Brainport Industries Campus (BIC). Dit Fieldlab is een innovatieprogramma van Brainport Industries waarin kennisinstituten Fontys, TU/e, Avans en TNO samenwerken met veertien bedrijven om het flexibel en volledig geautomatiseerd produceren in kleine series, met behulp van robots verder te ontwikkelen.

Het Fieldlab is in 2016 van start gegaan. Tot nu toe vinden alle werkzaamheden verspreid over het land plaats, vooral bij de participerende kennisinstituten en bedrijven. “Alle kennis en kunde komen nu samen in Brabant”, zegt gedeputeerde Bert Pauli van provincie Noord-Brabant. De provincie ondersteunt zeven innovatieprojecten op de Brainport Industries Campus, waaronder Fieldlab Flexible Manufacturing. “Deelnemende partijen kunnen daardoor nog efficiënter samenwerken en sneller resultaat boeken. Projecten als Fieldlab Flexible Manufacturing vergroten de concurrentiekracht van de sector en maken dat Brainport ook in de toekomst wereldspeler in industriële vernieuwing kan blijven.”

Proefopstellingen
Het Fieldlab Flexible Manufacturing zal voor tien jaar lang worden gevestigd op 400 vierkante meter ruimte in het Atrium. Het lab kent een vaste bezetting van drie personen, maar doorgaans zullen er zo’n tien tot vijftien personen van de verschillende partners werkzaam zijn. In het lab zullen proefopstellingen met productielijnen en robots geplaatst worden. De participerende bedrijven in het Fieldlab zijn: Bosch Rexroth, Bronkhorst High Tech, De Cromvoirtse, Neways, Smart Robotics, Omron, Vincitech, Yaskawa, Accerion, Assemblagebedrijf Perfect, Total Productivity, ICT Group KMWE en Festo. Penvoerder is Brainport Industries. “Het Fieldlab is een broedplaats die experimenteer- en ontwikkelruimte biedt, zodat nieuwe productietechnologie voor de vierde industriële revolutie ontwikkeld kan worden”, aldus John Blankendaal, managing director van Brainport Industries. “Snelle omsteltijden en lage omstelkosten zijn daarbij van belang.”